Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 21.12.2014.
18:00
R. L. I Agencije A

Albanci otpisali Tačija

Specijalni međunarodni sud za ratne zločine uskoro treba da se formira na Kosovu i baviće se pre svega zločinima koji su počinjeni nad Srbima i pripadnicima ostalih manjina, a očekuje se da se na optuženičkoj klupi nađu Hašim Tači i osobe kojima je on komandovao, kažu albanski eksperti za prištinske medije.

Fonet/AP
Čeka ga optuženička klupa: Hašim Tači
 

- Specijalni sud predstavlja veliku šansu za otkrivanje istine o zločinima tokom rata, kao i o posleratnim političkim ubistvima - rekao je Afrim Hoti, profesor Prištinskog univerziteta i ekspert za ustavno pravo.


- Uspostavljanje specijalnog suda nema alternativu i ovo pitanje će biti na vrhu agende institucija. Koliko sam upoznat, taj sud će se baviti raznim zločinima koje je navodno počinila OVK - pojasnio je Hoti.


Naim Miftari, nekadašnji pripadnik kosovske obaveštajne službe ŠIK, kaže da će se specijalni sud baviti gotovo isključivo ratnim zločinima i to onim nad Srbima i pripadnicima ostalih manjina.


- Specijalni sud je međunarodni tribunal i goniće neke lokalne komandante, ali i neke visokoragnirane komandante OVK-a iz Orahovca, Klečke, Prištine i još nekih drugih mesta. Jasno se zna da su te zločine počinili upravo ljudi koji su bili pod komandom Hašima Tačija i za to postoje dokazi - precizirao je Miftari


On je podsetio da se Hašim Tači, koji je sada potpredsednik Vlade Kosova, "nekada hvalio time da je komandovao u OVK, a sada, kad je došao red da se polažu računi, beži od odgovornosti".


Milan Nikolić, politički analitičar iz Beograda, smatra da postoji realna mogućnost da se Tači nađe na optuženičkoj klupi kao što je to bio slučaj i sa Slobodanom Miloševićem, koji je završio u Haškom tribunalu.


- Neminovno je da nove političke elite, pa i ove na Kosovu, treba da se nose sa ratnim zločinima i raščiste s ratnim zločincima u svojoj sredini. Svi moraju biti jednaki pred zakonom, u suprotnom, nema vladavine prava. Pretpostavljam da će Albanci smoći snage da se suoče s ovim problemom, a ne da ceo albanski narod nosi taj teret na svojim leđima jer je evidentno da su zločini činjeni - rekao je Nikolić za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.12.2014. 18:29
Tači će biti optužen da bi bio oslobođen svake odgovornosti. Ista šema kao kod Gotovine, Nasera Orića, i ostalih zapadnih saučesnika u zločinu.
Nedelja 21.12.2014. 20:32
Administratoru: Sto mi izbrisaste komentar stvarno nije fer . neznam cime sam uvredio VASEG premijera Thacia (a znam da je ubica jer je kao terorista sacekao kombi policije I sve ih pobio )on je i prodavac ljudskih (srpskih )organa .I sta sam lose napisao.
Ponedeljak 22.12.2014. 08:31
i haradinaj,i agim čeku,i fatmir ljimaj su takođe bili oni koji su sedeli na optuženičkoj klupi..sada su slobodni ljudi..i ne samo to,nego i javno uključeni u politički život ''republike''Kosova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online