Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 19.12.2014.
17:39
Srna A

"Država nepristojna prema Karađorđevićima"

Savetodavna tela Karađorđevića kritikovala su vlast Srbije i državni protokol zbog odnosa prema kraljevskoj porodici Karađorđević tokom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, ocenjujući ga kao nepristojnost.

wikipedia.org
Razočarani: Srbija zaboravila zasluge Kralja Petra I

"Sa velikim žaljenjem konstatujemo da država, na najvišem i visokom nivou, nije propustila priliku da i ovaj put demonstrira privrženost lošoj tradiciji titoističkog nasleđa, koja podrazumeva prećutkivanje uloge i značaja kralja Petra Prvog i Prestolonaslednika, potonjeg kralja Aleksandra Prvog", navodi se u saopštenju.

U saopštenju, koje su potpisali srpski akademici, istoričari, profesori i članovi Krunskog saveta Karađorđevića, navodi se da "govoriti o bitkama na Ceru i Kolubari, a ne pomenuti velikog i demokratskog vladara Srbije, onoga kome su srpski ratnici položili i održali zakletvu, i prećutati glavnokomandujućeg te herojske vojske, jednostavno je nepristojno".

Podseća se da je u prvoj defanzivnoj fazi Kolubarske bitke dolazak starog kralja Petra na bojište u prve linije fronta imao odsudni značaj za podizanje u tom trenutku klonulog morala vojske.

"Ponašati se uvredljivo prema njihovom praunuku i unuku, protokolarno ga ponižavati i osporavati mu pravo da položi venac tokom svečanosti ne može se pravdati potrebama protokola", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da protokol koji nalaže nepristojnost nije protokol, nego "tanka i prozirna magla" iza koje se krije nepoštivanje same svečanosti, njenog smisla i sadržaja.

Da nije reč o slučajnosti, pokazao je, navodi se u saopštenju, i primer izložbe održane u Kraljevskom dvoru 11. novembra, na dan primirja pod nazivom "Dinastija Karađorđević u velikom ratu", na koju je došao krem kulturne javnosti, kompletan diplomatski kor, a nijedan predstavnik države.

"To se ne radi u zemljama koje drže do sebe, ni u narodu koji sebe poštuje", ističe se u saopštenju, koje su, među 18 javnih ličnosti potpisali, Matija Bećković, Čedomir Antić, Dragomir Acović, Dušan T. Bataković, Dušan Kovačević, Milan Parivodić, Kosta Čavoški i drugi.

Dodaje se da su Srbi smatrali Prvi svetski rat ratom za oslobođenje i ujedinjenje Srba i drugih južnih Slovena, ali nisu ga izazvali, nisu mu težili, iako su kao narod i kao država na napad odgovorili onako kako je trebalo i kako su morali.

POVEZANE VESTI

Petak 19.12.2014. 17:43
U današnjoj Srbiji zna se za "sv Vučića i sv. Tomu" svi drugi su ovoj bandi potpuno nebitni . Srbija je u rukama pljačkaša i razbojnika kojima su jedine vrednosti opljačkani novac . Za njih drugih a pogotovo ISTORIJSKIH vrednosti nema .
Petak 19.12.2014. 18:22
Народ ни једне Републике бивше Југославије не жели краљевство и Српски народ не жели краљевину.Швајцарска,Немачка,Кина САД,Изреал немају краља и одлично живе.Није важно каква је нека држава важно је какав је газда(Преседник )те државе.Ако је Преседник добар и држава ће бити добра и народ ће бити задовољан својим животом.
Petak 19.12.2014. 19:10
Kralju Pero, diko narodni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online