Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 14.02.2015.
18:00
Z. M. - Vesti A

Gvozdena zavesa za Albance

Austrija i Nemačka će zbog dramatičnog porasta emigranata sa Kosova na mađarsko-srpsku granicu uputiti svoje policajce. Prvih 20 nemačkih policajca već ove nedelje će sa vozilima i posebnom opremom biti premešteno u Mađarsku.

Reuters
Nema prolaza na zapad: Migrante vraćaju kući

Austrija, prema rečima ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner, već je uputila pet policajaca na granicu Mađarske sa Srbijom, a još 15 policajaca je na raspolaganju u slučaju potrebe. Prema njenim rečima, Austrija namerava pre svega da pojača kontrolu na mađarsko-srpskoj granici.

Austrijski i nemački policajci upućeni su na zahtev Mađarske nadležnoj evropskoj agenciji Fronteks. Do sada je, prema podacima mađarske policije, među sa Srbijom prešlo 23.000 ilegalaca sa Kosova.

Ne dolazite

Reuters
Skender Hiseni

Hiseni traži ukidanje viza

Hiseni je istakao da nije optimističan po pitanju smanjenja talasa emigranata sa Kosova, ali je rekao da ne želi da zatvori Kosovo. Umesto toga, on traži od Austrije i drugih zemalja Šengena da ukinu vize i omoguće građanima s Kosova legalna putovanja.
On smatra da bi se time rešio problem ilegalnog prelaska granice i EU bi znala tačan broj putnika.
Taj zahtev je Mikl-Lajtner odbila, rekavši da najpre mora da se stabilizuje ekonomska situacija i smanji broj tražilaca azila s Kosova.

Pored kontrole na kopnenoj granici Mađarske sa Srbijom uvedene su i policijske provere u vozovima od Budimpešte, preko Beča do Minhena.

U Austriji i Nemačkoj izbeglice sa Kosova nemaju gotovo nikakve šanse da dobiju status azilanta. Više od 99 odsto zahteva za dobijanje azila se odbija, ukazuju u Beču i Berlinu. U Austriji je Kosovo već uvršteno u "bezbednu zemlju porekla", a u Nemačkoj je to zahtevala vladajuća CSU.

- S obzirom na takvu kvotu priznanja statusa azila logična posledica je uvrštavanje Kosova i Albanije u bezbedne zemlje porekla. Status azila nije predviđen za socijalne turiste i ekonomske emigrante, već ratne izbeglice. Odbijanje zahteva znači proterivanje ili dobrovoljno napuštanje zemlje, a najbolje bi bilo da uopšte ne pokušavaju da dođu - poručio je generalni sekretar CSU Andreas Šojer.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, od početka godine u ovu zemlju došlo je 18.000 ljudi s Kosova. Nadležna ustanova za migraciju i izbeglice namerava da te zahteve tretira kao povlašćene, kako bi što pre mogli da budu vraćeni u zemlju.

Spremni avioni

Prištinski ministar policije Skender Hiseni apelovao je u Beču na države članice EU da pomognu u zaustavljanju masovnog iseljavanja građana sa Kosova i zatražio ukidanje viznog režima, što je naišlo na odbijanje njegove austrijske koleginice Johane Mikl-Lajtner.

- Države članice EU, kao što je Austrija, trebalo bi što pre da vrate migrante na Kosovo. Uvek nam je predočavano da velika većina ilegalnih migranata nema mogućnost za dobijanje boravišnog statusa i da će biti vraćeni. Podvlačim da želim da to usledi što pre - kazao je Hiseni nakon sastanka sa Johanom Mikl-Lajtner.

On je kazao da Kosovo ne pruža najbolje uslove za život, ali da se i pored toga radi o bezbednoj zemlji.

U Austriji je u januaru ove godine 1.029 građana sa Kosova podnelo zahtev za dobijanje azila, a zbog ovog dramatičnog rasta Mikl-Lajtner namerava da uvede brzi postupak rešavanja molbi i to u roku od najviše deset dana. Ona je najavila da planira da odbijene azilante svake dve nedelje proteruje avionom, a naredne sedmice posetiće Prištinu kako bi na licu mesta uverila javnost da ne treba da traže azil u Austriji.

- Nema šanse da ovde dobijete azil - poručila je austrijska ministarka i dodala da je važno ljudima reći istinu, jer se šire mnoge glasine i laži.

Nema žalbe

Paket mera, koji bi trebalo da se nađe na narednoj sednici austrijske vlade, trebalo bi da omogući da se postupak rešavanja molbi izmesti iz prihvatnih centara u mesta gde je azilant podneo molbu. Predviđeno je da ispostave Savezne službe za strance i azil rešavaju zahteve.

Zakon predviđa da se izbeglice ravnomerno raspodele po pokrajinama, a procedura skrati sa pet meseci na 10 dana. To se odnosi na azilante iz svih "bezbednih država", među kojima su i one iz bivše Jugoslavije. Odlaganja proterivanja neće biti, sem ako Administrativni sud ne uloži žalbu. Takođe je predviđeno ukidanje pomoći podnosiocima molbi u slučaju da počine krivična dela.


Šefovi država EU za jaču kontrolu šengenskih granica: Stop za arapske i balkanske teroriste

Šefovi država i vlada EU založili su se za jačanje kontrola granica zone Šengena u cilju sprečavanja terorizma.
"Moramo bolje da sprovedemo mere s ciljem da se otkriju i spreče putovanja povezana sa terorizmom, posebno kada su u pitanju strani borci u redovima terorista", navodi se u saopštenju. Apeluje se na evropske zakonodavce da usvoje direktivu o evropskom registru podataka o putnicima.
Takođe se navodi da kroz nadležne službe treba da se pojača saradnja s ciljem da se suzbiju izvori finansiranja terorizma i spreči trgovina oružjem i sprovede otkrivanje i uklanjanje sadržaja na internetu koji podstiču terorizam ili ekstremizam. Ističe se da EU mora da doprinese borbi protiv terorističkih pretnji posebno u Siriji i Libiji. Potrebno je, kako se navodi, veće angažovanje naročito na Bliskom istoku, Severnoj Africi i zapadnom Balkanu.

ODGOVOR NEMAČKIH MINISTARA NA TALAS IZBEGLICA

Skraćen rok za proterivanje


Najezda izbeglica sa Kosova bila je tema telefonske konferencije ministara unutrašnjih poslova svih 16 nemačkih pokrajina. Ministar Rajnhold Gal iz Baden-Virtemberga kaže da je savezna vlada odobrila da se azilantska procedura za balkanske migrante skrati na 14 dana u posebno ugroženim pokrajinama Bavarskoj, Baden-Virtembergu, Severnoj Rajni-Vestfaliji i Donjoj Saksoniji. Predviđeno je i povećanje osoblja u Saveznom uredu za migraciju i izbeglice.

Mamipara

Dešava se da kosovski prevoznici i mediji šire glasine narodu da ide u Nemačku, jer ih tamo navodno čeka i novac za dobrodošlicu. Sada se, međutim, uključila i
prištinska predsednica Atefete Jahjaga koja je građane zamolila da ostanu na Kosovu.

Ministri unutrašnjih poslova, međutim, nisu postigli saglasnost oko toga da se Kosovo rangira kao sigurna država. Ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus rekao je da bi ta mera bila samo kratkoročno delotvorna.

U telefonskom dogovoru ministara odlučeno i da se kao podrška srpskim nadležnim službama uputi 20 saveznih policajaca, koji treba da pomognu u bržem otkrivanju lažnih dokumenata.

U Bavarsku i Baden-Virtemberg dnevno dolazi stotine građana s Kosova u potrazi za azilom, a u Donju Saksoniju je samo u prvih 13 dana februara sa Kosova stiglo izbeglica koliko ih je u januaru bilo iz svih drugih država zajedno - naglasio je ministar Pistorijus i dodao da izbeglički centri jedva mogu da prime još bilo koga.

Novopridošle izbeglice u 90 odsto slučajeva dolaze s Kosova.
Premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman uoči konsultacija u pismu saveznoj vladi zatražio je pojačanje u osoblju koje će raditi na ovim poslovima. On je upozorio da Savezni ured za migraciju i izbeglice nije u stanju da odgovori na azilantske zahteve u važećem roku od tri meseca.

Kako su naveli zvaničnici, izbeglice sa Kosova dobro znaju da nemaju osnova po kojem bi ostali u Nemačkoj, ali oni koriste to što nadležne službe ne mogu brzo da odgovore njihovim zahtevima za azil.
                                                                                                                    B.B. - Vesti

POVEZANE VESTI

Subota 14.02.2015. 18:46
Svi u Hrvatsku , to vam je sipari jedino resenje , tamo vas cekaju i pomoci ce vam sigurno !?
Subota 14.02.2015. 18:44
Halo švabe!Pa zaboravili ste-šip,usi su tako divni i o bože moj do juče bili jadni stradalnici.Borili ste se da im date džavau-vidite:njima država ne treba-oni hoće državu u vašoj državi.E pa primite ih-gde nesta ta ljubav.
Subota 14.02.2015. 21:49
Nisu njemci zadovoljni sa madarskom policijom. Znajuci madare oni ce ih pustit dalje samo da nisu na njihovom teretu i uzet im sve sto vredi iz depova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online