Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.01.2015.
13:44
Beta A

Neredi u Prištini: Više od 100 povređenih

Protest u Prištini, tokom kojeg je danas povređeno 29 ljudi i 85 policajaca, a uhapšena 41 osoba, završen je nešto posle 18 sati.

Protest opozicije sa zahtevom da Kombinat Trepča hitno postane javno preduzeće kao i da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović podnese ostavku, trajao je šest sati, a nakon mirnog prvog sata, izbili su neredi. Policija je intervenisala. Naneta je matetrijalna šteta objektima u centru Prištine.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da su scene haosa i nasilja na ulicama Prištine neprihvatljive i da sa neotuđivim pravom za proteste ide i odgovornost za to što se na njima događa.

Premijer Kosova Isa Mustafa i prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači danas su na vanrednoj konferenciji za medije ocenili da je današnji protest bio politički motivisan i da mu je cilj bio rušenje Vlade.

Ambasadorka SAD na Kosovu, Trejsi En Džejkobson je, reagujući na današnji protest u Prištini, izjavila da je uništavanje imovine kriminalni čin.

Državni tužilac Kosova Sulj Hodža je saopštio da je tokom današnjeg protesta u Prištini privedeno 41 lice, od kojih, po odluci suda, devet ostaje u pritvoru od 30 dana.

Generalni direktor Policije Kosova Špend Madžuni je, pored toga što je izneo podatak da je tokom protesta povređeno 86 pripadnika Policije Kosova, kazao je da "cilj policije nije bio da nanosi povrede građanima Kosova, ali je intervencija policije bila u skladu sa zadacima koje imaju na obezbeđivanju bezbednosti i života građana Kosova", rekao je Madžuni.

Direktor Urgentnog centra Kliničko-bolničkog centra Kosova, Basri Lenjani je potvrdio za RTK da je pomoć zatražilo 29 demonstranata. Lenjani je potvrdio da jedna osoba ima povrede od gumenog metka.

Tokom dana do najtežeg okršaja policije i demonstranata došlo je na Trgu Majke Tereze. Učesnici protesta na policiju su bacali zapaljive, "molotovljeve koktele", a kosovska policija je potom na ulice izvela borbena vozila i potisnula demonstrante do Hotela "Grand".

Mediji javljaju da je povređeno više demonstranata i oko 40 pripadnika Kosovske policije. Portparol Urgentnog centra Prištine Štend Fažljiu rekao je za pristinsku televiziju KTV da se uglavnom radi o povredama od udaraca  i da je mnogo onih koji traže pomoć zbog upotrebljenog suzavca.

Poslanik pokreta Samooredeljenje Iljir Deda rekao je da je uhapšeno 20 pripadnika tog pokreta i da će se protesti nastaviti do ispunjavanja zahteva za smenjivanje ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića zbog izjave o Albancima i zahteva da kombinat Trepča postane kosovsko javno preduzeće.

Policija Kosova upotrebila je vodeni top kako bi rasterala oko stotinak najekstremnijih učesnika današnjeg protesta pokreta Samoopredeljenje, koji tvrdim predmetima gađaju pripadnike policije. Policija je ranije danas bacila suzavac kako bi udaljila demonstrante koji su kamenicama gađali pripadnike specijalnih jedinica policije.

"Isa je sluga Srbije"

Okupljeni nose parole "Bez Trepče nema države", "Trepča je naša, a ne srpska", "Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije, "Hašima u zatvor", "Jablanović napolje", "Dole vlada iz Raške".

Beta/AP/V. K.
Na policiju kamenicama, ona uzvratila suzavcem i vodenim topovima

Prvi incidenti na protestu izbili su pošto je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.

Mulićaj je najpre optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

- Ministar Aleksandar Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće - rekao je Mulićaj.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Jablanović je rekao da nije vređao Majke Đakovice, već da je divljacima nazvao one koji su kamenicama sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da obiđu svoje domove na Badnje veče.

Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da ga zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može smeniti.

- Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo - rekla je Valjdete Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika.

Predstavnica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Donika Kataj Buljupi je podržala zahteve Samoopredeljenja da Jablanović da ostavku i zatražila da se hitno razmatra Zakon o javnim preduzećima.

U trenutku kada je počeo da govori šef poslanika Samoopredeljenja Visar Imeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca. Demonstranti su se posle toga povukli na oko 100 metara od barikada i stanje se polako normalizuje.

Srpski novinari neće da izveštavaju

Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija i srpskih medija rešili su da danas ne izveštavaju sa protesta pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini, čime će iskazati "najoštriji" protest zbog napada na srpske novinare prošle subote, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) su ocenili i da saopštenje "Samoopredeljenja" u kome se osuđuje isključivo napad na novinare Radio televizije Kosova 2, ali ne i na srpske novinare "upućuju da izvestavanje nije bezbedno i da su napadi praktično dozvoljeni".

Majke i rudari neće na protest

U protestu ne učestvuju predstavnici nevladine organizacije "Pozivi majki" iz Đakovice, koja je u subotu 24. januara bila među organizatorima prvog protesta. Predstavnica te organizacije Nusrete Kumnova je izjavila da ne žele da budu deo protesta koji poprima političke i stranačke dimenzije. Od protesta su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana učesnika rata 1998-1999. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.01.2015. 14:21
Tek ce te medjusobno da se ujedate. Pitacu vas uskoro, sta ce te, kad vas Ameri puste niz vodu. Sve sto ste oteli, moracete da vratite pravom vlasniku, a to je SRBIJA.
Utorak 27.01.2015. 16:19
Kad nema Srba dobri su i Ši,pta,ri.Kad se volje volje a kad se ne volje ko,lje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online