Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.12.2014.
14:10
Srna A

Kosovo: Nelegalne prelaske pomažu i institucije Srbije?

Pojedine institucije države Srbije pomažu nelegalno iseljavanje sa Kosmeta i za novac omogućavaju povećan broj azilanata koji nastoje da se dokopaju Mađarske - upozoravaju Goranci sa područja opštine Dragaš.

Fonet
Prema zvaničnim podacima, mladi Albanci prodaju imovinu ili podižu kredite kako bi obezbedili sredstva, u proseku po 1.000 evra po putniku
 

Oni su uputili otvoreno pismo Marku Đuriću, srpskom direktoru Kancelarije za Kosmet, u kome ga upozoravaju da članovi Privremenog opštinskog organa, koji je pod kontrolom države Srbije, zloupotrebljavaju položaj.

Oni, prema navodima iz pisma, Gorance i Albance sa područja Dragaša i Prizrena odvode radi navodnog lečenja u Beograd, a potom ih prebacuju do Mađarske.

Svako posredovanje ove vrste posrednici naplaćuju do 3.000 evra po porodici, navode Goranci i tvrde da su u lanac švercera umešani i ljudi iz drugih institucija Srbije, "poput Republičkog fonda zdravstva, koji za 1.500 evra izdaju zdravstvene knjižice i upute za navodno lečenje u Beogradu".

Goranci tvrde da ta lica teritoriju samoproglašenog Kosova napuštaju sa srpskom dokumentacijom umesto sa  pasošima samoproglašenog Kosova.

U poslednjih mesec dana Kosovo i Metohiju napustilo je oko 35.000 uglavnom mlađih Albanaca i porodica sa dvoje ili troje dece.

Kako je Srni rečeno u Kosovskoj policijskoj službi, opšti talas odlaska "zapljusnuo" je taj region odmah posle potpisanog sporazuma o slobodi kretanja između Srbije i Kosova.

Prema zvaničnim podacima, mladi Albanci prodaju imovinu ili podižu kredite kako bi obezbedili sredstva, u proseku po 1.000 evra po putniku, do mađarske granice.

Putevi prebacivanja azilanata uglavnom vode preko Bujanovca i Podujeva i to uz posredovanje brojnih ilegalnih vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca čiji je zadatak da azilante prebace do Subotice.

Samo u poslednjih petnaestak dana policija samoproglašenog Kosova uhapsila je dvadesetak posrednika - trgovaca migrantima i azilantima, ali to nije dovoljno da se zaustavi opšti talas raseljavanja.

Kabinet Ise Mustafe, premijera samoproglašenog Kosova, tvrde Srnini izvori u policiji, stupio je u vezu sa MUP-om Srbije kako bi bile ojačane mere kontrole putnika na administrativnim prelazima samoproglašenog Kosova i centralne Srbije i daljeg kretanja putnika.

Ubrzo, uz posredovanje Euleksa,  treba očekivati potpisivanje sporazuma Prištine i Beograda o razmeni informacija i dokumentacije, te o deportaciji građana Kosova koji se zateknu na teritoriji pograničnih opština centralne Srbije duže od 48 sati - tvrdi ovaj izvor.

Politički analitičari, međutim, upozoravaju  da se talas iseljavanja ne može zaustaviti, jer je kosovska privreda u kolapsu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.12.2014. 17:03
ono sto mora i treba ce se i desiti , vratit ce se svi Srbi na svoje ognjiste uskorooo ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online