Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 26.01.2015.
18:00
D. Lj. Joksić - Vesti A

Teroristi ušli u Bondstil?

Preko 180 džihadista obučavanih u 20 terorističkih ćelija, koji su u svakom trenutku spremni da izvrše krvave napade u Evropi, neće zaobići ni Balkan. Na spisku država koje će biti meta mudžahedina posle povratka sa ratišta u Siriji i Iraku ili njihovih "zamrznutih" terorističkih ćelija, nalaze se Kosovo, Makedonija i Albanija, a moguće i Srbija.

Čuvari Kosova i interesa ašingtona: Američki vojnici u bazi Bondstil

U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti", bivši visoki funkcioner obaveštajne službe SFRJ, a kasnije i Makedonije, profesor Fakulteta za bezbednost iz Skoplja Ivan Babanovski kaže da je američka vojna baza Bondstil blizu Uroševca cilj broj jedan islamskih terorista.

Prema njegovim informacijama, povratnici sa ratišta iz Sirije sada pokušavaju da se infiltriraju u komunalne službe u Uroševcu koje iznose smeće iz baze Bondstil, održavaju njihove sanitarne čvorove i dopremaju sredstva za dezinfekciju njihovih toaleta, poput firme Tofel, kako bi lakše mogli da izvedu teroristički napad ili diverziju.

Tempirana bomba

Obaveštajne informacije govore da je više od 3.000 Evropljana otišlo da se bori u Siriju. Od njih, oko 250 se vratilo u Englesku, 200 u Francusku, a 70 u Belgiju. Na strani Islamske države u Siriji i Iraku bori se i najmanje 600 Albanaca sa Balkana, najviše sa Kosova, pa iz Albanije i Makedonije. Svi oni predstavljaju tempiranu bombu koja svaki čas može eksplodirati.

- Posle baze Bondstil, na red dolaze američka ambasada u Prištini i rezidencije ambasadora SAD, Velike Britanije, Francuske, pa onda rudarska okna Trepče i instalacije Telekoma i RTV Prištine. Mogući su napadi i na granični prelaz između Kosova i Makedonije kod Blaca, ali i na aerodrome u Prištini i Skoplju. Na meti islamskih terorista, povratnika sa ratišta iz Sirije i Iraka, u Makedoniji su američka ambasada, rezidencije ambasadora i vojnog atašea SAD u skopskom naselju Taftalidže, NATO institucije, sedište Islamske verske zajednice u Skoplju i Saborna crkva u makedonskoj prestonici.

Za pravo čudo, zgrade Parlamenta i vlade uopšte nisu pomenute kao ciljevi islamskih terorista, što otvara sumnju vezanu sa nedavnim raketiranjem zgrade makedonske vlade.

- To nije učinjeno zato što se tamo nalaze "njihovi" - kaže Ivan Babanovski, misleći pri tom na albanskog partnera u vlasti, Demokratsku uniju za integraciju (DUI).

Zbog mogućih napada islamskih ekstremista, stepen bezbednosti u nekim evropskim zemljama podignut je na najviši nivo, a ojačavaju se sve vojne baze Amerikanaca u Evropi i Balkanu, kao i Ambasada SAD u Prištini i Skoplju, rezidencije ambasadora i vojnih atašea.

- Teroristički napadi u Parizu su pokazali da nijedna zemlja, bez obzira na veličinu, tradiciju ili opremljenost bezbednosnih snaga, nije imuna na ove pretnje. Zato svi treba da budemo budni i oprezni - ocenila je šefica makedonske policije Gordana Jankulovska.

Prema saznanjima kosovske policije, "postoje informacije o mogućim napadima ekstremista na širem području Kosova", radi čega su kosovske bezbednosne snage podigle nivo bezbednosti svih institucija, a isto su učinili i Kfor i Euleks.

Zabrinutost zbog sve češćih odlazaka mladih Albanaca na ratišta u Siriju i Irak izrazili su i poglavari Islamskih verskih zajednica Makedonije, Albanije i Kosova, pa je na inicijativu poglavara Islamske zajednice Makedonije, Sulejmana Redžepija, izrađen zajednički dokument o merama i načinima suzbijanja radikalnog islama i sprečavanju regrutovanja i slanja mladih Albanaca u Siriju i Irak.

Potčinjeni Pentagonu

Baza Bondstil kod Uroševca je najveća američka vojna baza na svetu izgrađena posle rata u Vijetnamu. Ruski vojni stručnjaci smatraju da se ona može upotrebiti za razmeštanje svake vrste oružja. Bondstil omogućava SAD da kontrolišu vode Sredozemnog i Crnog mora, kao i puteve ka Bliskom istoku, Severnoj Africi i Kavkazu, ali i trase postojećih i budućih cevovoda iz regiona Kaspijskog mora i Centralne Azije.

Od samog otvaranja baza Bondstil ima i zadatak da sprovodi tajne operacije koje ne mogu da kontrolišu ni UN, ni evropske i evroatlantske organizacije. Bondstil je potčinjen direktno Pentagonu i uživa eksteritorijalnost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.01.2015. 18:37
Po ovom komentaru možemo zaključiti da će Kosovo osloboditi Džihadisti, a ne Srbi jednog dana....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online