Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 29.12.2014.
05:38
J. L. Petković - Vesti A

Zapaljive reči o projektu u magli

Već dovoljno zapaljiva retorika vezana za još uvek "mrtvu" Zajednicu srpskih opština na Kosovu dodatno se zaoštrava, pa je sva prilika da se ono što je dogovoreno u Briselu neće ni dogoditi dok evropska diplomatija "ne preseče".

M. Karović
Čekaju, a ne znaju šta: Kosovska Mitrovica
 

Teške reči su pale oko ovlašćenja te buduće organizacije - institucije, i ako se ovim tempom nastavi, moglo bi se dogoditi da ZSO ne zaživi u roku koji je utvrđen koalicionim sporazumom liste Srpska i albanskih stranaka u novoj Vladi Kosova.

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri tvrdi da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja, a svog kolegu u Vladi, ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, koji tvrdi suprotno, naziva - iluzionistom.

M. Karović
Edita Tahiri

- Iluzije pojedinaca, posebno zvaničnika koji misle da izlaze van zakona Kosova i Briselskog sporazuma su samo verbalno moguće, ali zakonska osnova i sporazum od 19. aprila govore jasno da zajednica srpskih opština treba da se formira na osnovu postojećih zakona Republike Kosova - zaključila je Tahiri.

Reagovao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji poziva na poštovanje Briselskog sporazuma i izbegavanje "zapaljive retorike".

- Beograd ohrabruje pluralizam stavova pokrajinskih zvaničnika da deo ministara u južnoj srpskoj pokrajini razmišlja kao Tahiri, a deo potpuno drugačije i pozivam na izbegavanje zapaljive retorike, poštovanje Briselskog sporazuma i koalicionog dogovora na kojem počiva pokrajinska vlada - rekao je Đurić.

Budimo pristoojni: Marko Đurić

Za Beograd nema sumnje kako Briselski sporazum definiše nadležnosti ZSO i insistira na izvršinim ovlašćenjima, odnosno proširenju nadležnosti koji bi zajednici dali veću autonomiju u odlučivanju. Prema izjavama zvaničnika za pravljenje nacrta statuta korišćeni elementi različitih modela evropskih regija, poput Južnog Tirola.

S druge strane, Priština čitav koncept Zajednice srpskih opština limitira na ono što je kosovskim Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno - Asocijaciju kosovskih opština. Statut te Asocijacije ustanovljen još 2010. godine, a ona se određuje kao neprofitabilna organizacija i pravno lice koje predstavlja opšte interese svojih članova - lokalnih vlasti sa pravom na zakonske inicijative.

Nastavak dijaloga tek 9. februara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 9. februara u Briselu. Na prve razgovore otići će sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, dok će sa druge strane biti premijer Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

- Da li 9. februara idem u Brisel radostan i srećan, da gledam Mustafu i Mogerini, nisam ni srećan ni presrećan, to je moj posao i moja dužnost - kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.12.2014. 09:26
Na "sesiji" BIRN-a u Prištini, 12. novembra, Edita Tahiri se doslovno ostrvila na Srbiju, govoreci o njoj kao zlocinackoj organizaciji, rekavši izmedu ostalog, da je "duga i neiscrpna istoriji genocida Srbije na Kosovu".U sali prepunoj predstavnika EU i SAD, Dejan Pavicevic je jedva progovorio dve reci kao reakciju na polusatno divljanje Edite Tahiri. Dan kasnije, kad su Srbi iz Kosovske Mitrovice tražili da se izjasni tim povodom, Pavicevic je rekao: "Ja sam oštro reagovao, obecano mi je da, ako ostanem - više se takve stvari nece ponavljati".Pavicevic je bivši student privatnog univerziteta "Union" u Beogradu.
Ponedeljak 29.12.2014. 09:26
Do dolaska na ovu funkciju, bez ijednog dana radnog staža, bio je honorarni "savetnik" u nekoliko nevladinih organizacija. Vucicev režim je u njemu video idealnu glistu koja ce da puzi gde mu on kaže. Jasnije receno, Pavicevic je isto što i Marko Đuric, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, samo što je Đuriceva gej-predstava svakodnevna, a Pavicevic deluje iz mišje rupe. Ovakva grupa sramotnih gmizavaca, predstavlja najcrnje ruganje sa Srbima na Kosovu i Metohiji, koje sprovodi Vucicev režim.Cilj je uvek isti: da se njegova vlada predstavi evroatlanskom tutoru kao "tolerantna i konstruktivna", okrenuta priznavanju albanske države u Srbiji. Naime, Pavicevic je bio "poklon" Tadicevog režima Vucicu, sa ciljem da ovaj kadar bez korena, kao novi "šef tima za pregovore sa Prištinom", uradi sve ono što njegov prethodnik iz Demokratske stranke Borislav Stefanovic nije.
Ponedeljak 29.12.2014. 09:26
Dejan Pavicevic i Marko Đuric, i njima slicni Vucicevi emisari na Kosovu i Metohiji, dokaz su potpunog sloma dostojanstva države i nacije. Srbija vapi za jednim odrešitim snažnim covekom, ali, njega nema na vidiku. Vuciceva topla braca cvrsto se drže svojih gnezda, polažuci jaja buducim bednicima koji ce rasprodati još malo Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online