Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 20.12.2014.
05:39
D. Dekić - Vesti A

Opomena Vučiću, ukor Dačiću

Sastavni deo javnih nastupa predsednika Srbije Tomislava Nikolića postalo je "brkanje lončića", jer tek što je izjavio da kada bi bio premijer ne bi hapsio tajkune, optužuje Ivicu Dačića da kao predsednik bivše vlade nije hteo da sudi tim istim tajkunima.

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
 


- Nije trebalo hapsiti tajkune, već ih iskoristi da pomognu Srbiji - rekao je Nikolić početkom decembra. Sada se prisetio da je 2012. kao šef države od Dačića bezuspešno tražio sprovođenje istraga protiv srpskih bogataša.

- Kriminalac mora u zatvor, ali prvo da deo ogromnog kapitala vrati građanima - poručuje predsednik i stavljajući Dačiću na dušu zaštitu tajkuna. Primećuje da je za sve kasno, pošto je većina njih u međuvremenu sklonila pare daleko od Srbije.

Ovakva kontradiktornost, prema rečima medijskog eksperta Cvijetina Milivojevića, samo je novi u nizu Nikolićevih gafova, kojim je šef države Dačiću i Vučiću hteo da pokaže da nije za političko staro gvožđe.

- Ništa novo, pošto je Nikolić apsolutno nedosledan u potezima koje povlači kao predsednik. Krajem 2012. je na sva zvona govorio o sopstvenoj deklaraciji za Kosmet, da bi potom pod pritiskom Dačića i Vučića podržao kilavu vladinu deklaraciju i Briselski sporazum - ukazuje za "Vesti" Milivojević jednu u nizu nedoslednosti predsednika Srbije.

Zbunjujući povratak u žižu

- Nikolićeve problematične poruke su, i za politički obaveštenije građane, više zbunjujuće nego artikulišuće. Čini se da je svestan kako ga je odluka da bude predsednik države i da napusti liderstvo u SNS-u izmestila iz ključnih zbivanja, u koja bi da se vrati - kaže Komšić.
Cvijetin Milivojević ukazuje da u Nikolićevoj izjavi da su Vučić i on zajedno preuzeli vlast, pa će zajedno i otići, ima kosmičke pravde, jer da nije pobedio na predsedničkim izborima, ni Vučić ne bio postao vlast.

U poslednje vreme, kako objašnjava naš sagovornik, Nikolić za preteće poruke koristi proverene ključne teme: problem Kosova, moguće sankcije Rusiji i srpske tajkune.

- Sa Dačićem je u političkom ratu od kada je lider socijalista najavio da će se kandidovati za šefa države, jer smatra da Nikolić ne obavlja dovoljno dobro tu dužnost.

Vučiću je, osim drugih upozoravajućih izjava, poslao i poruku da su zajedno došli na vlast, pa će zajedno otići. Nikolić u stvari obojici hoće da kaže da nije politički mrtav - zaključio je Milivojević.

Da bi šef države hteo da pokaže da je "na duži rok" i pored toga što ga zbog godina penzija čeka 2017, ukazuje analitičar Jovan Komšić.

- Sadržina tih poruka koje predsednik, po sistemu "da se Vlasi ne dosete", šalje premijeru i vicepremijeru, ukazuje da bi on po svaku cenu, pa i kontroverznim inicijativama hteo da bude više prisutan u javnosti. Time hoće da pokaže i vrhu Vlade šta može da učini ako ne bude u žiži političkog odlučivanja - tumači ovaj profesor novosadskog Univerziteta.

POVEZANE VESTI

Subota 20.12.2014. 06:04
Tako je to kad Srbija ima neobrazovanog i polupimenog predsednika .
Subota 20.12.2014. 11:12
За последњих 15 година народу Србије се не свиђа ни један политичар сви су и,з,д,а,јници за народ Србије.Народу није био добар ни Слободан Милошевић.Народ није 2000.год.гласао за Шешеља већ је гласао за ДС-ђинђића.Народ Србије критикује комуњаре.На следећим изборима било ко да победи народ ће рећи:" И ви сте и,з,д,а,ј,и,ц,е".Српски народ је пијан и без кап ракије.Никад се Српском народу не може згодити.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online