Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 03.02.2015.
13:57
Beta A

Srbi nezadovoljni presudom: A genocid, a etničko čišćenje?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da presuda Međunarodnog suda pravde nije ispunila očekivanja kada je reč o odgovornosti Hrvatske i ukazao da je u Medačkom džepu hrvatska vojska pobila sve stanovnike, a tu su živeli isključivo Srbi.

Fonet/A. L.
"Presuda nije ispunila očekivanja kada je reč o odgovornosti Hrvatske: U Medačkom džepu je hrvatska vojka pobila sve stanovnike, a tu su živeli isključivo Srbi"

- To je po stanovištu nauke međunarodnog prava, ali i po praksi MSP, koliko je meni poznato, neoboriv dokaz izvršenja dela genocida - rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle izricanje presude u Hagu.

Po njegovim rečima, presuda MSP ima veliki značaj za Srbiju i za srpski narod, jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o zbivanjima na prostiru bivše SFRJ od 1991. do 1995. godine.

Nikolić je rekao da je Sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukiobima druge strane.

Iako protivtužba Srbije nije usvojena, MSP je utvrdio da su hrvatske vlasti bile svesne da će vojna akcija "Oluja" dovesti do proterivanja civilnog stnovništva.

- Na ovaj način je od najviše pravne instance UN potvrđeno da su hrvatske snage počinile masovne zločine nad Srbima u Hrvatskoj - rekao je Nikolić.

- Uprkos nepravdi, načinjen je ohrabrujući korak. Iskreno se nadam da će u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta - kazao je
predsednik.

Nikolić je ukazao da je Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, obavezna da poštuje Međunarodni sud i podsetio da je Srbija bila za povlačenje međusobnih tužbi, ali da za to nije bilo razumevanja druge strane.

- Mi se zalažemo za dobre odnose sa susedima - zaključio je Nikolić.

Palma: Sud potvrdio etničko čišćenje Srba

Srbija (JS), Dragan Marković Palma ocenio je da je Međunarodni sud pravde "na neki način" potvrdio da je nad Srbima u Hrvatskoj izvršeno etničko čišćenje, iako je odbacio srpsku protivtužbu za genocid.

Fonet/TV Fonet
U Hrvatskoj se srpski narod samo branio: Palma

- Srbi nigde, pa ni u Hrvatskoj, nisu vodili osvajačke ratove, već odbrambene. Tamo se srpski narod branio, plašeći se istrebljenja kao u Drugom svetskom ratu - rekao je Marković.

- Hrvatska mora da zaustavi sva "antisrpska dešavanja", kao što su razbijanje ćiriličnih tabli i progon srpskog stanovništva, te da u pravom smislu dozvoli povratak prognanih, kao i povratak njihove imovine i poštovanje ljudskih prava, kao što imaju Hrvati u Srbiji - smatra predsednik JS.

15:33 - Nezadovoljstvo zbog odbijanja srpske protivtužbe (Linta): Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije srpsku protivtužbu za genocid protiv Hrvatske

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 14:08
u Medačkom džepu hrvatska vojska pobila sve stanovnike, a tu su živeli isključivo Srbi. Al mi ne znamo i svi nas lazu cak od ludila nas vise i ne interesuju..............Na Srbskom Balkanu su Istrebbili " Za Malo " Ceo Srbski Narod !!!!!!!!! A sta je jos zalosnije i stravicnije vidjet da su se nasli neljudi koji se bas tim ubbicama kolonijalistickim udvaraju i Lizu Im Cizme pune krvi..........
Utorak 03.02.2015. 14:23
Sad slobodno kaži di si bio do 27. IV 1992., niko ti ništa ne može. Nemoj reći da si klesao kamen u Bajčetini.
Utorak 03.02.2015. 19:31
Попишам им се на правду! Овој пресуди не треба придавати значаја јер нема везе са правом истином! А све док је Николића и сличних на челу Србије истина се неће сазнати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online