Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.12.2014.
06:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Posao Đokoviću i kineskoj firmi?

Elektroprivreda Srbije objavila je međunarodni tender za nabavku električnih brojila sa daljinskim očitavanjem. Nabavka brojila biće plaćena iz dela kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

FoNet
Goran Đoković bi mogao da pobedi na tenderu za električna brojila

Uslovi tendera su takvi da na njega mogu da se jave samo dve ili tri svetski poznate firme. Konkurent za ovaj posao je i kineska kompanija Huavei, čiji je predstavnik u Srbiji Goran Đoković, stric slavnog tenisera, odranije poznat po vezama sa EPS-om. Kako navode beogradski mediji, Đoković bi mogao da pobedi na tenderu. On se tim povodom nije oglašavao.
Prema saznanjima "Vesti", međutim, glavni favoriti su francuski Atos, španska Indra i italijanski Erikson.

- Tender je raspisan i ponude se dostavljaju do početka marta. Posle otvaranja videćemo ko je dao najbolje uslove. Građani neće snositi nikakve troškove digitalizacije brojila koja su, inače, tek deo ovog velikog posla u kome je daleko važnija prateća infrastruktura - kaže Alma Muslibegović iz službe za odnose s javnošću Elektrodistribucije Srbije.

EBRD i Evropska investiciona banka odobrile su EPS-u zajmove od po 40 miliona evra za realizaciju tog projekta. Uslovi tendera su vrlo zahtevni, a jedan od njih je i da ponuđač ima najmanje 75 miliona evra prosečan godišnji promet u proteklih pet godina i da raspolaže sa najmanje 25 miliona evra.

Daljinski za lopove

Pravila su jednostavna: onaj ko daje pare propisuje i uslove. Srpske firme i ovde neće dobiti posao, novac i reference, ali će EPS dobiti sistem daljinske kontrole koji je dobar, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što će neredovne platiše moći daljinski i da isključuje, te radnici monteri neće morati da rizikuju batine kada dolaze da fizički odseku kradljivce struje, što je godinama redovan slučaj u Srbiji, državi u kojoj se godišnje ukrade struje u vrednosti od oko 60 miliona evra.

Da bi se kvalifikovali ponuđači moraju da imaju i godišnju proizvodnju od najmanje 250.000 komada brojila. U Srbiji postoji oko 3,5 miliona brojila, od čega je 3,1 milion u domaćinstvima.

- Srpske firme neće moći da učestvuju na tenderu jer nijedna nije u proteklih pet godina ostvarila promet od najmanje 75 miliona evra. Proizvođači brojila - EVG, u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge, Meter end Kontrol, koji je doskoro bio u sastavu Rudnap grupe, vlasnika Vojina Lazarevića, Enel Dragana Vasiljevića iz Beograda i Sitel, ćerka kompanije Mikroelektronika iz Banjaluke, neće moći da učestvuju na međunarodnom tenderu - potvrdio je juče Jovan Vujasinović, predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje struje pri Privrednoj komori Srbije.

Subota 20.12.2014. 13:25
Boze daj im malo pametni ili im oduzmi i ovo sto imaju. Niti je bilo reci o nabavki, niti je tender raspisan. Raspisali su ga u "Blicu" a onda su svi poleteli i upecali se na laznjaka. Cak su i Bodirogu ni krivog ni duznog uvalili u debelo blato. Znate ono prvi je reko da ste samo prdnuli, dok je stiglo do zadnjeg vi ste i popustili u gace. Kazu postoji pritisak na medije i cenzura, postoji pritisak na gluposti koje se pisu, akoje samo bolesni um moze da izmisli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online