Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 01.01.2015.
11:52
Srna A

"Srbija želi dobre veze sa Srpskom i stabilnu BiH"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu Srni poželeo je Republici Srpskoj uspešan razvoj i što bolje veze sa Srbijom, uz poruku da Beograd želi stabilnu BiH. Pred predstojeći Dan Republike Srpske, Dačić ističe da želi što bolje međusobne veze, kao i da situacija u celoj BiH bude stabilna.

Fonet/Z. M.
Važno je da Srbije i BiH ne prave probleme jedna drugoj: Ivica Dačić
 

Šef srpske diplomatije smatra da je veoma važno da Srbija i BiH o pitanju razgraničenja budu praktične i da jedna drugoj ne prave probleme. Dačić napominje da je Srbija jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i da je apsolutno zainteresovana za stabilnu BiH, za ravnopravnost naroda i entiteta.

"Mi podržavamo evropski put i evropske integracije BiH. Veoma smo značajni partneri, i na političkom i na ekonomskom planu. To uključuje dobre odnose sa vlastima u Sarajevu, ali i dobre odnose i specijalne veze sa Republikom Srpskom", navodi Dačić.

On podseća da je Srbija podržala inicijativu EU, odnosno inicijativu Nemačke i Velike Britanije, koja se odnosi na davanja dodatnog impulsa BiH da krene dalje u procesu evropskih integracija.

"Smatram da je za ceo region bitno da postoje dobri odnosi, ali i perspektiva zajedničkog evorpskog puta. Naravno, to znači i da se rešavaju neka preostala pitanja iz naše prošlosti, kao što su pitanje utvrđivanja granične linije, pitanja izbeglica i raseljenih lica...", navodi Dačić.

Rešiti problem izbeglica

Ratni zločini nad Srbima

Šef srpske diplomatije smatra da se nedovoljno govori o ratnim zločinima nad Srbima u bivšoj Jugoslaviji, zato što je namjerno napravljena medijska slika da su Srbi samo počinioci ratnih zločina, a ne i žrtve.

"Ne treba deliti ratne zločine na njihove i naše, nego treba posvetiti pažnju svakom ratnom zločinu, uključujući i zločine protiv Srba", ističe Dačić i navodi da je pitanje ratnih zločina univerzalno, bez obzira ko su počinioci.

Podsetivši da su Srbija i BiH zajednički korisnici međunarodnog programa za pomoć izbeglicama, Dačić navodi da ove dve zemlje treba dodatno da izvrše pritisak na međunarodnu zajednicu da se prikupi što više donatorskih sredstava.

"Predviđeno je prikupljanje oko 500 miliona evra, a do sada je prikupljeno oko 300 miliona. Nadam se da ćemo tako rešiti pitanja izbeglica, odnosno njihovog stambenog zbrinjavanja. Tako ćemo pokušati da svedemo njihov broj na najmanji mogući nivo, da ih, ako to bude moguće, u narednih četiri do pet godina više ne bude", poručuje Dačić u intervjuu Srni.

Dačić napominje da Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om i da će on 15. januara predsedavati prvim zvaničnim sastankom Stalnog saveta OEBS-a. On najavljuje da će, kao predsedavajući, posetiti sve zemlje u kojima ova organizacija ima misije.

"Obići ću i misiju koja se nalazi na delu Srbije, odnosno na Kosovu. Nameravamo da to bude jedan dodatni impuls regionalnom miru i bezbednosti", poručuje Dačić.

Šef srpske diplomatije precizira da će na Kosovo ići i kao zvaničnik OEBS-a i kao zvaničnik Srbije, ali da će njegova poseta biti "statusno neutralna".

Prioritet Srbije - Zapadni Balkan

Dačić navodi da je jedan od prioriteta koji je Srbija postavila u svom predsjedavanju OEBS-om - zapadni Balkan, što znači da će raditi na jačanju regionalne stabilnosti.

On procenjuje da će to biti prilika da Srbija pokaže ozbiljnost, u smislu da je sposobna kao država da predsedava takvom organizacijom i da pomogne u evropskoj bezbednosti.

"Nameravamo da iskoristimo tu priliku i ozbiljno smo se pripremali za predsedavanje - formirani su čitavi timovi diplomata koji će se time baviti", rekao je Dačić.

Navodeći da je već obišao gotovo sve važnije svetske metropole i konsultovao se sa njihovim šefovima diplomatije, Dačić poručuje da je za Srbiju važno da tokom predsedavanja OEBS-om bude "pošten i iskren pregovarač i posrednik između strana koje se nalaze u konfliktu".

"Nemamo nameru da navijamo ni za koga, već isključivo da pomognemo da dođe do deeskalacije sukoba i konflikata tamo gde ih ima", zaključuje Dačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.01.2015. 12:05
Дачићу Бре,народ не жели стабилну БиХ већ народ Републике Српске жели референдум и да се одвоји од турци и устааше.
Četvrtak 01.01.2015. 11:58
Sracna Nova !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online