Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.02.2015.
15:13
Beta A

Opoziciji nije jasno šta je dogovoreno u Briselu

Poslanici vladajućih stranaka ocenili su da je parafiranjem sporazuma Beograda i Prištine o sudstvu rešen jedan od najtežih problema u primeni Briselskog sporazuma, dok iz opozicije tvrde da nije jasno šta je tim sporazumom dogovoreno.

Beta
A, šta ste se tačno dogovorili, pita opozicija

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković rekao je da je parafiranjem sporazuma o sudstvu sa Prištinom Vlada Srbije priznala nezavisnost države Kosovo. Prema njegovom mišljenju, sporazum sa Prištinom usmeren je ka tome da sud u Severnoj Mitrovici počne da radi integrisan u pravni sistem Kosova.

- To se noćas desilo u Briselu, posle teških razgovora. Time su Vlada Srbije, i njen predsednik Aleksandar Vučić, zajedno sa skupšinskom većinom, priznali nezavisnost države Kosovo - rekao je Živković.

"Sačuvana posebnost severa"

Šef Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju i poslanik SNS Milovan Drecun rekao je da je sporazumom sačuvana "posebnost severa Kosova" i rešen jedan od najtežih problema u primeni Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.

"Niko ne može da kaže da nije postignut napredak. Sad ostaje pitanje Zajednice srpskih opština", rekao je Drecun.

Ocenio je i da sporazum parafiran u Briselu pruža pravnu sigurnost za Srbe u sedam opština na KiM.

"Sa ovom delegacijom Prištine moći će da se razgovara i da se rešavaju ozbiljni problemi", ocenio je Drecun.

Istakao je da predstavnici vlade govore o tome da će sudije biti Srbi i dodao da je to predviđeno još planom Martija Ahtisarija.

- Očigledno je sad da je Vlada Srbije prihvatila sve odredbe tog plana, ali to bi trebalo reći građanima - rekao je Živković.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je da je dobro implementirati odredbe Brisleskog sporazuma u domenu pravosuđa i da je dobro što je došlo do dogovora, ali da nije dobro što javnost ne zna šta je konkretno dogovoreno.

- Deluje vrlo tajanstveno sve što je premijer jutros rano izneo. Ja, a verujm i većina građana Srbije, ne razume suštinu toga - rekao je on.

Stefanović je kazao da se govori o paritetu sudija i tužilaca, ali nije jasno da li se to odnosi na sud u južnoj Mitrovici ili je taj sud postao suštinski nadležan i za severnu i za južnu Mitrovicu.

- Čuli smo da imamo odeljenje suda koja će biti u Leposaviću i Zubinom Potoku, a do danas smo tamo imali sudove. To nije isto. Očigledno je da imamo razradu Briselskog sporazuma koju treba razjasniti građanima, naročito onima na koje se to odnosi, onima koji žive na severu Kosova - rekao je on.

Stefanović kaže i da je potrebno razjasniti da li će biti dva suda – u severnoj i južnoj Mitrovici i šta je sa apelacionim sudom, odnosno da li je on "nestao".

Šef poslaničke grupe opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić rekao je da je u Briselu parafirano ono što je dogovoreno između Beograda i Prištine pre 11 meseci i da se sad ostaje da se vidi kojom brzinom će to biti primenjeno. On je rekao da očekuje da će se narednih dana saznati šta je tačno u Briselu parafirano, a da se nada i da je dogovorena dinamika primene dogovorenog.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.02.2015. 15:41
Опозија критикује садашњу владу Србије.Опозија је била 12 година на власт и уништила Србију.Све у Скупштини Србије су плаћеници Вашингтона и Брисела.
Utorak 10.02.2015. 17:02
Sve je savršeno jasno, Ja nastavljam sa izdajom Srbije tamo gde sam stao. Šta tu ima da se posebno objašnjava??! Nemam ni dostojnu opoziciju... svašta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online