Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 26.01.2015.
15:29
Beta A

NBS prepustila dužnike u švajcarcima bankama na milost i nemilost

Guvernerka Narodna banka Srbije (NBS) Jorovanka Tabaković ocenila je danas da građani koji imaju pobleme sa otplatom kredita u švajcarskim francima rešenje problema treba da traže pojedinačno, u pregovorima sa bankama.

Beta/E. V.
Razgovarajte sa svojim bankama, poručila guvernerka građanima

- To je najbolje rešenje, jer je svaki kredit priča za sebe - rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare posle sastanka Izvršnog odbora NBS i predstavnika poslovnih banaka.

Ona je najavila da će naredne nedelje predstavnici NBS i banaka razgovarati o mogućim modelima koje banke mogu da primene i da će se ići u pravcu podele rizika bankaka i građana koji su uzimali kredite.

Guvernerka je rekla i da NBS neće posezati za bilo kojim elementom pritiska na banke i da neće primeniti ni mađarski ni hrvatski model rešenja problema građana sa kreditima u švajcarskim francima. Tabakovićeva je istakla i da NBS neće ograničavati kamatne stope.

- Ne pada nam napamet da ograničavamo kamatne stope ili da ih limitiramo - rekla je ona i dodala da rešenja ne treba da budu ishitrina i brza, već da ovaj put mora da bude konačno rešenje.

Ona je istakla da regulatori na drugim tržištima još nisu došli do optimalnog rešenja ovog problema i zato je neophodno, dodala je, da se sve prednosti i mane alternativnih modela pažljivo razmotre.

- NBS kao regulatorno telo pre svega zanimaju oni krediti građana u francima koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) - rekla je guvernerka i dodala da ima nekoliko hiljada kredita koji to nisu.

Cilj je, istakla je, a da model bude jednostavan kako bi se lako primenio u praksi.

Tabakovićeva je rekla i da je vođena otvorena diskusija o nekoliko alernativnih modela od restrukturiranja kredita na individualnoj osnovi, preko konverzije kredita u evro do mogućnosti da se izvrši usklađivanje kreditnih stopa na te kredite sa tržišnim. Guvernerka je preporučila građanima i da ozbiljnije shvate poziv banaka na razgovore o kreditima.

U Srbiji, prema podacima Udružnja banka, ima ukupnpo 20.897 takvih kredita u švajcarskim francima. Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za švajcarski franak iznose oko 1,1 milijradi franaka, od čega se najveći deo, oko milijardu franaka, odnosi na stanovništvo.

Korisnicima kredita u francima značajno je uvećana rata usled jačanja švajcarca posle odluke švajcarske centralne banke da ukine veštački paritet franka i evra. To je polovinom januara dovelo do jačanja franka prema dinaru od oko 20 odsto.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.01.2015. 15:31
Picousta "guvernerka"....Ovi SNS defekti su "najaci" u usnama!!!
Ponedeljak 26.01.2015. 15:43
Iskreno nije ih prepustila.sami su ušli u taj rizik.Nije da oni baš nisu sasvim neupućeni-ali navikli smo da za našu tobožnju naivnost pre bezobrazluk i prokletstvo zaleže država.Taako je bilo sa Gazda Jezdinim i Dafininim štedišama.Poreski obveznici su vrćali dug kockara,
Utorak 27.01.2015. 11:45
bravo acikin ''stručnjaku'',polupismena udovice koja ne znaš kad si gladna,a kamoli da vodiš državnu kasu..ubiše te podstanari u mozgu...mnogo ih imaš..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online