Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 01.12.2014.
02:15
Srna A

Tako je počelo: Pre 96 godina stvorena je Kraljevina SHS

Pre 96 godina, 1. decembra 1918. godine proglašena je prva zajednička država Južnih Slovena - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Stvaranje nove države u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu proglasio je regent Aleksandar Karađorđević, koji je 1921. postao kralj.

Kralj Aleksandar Karađorđević proglasio je Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca
 

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, kao i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije. Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. godine.

Formiranje Jugoslovenskog odbora usledilo je 1915. godine, a sačinjavali su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske, opredeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krfu, gde je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum. Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog vijeća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.

U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni deo Srbije u novu zajedničku državu obrazovanu 1. decembra 1918. godine. Krajem novembra i "Podgorička skupština" donela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje nove države. Ime u Kraljevina Jugoslavija promenila je 1929. godine. To je bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Ustav iz 1921. godine, poznat kao "Vidovdanski". Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.12.2014. 03:41
Највећа грешка у историји нашег народа!! Јебем ти политичаре који не капирају ствари! То је била савршена прилика да наше национално питање заувек заокружимо и успоставимо ИСТОРИЈСКО ПРАВО за век векова! Не поновило се!
Ponedeljak 01.12.2014. 04:15
Jugoslavija je grobnica Srba dabogda je nikada nebilo. Prokleti Karadjordjevici koji su je stvorili.
Ponedeljak 01.12.2014. 08:26
Jugoslavija je bila moguca za stalno samo da je SPC presla u uniju sa katolilickom crkvom posto je bilo neizvodljivo (mada tada jos nisu izvrsili genocid) nije je trebalo ni formirati. Trebalo je formirati veliku Srbiju ,Hrvatsku medjutim sumnjam da su bile moguce granice iz Londoskog ugovora Crna gora nije se lako pripojila Srbiji..jedan od argumenata je bilo formiranje Jugoslavije , veci do Vojvodine je posle velikog kolebanja doodeljen Srbiji (jedno vreme je cak bila priznata kao nezavisna drzava ona se verovatno ne bi odrzala ) tesko da bi Subotica pripala Srbiji bez Bunjevaca..itd.. Sumnjam da bi Dalmaciju sami uspeli da podele Srbi i Italjiani bez Hrvata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online