Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 09.02.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti A

Bitka za Trepču i srpske opštine

Nakon više od deset meseci pauze u razgovorima, za stolom će se naći novi premijeri i Srbije i Kosova, ali nije jasno o čemu će tačno razgovarati.

Fonet
Hoće rudnik bez pregovora: U Trepči se nalazi veliko bogatstvo

Dok iz Brisela najavljuju da će Aleksandar Vučić i Isa Mustafa razmotriti postignuti napredak u dosadašnjim rundama dijaloga i razmeniti mišljenja o načinima za nastavak procesa normalizacije odnosa, dve strane oprečno građanima govore šta će od ovoga rešavati.

Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri kaže da će se u ponedeljak razgovarati o pozivnom telefonskom broju za Kosovo, formiranju Osnovnog suda na severu i uklanjanju barikada na mostu na Ibru u Mitrovici.

Albanci neće o Kombinatu

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da Kombinat Trepča nikada nije bio predmet razgovora između delegacija Beograda i Prištine, ali da ostaje da se vidi da li će dvojica premijera prihvatiti da se o tome diskutuje. Sudeći po najavama iz Prištine Albanci o tome neće da pregovaraju.

S druge strane, prema najavama, Beograd će za briselskim stolom insistirati da se govori i o sudbini Trepče i formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će se sigurno razgovarati i o Kombinatu Trepča. Vučić je podvukao da zasad nije uspeo pokušaj Prištine da prikaže da je "Trepča bogatstvo Kosova", objasnivši je Priština želela da završi privatizaciju Trepče pre otvaranja u Briselu tog problema i spornog pitanja privatizacije srpske imovine na Kosovu.

Vlasti u Prištini nisu izrazile spremnost da kao temu dijaloga prihvate pitanje srpske imovine i Trepče, a i visoka predstavnica Mogerini je zatražila da se "ne zaoštrava pitanje Trepče".

- Sigurno će prve teme od interesa za našu stranu biti položaj srpskih opština, položaj Srpske pravoslavne crkve, srpska imovina na KiM, pravosuđe. Neizostavno je i pitanje nestalih čija sudbina, na obe strane, još nije razjašnjena - ocenio je šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Realno je očekivati da bi u cilju nastavka dijaloga i jedna i druga strana morale prvo da reše problem smene ministra u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića, koga je Isa Mustafa prošle nedelje smenio. Beograd je taj potez ocenio kao duboko pogrešan i najavio da će o daljem učešću Srpske liste u kosovskim institucijama razgovarati po povratku iz Brisela.

Briselski sporazum postignut je 19. aprila 2013. i predvideo je formiranje Zajednice srpskih opština, koje je trebalo da se dogodi nakon lokalnih izbora održanih krajem te godine. Međutim, osim izlaska Srba na izbore, nije napravljen nijedan dalji korak u tom pravcu. U Briselu su do sada održane 23 runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, a poslednja je bila u martu 2014. godine, kada su se sastali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Pozivi Vučiću i Mustafi

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je saopštila da je pozvala premijere Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Isu Mustafu, kao i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, da u prvoj rundi pregovora posle 31. marta prošle godine "razmene mišljenja o daljoj normalizaciji odnosa".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 08:07
i vučić bi hteo da omasti brke od soroša..je-be se njemu za Trepču
Ponedeljak 09.02.2015. 09:57
Koj pita Srbiju za Trepcu,to je gradjanima Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online