Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 03.02.2015.
13:09 >> 16:52h
Beta A

Za koga u Srbiji je presuda u Hagu bila očekivana?

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom su odbačene tužbe Srbije i Hrvatske je očekivana i Srbija nema razloga da bude nezadovoljna, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

Tv Fonet
Selaković: Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja

- Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja - rekao je ministar pravde novinarima u Hagu nakon čitanja odluke suda, a prenela je Televizija N1.

Selaković je rekao i da je sud opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti.

- Odlazak Srba iz Hrvatske je posledica vojne akcije, to je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmerena na odlazak krajiških Srba s nihove teritorije. Sud je pozvao obe strane na međusobnu pomoć i saradnju - rekao je srpski minstar
parvde.

Selaković je rekao i da rezultat odluke po kontratužbi jeste da konačno Hrvatska i krajiške Srbe koji su njeni državljani počne da tretira kao nestala lica.

- Sud jeste utvrdio da su vršeni zločni i od strane pripadnika JNA i od pripadnika hrvatske vojske - rekao je Selaković i dodao da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao na presude Haškog tribunala, a za drugu tvrdnju te presude su izostale, ali je sud čvrsto ostao na tvrdnji da je zločina bilo.

- Ono što krajiški Srbi na prvom mestu ocekuju jeste da vide sudski epilog zločina koji su vršeni nad njihovim sunarodnicima, članovima porodica, sugrađanima i komšijama - rekao je  Selaković.

Ministar pravde je rekao i da će Srbija ostati maksimalno posvećena saradnji, stabilnosti i miru u regionu i ostati posvećena proceusiranju ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavija, ma ko bio počinilac i žrtva.

- Kad su u pitanju drugi ratni zločini koji su vršeni na teritorijama van Hrvatske, kao što su Kosovo i BiH, ostajemo posvećeni politici mira. Mi ćemo procesuirati one zločine za koje budu postojali osnovi sumnje ili neka vrsta dokaza zločina - rekao je Selaković.

16 17 - Presuda dobra osnova za pomirenje (Kostreš): Srbija i Hrvatska treba da idu putem zajedničke saradnje. Ako su Nemačka i Francuska mogle da, posle stogodišnjih ratova, odluče da sarađuju i imaju ovako dobre odnose, moraće to da urade i Srbija i Hrvatska, poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš. On je dodao da se, ipak, ne smeju se zaboraviti žrtve, zločini i zločinci.

15 37 - Presuda treba da smiri tenzije u regionu (Biserko): Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je da je odluka Međunarodnog suda pravde o odbacivanju tužbi Srbije i Hrvatske za genocid bila očekivana i da je treba tumačiti u svetlu smirivanja napetosti u regionu i pomirenja.

15 00 - Pravni timovi bili svesni moguće presude (Varadi): Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je da su pravni timovi Hrvatske i Srbije bili svesni da će Međunarodni krivični sud danas odbaciti međusobne tužbe za genocid.

14 41 - Odluka suda uspostavlja odgovornost institucija (FHP i YIHR): Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatske ocenili su da današnja odluka Međunarodnog suda pravde o odbacivanju tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, uspostavlja istorijsku odgovornost institucija u tim zemljama za nasleđe zločina.

14 02 - Presuda očekivana (Đerić): Član pravnog tima Srbije do 2010. godine, Vladimir Đerić rekao je danas da je bila očekivana odluka Međunarodnohg suda pravde kojom su odbačene međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid.

13 36 - Razvijanje boljih odnosa Srbije i Hrvatske (Veselinović): Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, Janko Veselinović je povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojom su odbačene međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, rekao da očekuje da će presuda doprineti poboljšanju odnosa dve države.

13 31 - Zajedničkim naporima suočiti se sa prošlošću (Popov): Presudom Međunarodnog suda u Hagu stavljena je samo tačka na jedan deo priče o onome šta se dešavalo devedesetih godina, povodom tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije. Međutim u međusobnim odnosima ovo bi trebalo da bude zarez i u ponašanju obe države iz spora u suočavanju sa događanjima devedesetih godina, ocenio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. On je ocenio da bi svaka zemlja morala da preduzme nešto da se utvrde konkretni počinioci zločina i sa jedne, i sa druge strane.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 13:42
To besno i ludo Strasno-Zlocinacko-Zivotinjsko prokleto pleme koje u delirijumu njihove strogo genocidne tkzv vjere koja nikada nije bila i nikada biti nece " Sa Hristom Sinom Bozijem "..............Oni su toliko krivi..........Djecu u logore njihove " Casne sestre !?!?" da ih muce onako male........Mogo bi sad iz besa da ih svija poceram tamo dje im je zasluzeno mesto pored pape sotona " Al njima tim zlotvorima pored nas Nikada Vise NECE biti mesta "..............Cuvajte Osvetu nama je nju Bog Milostivi podarijo..........Nek prodje izvesno vrijeme nek se promeni slika svetska...........Kad tada naplatit Krv Prolivenu Moramo to je nasa Hriscanska Obaveza "...............Nemojte se Varat Nikada " Logicno je da se zverstva moraju naplatit za svakog naseg...........Njihovih 100..........Od njih nece vise nista da ostadne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utorak 03.02.2015. 13:41
kako te nije sramota , nema razoga za nezadovoljstvo ? to ce te tek da vidite kako boli , sta je sa nasim mrtvima , sta je sa srpskom zemljom praznoglavi
Utorak 03.02.2015. 13:35
Ta nepravda Taj nekaznjeni Genocid i Pokolj " Jasenovac " !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online