Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 14.02.2015.
09:50
Srna A

"Zapadu će se igre sa Albancima obiti o glavu"

Talas migranata sa samoproglašenog Kosova najveći je bezbednosni izazov za države Zapada, jer se ne zna koliko među tim ljudima može biti ubačenih islamista koji će početi da vrše bombaške napade u metroima u Beču, Berlinu i drugim mestima, ocenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

mc.rs
Zapad treba da preispita da li mu se isplati antisrpska politika

Anđelković je rekao da bi Zapad trebalo da se preispita da li mu se isplati antisrpska politika ili će im na kraju doći glave oni koji su mu saveznici.

-Zapad mora da uvidi da jedino uz strateško partnerstvo sa Republikom Srpskom i Srbijom, dakle srpskim faktorom, može da se umiri Balkan, uspostavi neki civilizacijski poredak i stvar drži pod kontrolom - smatra Anđelković.

On naglašava da će one igre koje je Zapad do sada igrao sa Albancima na Kosmetu i sa radikalnim muslimanima u BiH na kraju njima "doći glave".

Prema njegovom mišljenju, Srbija ima mehanizme da Albance koji su masovno krenuli ka Evropi vrati tamo odakle su došli i naglašava da nema mesta paranoičnim prognozama da će se oni zadržati u centralnoj Srbiji ili u Vojvodini.

- Srbiji ne treba `novo Kosovo` i ona ima mehanizam da to spreči - rekao je Anđelković.

Govoreći o pozadini migracionog talasa, Anđelković je naveo da su razlozi i politički i ekonomski.

Kada je reč o ekonomskom aspektu, on je pojasnio da je teritorija Kosova i Metohije postala premala za oko dva miliona Albanaca koji tamo žive, a da je nacionalni naboj usmeren prema Srbima prestao, kao i finansiranje sa Zapada.

- Kod naroda je nestala nada i nacionalni naboj. Nakon izbora je došlo do kolektivne psihoze i masovnog i na granici iracionalnosti pokreta da se Kosovo napusti - rekao je Anđelković.

Tri razloga zašto vlasti u Prištini ne zaustavljaju emigraciju

Kada je reč o političkoj dimenziji migracija, on je istakao da vlast u Prištini ne čini ništa da to spreči iz najmanje tri razloga.

- Prvi je demografski. Oni su svesni da na Kosovu ima suviše mnogo stanovništva. Tu demografsku bombu su Albanci godinama podsticali da bi preuzeli Kosmet od Srba, a kada su nas etnički očistili i sa 400.000 stanovnika populaciono dostigli dva miliona oni su svesni da tamo ne može da se živi - rekao je Anđelković.

Kao drugi politički, ali i ekonomski razlog za migracije Anđelković je naveo da većina Albanaca na Kosmetu živi od doznaka koje im šalje rodbina.

- Međutim taj talas emigracije koji je otišao osamdesetih godina prošlog veka se odvojio od porodica i više ne šalje novac. Priština rezonuje da ukoliko sada pusti migrante, rešiće pitanje prostora, a novi iseljenici bar će u nerednih deset godina slati pare - rekao je Anđelković.

Treći i, prema Anđelkovićevom mišljenju, najvažniji politički razlog migracije, jeste želja Prištine da pošalje poruku Zapadu da je bolje da nastavi da šalje novac na samoproglašeno Kosovo nego da ima nekontrolisane procese u svojim zemljama.

- Zapad je dobio ono što je htio. Vodili su totalni neracionalnu politiku prema Kosovu iz geopolitičkig razloga, a sada su dobili jednu banditsku teritoriju bez reda, koja ih ugrožava u svakom pogledu. Za sada migraciono, a sutra mogu da im se otrgnu i politički procesi i da dobiju islamističku bombu, a taj deo važi i za BiH. Sve im se vraća kao bumerang - zaključio je Anđelković.

POVEZANE VESTI

Subota 14.02.2015. 10:06
gvozdeni puk bi problem sipaka resio za jednu ne3radnu subotu.
Subota 14.02.2015. 10:06
gvozdeni puk bi problem sipaka resio za jednu ne3radnu subotu.
Subota 14.02.2015. 10:17
Gosp. Izgljeda da jos nezna da pok.Milosevic nije ziv,pa Srbija dase brini za albance !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online