Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 24.01.2015.
17:22
Srna A

Albanci divljali, terali Srbe sa Kosova i skandirali OVK-a

U Prištini je, uz brojne incidente, završen protest blizu dvadeset hiljada Albanaca, pristiglih sa Kosova i Metohije, Albanije i Makedonije, koji su zahtevali smenu ministra za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i proglašenje kombinata Trepča "javnim dobrom Kosova".

Fonet/AP
Demonstranti su gađali zgradu Vlade Kosova

Pod motom "Jablanoviću, odlazi!", "Trepča je naša!" i povike "OVK", "OVK", te skandiranje "Isa Mustafa je sluga Srbije!", demonstranti su se okupili ispred Narodne biblioteke, a potom su stigli do zgrade vlade i parlamenta samoproklamovanog Kosova.

Tokom protestne šetnje i okupljanja ispred vlade, gde se demonstrantima pridružilo nekoliko hiljada Albanaca iz Prištine, policija nije regovala iako su demonstranti predvođeni Ramušem Haradinajem, Fatmirom Limajem i poslanicima opozicionih partija i pokreta "Samoopredjeljenje" uzvikivali psovke i pogrdne reči na račun lidera kosovskih institucija.

Čuli su se i povici upućeni Srbima "Odlazi - OVK,OVK!", "Zločinci!", "Srbija nije ovde!", "Trepča je Kosovo!".

Ilir Deda, jedan od lidera "Samoopredjeljenja", rekao je da je današnje okupljanje Albanaca u Prištini "najava povratka dostojanstva albanskog naroda i početak kraja vlasti Ise Mustafe i Hašima Tačija".

Aljbin Kurti, vođa "Samoopredjeljenja", ostavio je rok od 24 časa vladi i premijeru samoproklamovanog Kosova Isi Mustafi da smene Jablanovića i ponište zakon kojim je kombinat "Trepča" izuzet iz procesa privatizacije.

On je naveo da se o "Trepči" ne može pregovarati u Briselu, niti sa bilo kim, jer je "Trepča bogatstvo Kosova".

Tokom Kurtijevog obraćanja demonstranti su bacali razne predmete prema objektu vlade i parlamenta. Jaki kordoni policije spriječili su pokušaje veće grupe mladih, umotanih u zastave "velike Albanije", da poruše dvorišnu ogradu i probiju se do zgrade Vlade.

POVEZANE VESTI

Subota 24.01.2015. 17:39
hehehe ovo je pocetak sipci sta vas ceka naredne godine --bilo i ostalo srpsko
Subota 24.01.2015. 17:56
I ove divljake podržava EU i SAD, navodno demokratije, koje brane pravo čovjeka !! A našim političarima već 15 godina je nacionalni prioritet EU....da li treba nešto dodati ?
Subota 24.01.2015. 18:15
Jedino im u krvatskoj sve dozvoljeno , krvati im ne smiju ni pisnuti !! hehe ebu ich pa pomeraju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online