Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 13.01.2015.
12:49
Beta A

Delegacija EU: Srbiji treba mnogo više od reforme medija

Političko uplitanje u medije i različiti vidovi zlostavljanja, poput nasilja nad novinarima i dalje su aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu, a unapređenje situacije zahteva kulturnu i promenu ponašanja u politici, pravosuđu i medijima, saopštila je danas Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji.

Fonet/B. P.
Majkl Devenport se danas sastaje sa Vučićem
 

"Političko uplitanje u medije, ekonomski problemi poput medijske koncentracije, različiti vidovi zlostavljanja, uključujući nasilje nad novinarima, ostaju aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Unapređenje situacije bez sumnje nadilazi prosto transponovanje pravila EU: ono zahteva kulturnu i promenu ponašanja u sferi politike, pravosuđa i medija", navela je Delegacija na svom sajtu.

Kako su podsetili iz Delegacije, nijedna zemlja ne može postati deo EU ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo.

"EU od vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će pogodovati slobodi izražavanja i medija. Kritika medija je od presudnog značaja za ostvarivanje realne odgovornosti izabranih vlada; vlade bi, s druge strane, trebalo da spremno dočekaju kritiku i da je istraže na transparentan način", saopštila je Delegacija.

Kako je navedeno, EU proces obezbeđivanja slobode izražavanja i medija podržava pružanjem pravne pomoći i smernica za izradu medijskih propisa, kao i pružanjem pomoći kroz novčane grantove koji se dodeljuju "nezavisnim i nevladinim organizacijama na bazi konkursa".

Kako su objasnili, EU ni na koji način ne utiče na uređivačku politiku korisnika grantova, a među kojima je i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN), čiji projekat nastoji da "ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije".

Delegacija je napomenula i da stavovi izraženi u bilo kojoj medijskoj produkciji koju finansira EU ne odražavaju stavove EU ili njene delegacije, a svaki članak bi trebalo da nosi izjavu odricanja od odgovornosti.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.01.2015. 13:05
Ko nama sve ne daje lekcije ? Danas su EU i SAD najveće grobnice slobode govora, mišljenja, a drugačije mišljenje se smatra već neprijateljskim i postaješ političi nepodoban ! Francuski humorista Dieudonne je već 10 godina javno zabranjen, a ima preko 80 sudskih procesa, samo zato što ne razmišlja uniformisano ! Istina da je AV uradio sve što su od njega tražili upravo ovi grobari, pa i mrak u srpskim medijima, ali izgleda da je odslužio svoj rok, osjeća i on i počinje da se vadi na staru kartu iz svoje prošlosti !
Utorak 13.01.2015. 12:59
Pa i Meni treba mnogo više od ovih lekova koje sad pijem, pa nikom ništa! Ostavite Me na miru, vi iz EU, šta hoćete više od Mene? Koliki Ja to izdajjnik treba da budem pa da vi budete zadovoljni?!
Utorak 13.01.2015. 13:11
Veći nego jesi, ne možeš da budeš.... ti si minus beskonačno....!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online