Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.02.2015.
14:12
Srna A

Srbija ima podršku Kijeva: Ukrajina neće priznati Kosovo

Srbija će imati i podršku Ukrajine i svih članica OEBS-a ako iskoristi svoje specijalne odnose sa Rusijom kako bi se obezbedila implementacija Sporazuma iz Minska, rekla je otpravnik poslova ukrajinske Ambasade u Beogradu Jevgenija Filipenko. Ona je istakla i da Kijev i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova.

Beta/AP/E. M.
Posmatrači OEBS-a u Marijupolju: Ukrajina se nada da će srpsko predsedavanje pomoći da se postigne mir na istoku zemlje

Filipenkova je rekla da je predsedavanje Srbije OEBS-u jedinstvena prilika za Srbiju da demonstrira svoju sposobnost kao pošten i neutralan medijator, kao i svoj kapacitet za vođstvo pod tim izuzetno teškim okolnostima.

Ona je izjavila za Radio "Slobodna Evropa" da Kijev očekuje da će Srbija imati proaktivan pristup, doprinoseći da se dođe do rešenja krize u Ukrajini i dodala da politika Srbije prema Rusiji nije i ne treba da bude indikator srpsko-ukrajinskih odnosa.

- Mi ne želimo da na naše odnose gledamo iz perspektive srpsko-ruskih odnosa. Naša jedina želja jeste da odnose između Srbije i Ukrajine razvijamo na bazi uzajamnog poštovanja i međusobnih kulturnih i istorijskih veza, kao i uzajamnih spoljnopolitičkih aspiracija i ciljeva - rekla je Filipenko.

Odgovarajući na pitanje da li Ukrajina, kao i Brisel, očekuje da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, Filipenko je rekla da njena vlada veruje da je suvereno pravo Srbije, kao što je i suvereno pravo Ukrajine, da bira svoja savezništva i strateške partnere.

- Iz sopstvenog iskustva mi samo možemo posavetovati Srbiju kao našeg prijatelja da kada jasno definiše svoju politiku, da je se onda u potpunosti pridržava, a ne samo povremeno - rekla je Filipenko.

Ona je rekla da Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, uprkos tome što smatra da je Kosovo pre jedinstven slučaj, nego presedan, ali da se pozicija Kijeva prema Kosovu bazira na poštovanju principa međunarodnog prava, uključujući i princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

- U tom teškom pitanju mi smo bliski stavu Srbije. Želim ovim da naglasim da je ukrajinskoj Vladi sve teže da pod pritiskom javnosti zadrži taj svoj stav o Kosovu, ali pozicija vlade o Kosovu ostaje nepromenjena - ona ne priznaje nezavisnost Kosova - rekla je Filipenko.

Ona je dodala da Ukrajini političari i javno mnenje veoma pažljivo prate poziciju Srbije prema Ukrajini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.02.2015. 16:20
Lažem ti sja bože naš.Priznaće itekako kad joj se naredi.Ukrajina se ne pita,
Ponedeljak 02.02.2015. 14:29
To da Kiev gori i da je opsta pobuna , da se vojska digla protiv vlade i porusenka nista a ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online