Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.02.2015.
04:15
J. Arsenović - Vesti A

Prištini i sudovi na Severu

Nastavak pregovora između Beograda i Prištine uz posredovanje EU rezultirali su u Briselu parafiranjem sporazuma o pravosuđu koji su i srpska i albanska strana predstavile kao uspeh svog pregovaračkog tima.

Fonet/Twitter/Federica Mogherini
Trojka potpisala sporazum u Briselu, a šta tačno tek ćemo saznati

Prema rečima šefa srpske delegacije premijera Aleksandra Vučić, suština postignutog dogovora jeste da će odnos srpskih i albanskih sudija u južnoj Mitrovici biti 14:11 u korist Albanaca, da će predsednik suda u severnoj Mitrovici biti Srbin, kao i da će raditi jednak broj tužilaca i Srba i Albanaca. Mitrovački sud imaće ogranke i u Zubinom Potoku i Leposaviću, na čemu je srpska strana insistirala.
Po povratku u Beograd Vučić je juče pojasnio da će sada biti najveći problem obezbediti toliko broj srpskih sudija i tužilaca na severu pokrajine!

- Sad je pitanje hoćemo li imati dovoljno naših ljudi, jer samo nam treba devet tužilaca u Mitrovici, a 18 sudija na severu i jugu - rekao je premijer.

Na drugoj strani, kosovski premijer Isa Mustafa je izjavio da je postignutim dogovorom o pravosuđu "obezbeđen jedinstveni sistem sudstva na celom Kosovu".

- Nastavićemo sa drugim pitanjima tako da svi delovi zemlje budu integrisani i da suverenitet bude zastupljen na čitavoj teritoriji - rekao je Mustafa.

Za bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića postignuti sporazum je samo još jedan korak Vlade Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

- Bilo je za očekivati da onaj ko prihvati Briselski sporazum i ko ugasi sudove i tužilaštva Srbije na KiM, pristane i na ultimatum o uključivanju srpskih sudija i tužilaca u albanski pravosudni sistem - kaže Samardžić.

Prema njegovim rečima, "najlicemernije od svega je isticanje premijera da je reč o važnom koraku ka otvaranju pregovora sa EU".

- Takvih koraka će biti još dosta, ali pregovori neće započeti sve dok se ne potpiše pravno obavezujući sporazum sa kosmetskim Albancima kao definitivni korak priznanja. Opšta je sramota Srbije da njen put u EU moraju da plaćaju Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji - smatra predsednik Državotvornog pokreta Srbije.

Pregovori su počeli oko 22 časa u ponedeljak, a okončani su nešto posle dva sata po ponoći i više puta su prekidani. Dijalog Beograda i Prištine je bio u zastoju još od kraja marta prošle godine zbog parlamentarnih izbora na KiM i šestomesečnog čekanja da se oformi nova vlada u Prištini.

Borba za svaku zapetu

Upadljivo je da članovi srpskog tima sinhronizovano saopštavaju kako su pregovori bili "izuzetno teški". Vučić se pohvalio da se srpska strana oduprla pokušajima Prištine da na pregovaračkom stolu bude pitanje civilne zaštite i uklanjanje blokade na mostu na Ibru. Šef vladine kancelarije za KiM Marko Đurić je izjavio da je beogradska delegacija izložena velikim pritiscima, te da se "oko svake reči i zapete vodi žestoka borba". Da bi dočarao težinu pregovora Ivica Dačić "otkrio" je da je prištinska strana zahtevala promenu sedam od 15 tačaka koje je predložila EU, ali da je "posle teških" razgovora odustala od toga. Na kraju, toliko je bilo teško da nisu stigli da dogovore novu rundu pregovora.

PRVE REAKCIJE I STRAHOVI SRBA SA SEVERA KOSOVA:Ne piše nam se dobro!

Izručuju nas Prištini: Zlatibor Đorđević

Vest iz Brisela da je premijer Srbije Aleksandar Vučić parafirao Sporazum o pravosuđu nije ni najmanje obradovala Srbe na severu Kosova, naprotiv.

- Sve je jasno, ovaj sporazum je još jedan korak ka priznavanju nezavisne države Kosovo i integraciji Srba u kosovski pravosudni sistem. Na pečatu svi sudova, pa i onog u severnom delu Kosovske Mitrovice i u ispostavama u Leposaviću i Zubinom Potoku, jasno će pisati "Republika Kosovo". Šta tu više ima da se priča, poznavajući dobro Albance iz ranijih perioda, kada su na Kosovu imali svu vlast, ne piše nam se dobro - kaže Goran Lazović, koordinator DŠ za severno Kosovo.

On ističe da srpska vlast da bi udovoljila Evropi pristaje na svakakve ustupke.

- Bojim se da će na sličan način, objašnjavajući nam da su se borili koliko su mogli, predati i Trepču i Gazivode - dodaje Lazović.

Predsednik Udruženja "Stara Srbija" Zlatibor Đorđević nema nikakvu dilemu:

- Korak po korak Beograd nas isporučuje Prištini, bez obzira što će u sudovima biti i Srba i što će na severu Kosova predsednik suda biti Srbin. Naš narod neće biti zaštićen, jer će u višim instancama (apelacionom i vrhovnom sudu u Prištini) sedeti Albanci, albanska će, kao nekad, ponovo biti poslednja. Nekada smo bar mogli da se žalimo Beogradu, sada ćemo morati Prištini - smatra Đorđević.

Dragan Jablanović, član Upravljačkog tima za implementaciju Briselskog sporazuma i predsednik opštine Leposavić strahuje da će Albanci moći ponovo da preglasavaju Srbe i donosei odluke na štetu Srba na višim instancama.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 09:58
Netreba se zurit sa komentare,jer Niko jos nezna sto je dogovoren i potpisan dok nema pismeno svak stran komentira po svoju volju.
Sreda 11.02.2015. 15:17
Nacionalna zakonodavstva su dio svoje nadleznosti prevele na evropske institucije , tako da je krajnje vreme da pojedinci shvate da se posle svih pravnih sredstava Koje se izcrpe u nacionalnom pravu kao vrhovna instaca pojavljuje sud u Strazburu , cija je odluka konacna !! NNNema resenja bez borbe ???!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online