Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 05.02.2015.
16:24
Beta A

Albanci masovno napuštaju Kosovo

Na administrativnom prelazu Merdare, kod Kuršumlije kosovski Albanci masovno prelaze u Srbiju, odakle ih kuršumlijski taksisti, autoprevoznici i privatni automobili prevoze do Subotice.

Beta
Kosovski Albanci peške prelaze administrativni prelaz, odakle autobusima, privatnim automobilima ili taksijem idu u Suboticu (Foto: Arhiva)

Danas je za samo jedan sat administrativnu granicu u Merdaru pešice prešlo petnaestak albanskih porodica i nekoliko autobusa punih ljudi koji napuštaju Kosovo.

Najveće gužve pešaka i putnika autobusa stvaraju se tokom noći. Administrativni prelaz u Merdaru, kod Kuršumlije, dnevno pređe po nekoliko stotina kosovskih Albanaca, uglavnom pešice.

Njima posrednici sa Kosova i iz Kuršumlije, organizuju prevoz od Merdara do Subotice.

Jedan od posrednika B. N.(60) iz Podujeva, koji organizuje prevoz iz kosovskih gradova do Merdara, kazao je Agenciji Beta da Albanci masovno napuštaju Kosovo zbog siromaštva.

- Zna se kuda idu, u evropske zemlje. Od Merdara do Subotice, pa kako se ko snađe i gde ih put nanese", kazao je B. N i dodao da sa autobuskih stanica na Kosovu dnevno krene najmanje desetak autobusa koji voze Albance do Subotica.

Na administrativnom prelazu Merdare, u velikim pešačkim kolonama su stariji, mlađi, zene, deca, koje na srpskoj strani čekaju autoprevoznici, taksisti i privatni automobili iz Kuršumlije.

Gotovo svi taksisti iz Kuršumije su angažovani za prevoz kosovskih Albanaca. Vožnja od Merdara do Subotice košta bar 200 evra, zavisno od broja putnika.

Po informacijama kosovskih medija, više od 50.000 Albanaca je napustilo Kosovo.

Prema informacijama s punktova srpske i kosovske policije na Merdaru, iseljavanje s Kosova ne jenjava, a broj onih koji pešice prelaze ovaj administrativni prelaz, svakog dana raste.

Pojedini kosovski mediji su objavili da su sela oko Podujeva gotovo opustela.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 16:36
heljp-heljp , kuda ???? Alo Srbi ?! Dupla tarifa za prevoz i uz to im djelite kartu Velike Srbije za uspomenu i dugo secanje !!
Četvrtak 05.02.2015. 17:41
izgleda da ce da se obistini ono prorocanstvo koje kaze da nece na KIM_u ostati ni jedan jedini albanac.sad treba kamenovati ove autobuse.
Četvrtak 05.02.2015. 20:30
Nista novo idu kod svoih u inostranstvo i njima je svima jasno kosovo kao republika nema napretka i najbolje bi bilo da svi odu odakle su dosli i da se ne vracaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online