Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 16.02.2015.
13:19
Beta A

Sedam godina kosovske nezavisnosti: Siromaštvo, korupcija i masovni egzodus

Na sedmu godišnjicu nezavisnosti, Kosovo se po mišljenju analitičara našlo pred najvećim izazovom, sličnom začecima kriza i ratova s masovnim egzodusom stanovništva, piše prištsinska "Koha ditore".

Fonet/AP
Kosovo za 7 godina nije uspelo da zaživi tri osnovna stuba države: Skupštinu, vladu i sudstvo

- To se smatra suštinskim pokazateljem koji govori o neuspehu institucija - ocenjuje "Koha ditore".

Dnevnik navodi da na sedmu godišnjicu svog postojanja država još nije uspela da kako treba zaživi tri svoja osnovna stuba: skupštinu, vladu i sudstvo.

Analitičari kažu da je za sedam godina državnosti Kosovo zabeležilo jako mali napredak i mnogo neuspeha.

Analitičar Behljulj Bećaj je podsetio da su od dana nezavisnosti sa relativno prihvatljivom brzinom formirani osnovni stubovi državnosti i tri stuba njene vlasti: skupština, vlada i sudstvo, uključujući i njihove formalne osnove.

Kao drugo, po njegovim rečima, Kosovo je izgradilo i lokalnu i centralnu javnu administraciju i zatim manje više kompletiralo sve normativne zahteve za početak normalnog funkcionisanja države. Međutim, zatim su počeli da se nižu neuspesi.

- Na žalost, sve to je u praktičnom sprovođenju potvrdilo nedostatke i nefunkcionalnost jer Skupština nije uspela da vrši funkciju kontrolora sprovođenje zakona, što će reći da kontrola nije uopšte funkcionisala - rekao je Bećaj.

Dnevnik "Zeri" piše da sedma godišnjica zatiče Kosovo u dubokoj ekonomskoj krizi, krajnjem siromaštvu, velikoj nezaposlenosti, sa kriminalom i korupcijom na najvišem nivou.

U svoj sedmi rođendan Kosovo ulazi bolno, jer ga je masovni egzodus teško "ranio", piše list.

Ocene ekonomskih eksperata pokazuje da je u poslednjih sedam godina od osamostaljenja privreda u padu.

Ibrahim Redžepi, direktotr Instituta "Straš", rekao je da svi pokazatelji beleže pad koji se odražava na rast nezaposlenosti i siromaštva.

- Sadašnji nivo rasta nije dovoljan za prevazilaženje velikih ekonomskih i socijalnih problema koji nastavljaju da se gomilaju. Na održavanje pozitivnog nivoa rasta uglavnom je uticao javni sektor koji je prvo karakterisao veliki broj stranih investicija koje su kasnije počele da se smanjuju - rekao je Redžepi.

Ipak, kako je dodao, struktura investicija nije bila dobra jer nije garantovala dugoročni razvoj uglavnom zbog fokusa koji je stavljen na putnu infrastrukturu.

- Istovremeno kao da su bili zaboravljeni ostali značajni sektori koji su mogli da utiču na kvalitet života, standard i zapošljavanje, kao što su obrazovanje, zdravstvo i poljoprivreda - rekao je Redžepi za "Kosova sot".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.02.2015. 14:35
Ssssssshiptari su mislili da je praviti drzavu isto sto i praviti decu
Ponedeljak 16.02.2015. 13:51
САД и НАТО нису се борили да шииптарима буде бољи живот већ су се борили да освоје аеродром Приштина како би били још ближи Москви.Нису САД нападале Србију због Слободана већ Слободана због Србије.
Ponedeljak 16.02.2015. 14:00
Банана држава створена од Америчких терориста за своје потребе! Зар су стварно очекивали нешто осим тога да гину за њих?! Све има своје цену! А они ће тек да је плате!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online