Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 02.12.2014.
08:15
J. L. Petković - Vesti A

Beograd saučesnik stradanja Srba

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji izrazilo je veliku ogorčenost na državnike Srbije od 1998. godine do danas pitajući "da li je moguće da nijedna srpska vlada nije tražila rezoluciju o otetim kosovskim Srbima i Žutoj kući u Albaniji".

Gde su nestali: Kidnapovani i ubijeni Srbi sa Kosmeta
 

- Zar je moguće da nijedna vlada nije tražila rezoluciju o trgovini ljudskim organima u Albaniji, o masovnim srpskim grobnicama u močvarama severne Albanije?. Zašto Srbija nije zahtevala da u razgovorima Beograda i Prištine ključna tema bude pitanje gde su oteti Srbi i zašto se nije tražila odgovornost albanskih vođa terorističke OVK zbog zločina nad Srbima - pitaju u ovom udruženju.

Čije je srpsko tužilaštvo

Udruženje traži odgovornost onih koji su u ime Ministarstva pravde Srbije u periodu od 2001. do 2003. godine oslobodili pravosnažnom presudom "dokazane zločince Ljuana i Bekima Mazrekua" zbog zločina nad srpskim civilima u Klečki.
U saopštenju je navedeno da su porodice srpskih žrtava ogorčene radom "haško-srpskog tužilaštva za ratne zločine" jer su ignorisali sve srpske žrtve.
- Zar zločinima bez kazne do velike Albanije? - pita ovo udruženje.

Duško Čelić, zamenik predsednika Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih s prostora bivše Jugoslavije, kaže da su, "nažalost, vlasti u Srbiji odabrale pasivnu poziciju u odnosu na pitanja koja se tiču najgrubljeg kršenja ljudskih prava Srba na KiM".


- Odabrale su da budu pasivne, a sve u cilju ubrzavanja evropskih integracija, i ne otvaraju nijedno pitanje koje se tiče osnovnih prava njenih građana, tako da i stradanja Srba na KiM bivaju "kolaterarna šteta" takve politike. Šta je smetalo i šta je bila prepreka na putu vlasti da pitanja stradanja Srba na KIM, uključujući i monstruoznu trgovinu organa, kidnapovanje i ubijanje, stave na dnevni red bilo kog međunarodnog foruma - Saveta Evrope, Saveta bezbednosti... Bez obzira što bi ta pitanja bila retorička i onih koje eufemistički nazivamo "međunarodnom zajednicom", ali to nije bila prepreka. Možda je prejako rečeno, ali se bojim da je vlast na ovaj način bila saučesnikom tog masovnog kršenja ljudskih Srba na KiM - kaže Čelić.


On podseća da će se 4. decembra održati sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kome će se govoriti o izveštaju Unmika.


- Bojim se da će i tom prilikom diskusija našeg predstavnika biti obojena dnevnopolitičkim pitanjima: Briselskim sporazumom, EU intergacijama, a ne onim suštinskim. Srbi sa KiM su Jevreji 21. veka. Oni nemaju međunarodni forum kome mogu da se obrate. Strazbur za njih nije nadležan, vlasti u Prištini nisu odgovorne, ispada da ljudska prava Srbima krše Marsovci - zaključuje Čelić.

Uvredljive poruke Srbima

U prodavnicama prehrambenog lanca ETC na Kosovu za pet evra se prodaju majice s uvredljivim i vulgarnim porukama mržnje prema Srbima i Srbiji. Prodaju se majice sa mapom "velike Albanije", ali i one na kojoj piše "f..ck you, Serbia" na kojoj je slika pokazanog srednjeg prsta. Direktor tog lanca Ramiz Keljmendi tvrdi da te majice ne postoje.


PO POTERNICI BEOGRADA UHAPŠEN GENC ZOGAJ

Ponovo suđenje za ratni zločin

Bivšeg pripadnika OVK-a Genca Zogaja, koji živi u Francuskoj, Interpol je uhapsio po poternici Beograda. Zogaju je pre više godina sudila bivša administracija Unmika za ratne zločine, ali je proglašen nevinim. Članovi Zogajeve porodice tvrde da je maltretiran prilikom hapšenja i da je ponovo optužen, iako je ranije proglašen nevinim.


Njegov brat Besart Zogaj kaže da je mislio da je proces okončan, ali da je na zahtev Beograda Genc ponovo uhapšen.


- Gencu je u dva slučaja sudila i presudila administracija Unmika na Kosovu za navodne ratne zločine i u oba slučaja je osuđen na zatvor. Posle brojnih suđenja koji su vodili stranci, proglašen je nevinim, ali je država Srbija 2009. raspisala međunarodni nalog za hapšenje - kaže Besart Zogaj.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.12.2014. 08:41
ОВО ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН ОД ДОКАЗА ДА ЈЕ АМБАСДОР РУСИЈЕ БИО У ПРАВУ КАД ЈЕ ПОСТАВИО ПИТАЊЕ У БЕОГРАДУ "ИМА ЛИ ОВДЕ СРБА" ПОЛИТИЧАРИ МИСЛЕ САМО НА ПЛАТУ И ПРОВИЗИЈУ А СРПСКЕ ЖРТВЕ НИКО НЕ БРОЈИ. ТО ЈЕ МЕТОД ДРАМОСЕРА ДА ИЗБРИШЕ СВЕСТ СРПСКОМ НАРОДУ. НАРОД КОЈИ ЗАБОРАВИ СВОЈУ ИСТОРИЈУ И СВОЈЕ ПОГИНУЛЕ ЈУНАКЕ НИЈЕ НАРОД НЕГО БЕЗЛИЧНА ПИХТИЈАСТА МАСА.
Utorak 02.12.2014. 09:10
Narod koji ne respektuje svoje zrtve neminovno kao takav mora da nestane, a vodjama sa punim dzepovima nece biti nimalo tesko da konvertiraju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online