Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.12.2014.
10:07
b92.net A

Oni Srbiji ne trebaju: Ukinut smer za lečenje narkomana

Tri generacije studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, takoreći, uzalud su studirali na smeru specijalna rehabilitacija lečenih narkomana. Ovaj smer je ukinut, posle samo tri godine, jer je ustanovljeno da zdravstveni sistem takav profil stručnjaka ne prepoznaje.

Beta/AP/J.C.H.
Hiljade narkomana, a stručnjaci se uzalud školuju
 

Olivera Ćulić i Koviljka Jevtić dve su, od skoro stotinu studenata, koje su završile specijalnu rehabilitaciju lečenih narkomana, smer na Medicinskom fakultetu koji je posle samo tri godine ugašen. Smer ne postoji u mreži zdravstvenih ustanova u Srbiji. To u praksi znači da su se tri generacije studenata, uzalud školovale.

"Nekako niko nije ni razmišljao toliko o tome, mi smo mislili da je sve to sređeno, da bi se na kraju, eto, negde na polovini našeg školovanja ispostavilo da ljudi završavaju naš smer, a da posla u stvari nema", kaže Olivera Ćulić, studentkinja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

"Ne trebamo Metadonskom centru, ne trebamo pri domovima zdravlja, u privatnim klinikama ne žele, uglavnom, da nas prime zato što nemamo neku praksu, nemamo iskustvo, tako da smo mi praktično osuđeni da gledamo da odemo nekako iz ove zemlje, jer kažu, u svetu to baš dobro funkcioniše", priča Koviljka Jevtić, studentkinja Medicinskog fakutleta u Novom Sadu.

Posle brojnih žalbi studenata da, ne samo da ne mogu da se zaposle posle studija, jer ih sistem ne prepoznaje, već ne mogu ni pripravnički staž da obave, dekanat je odlučio da smer ugasi. Pitanje čija je odgovornost što je fakultet pet godina školovao nepotreban kadar ostaje bez jasnog odgovora.

"Mada nismo učestvovali u osnivanju tog kadra, može se sada to prebacivati na one koji su to osnivali, zašto nisu pogledali u to, može se prebacivati i na same studente koji su upisivali, jer ništa nije bilo tajno, sve se moglo pročitati, moglo se proveriti i tako to, ali u svakom slučaju, problem je egzistirao kao takav", kaže Nikola Grujić, dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Psiholog Aleksandar Šibul napominje da je Srbiji neophodan stručan kadar za lečenje i rehabilitaciju. Sada ih, kako kaže, ima svega par stotina, na više od oko stotinu hiljada zavisnika.

"Tako da su potrebni stručnjaci i to vojska stručnjaka, koji će pratiti, odnosno organizovati grupe podrške, kako bi narkomani izbegli recidiv, jer narkomanija je bolest mozga usled koje nastaje oštećenje mozga koje traje, tako da je period lečenja doživotan", smatra Aleksandar Šibul.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online