Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
09:39
Tanjug A

KPS "ukinuo" srpsku mobilnu telefoniju

Specijalne jedinice Kosovske policije odnele su predajnike i demontiraju opremu mobilne telefonije Telekoma, Telenora i VIP-a, instaliranu na nekoliko lokacija na Kosovu i Metohiji. Odneti predajnici u Badovcu kod Gračanice, Gušterici kod Lipljana i Babinom Mostu kod Obilića.

U prisustvu predstavnika Kosovske policijske službe rano jutros oko pet sati demontiran je antenski stub mobilne telefonije Telekoma Srbije u selu Vrbovac, opština Kosovska Vitina.

Pripadnici KPS-a su blokirali mesto gde se predajnik nalazi, a meštani koji su se okupili protestujući u velikom broju nisu mogli da priđu. Sveštenik vitinske parohije Zvonko Kostić je rekao da je predajnik demontiran na zahtev Kosovske agencije za telekomunikacije.

Jedan od očevidaca je rekao da su prekid telefonskih veza izvršen je prepad, da su jake snage policije i monteri specijalnim dizalicama skinuli antene i nasumice sekli kablove.


Iz Regulatornog tela su najavili saopštenje tokom dana, a u kosovskoj policiji je rečeno da su njihove jedinice osiguravale montere. U Telekomu Srbije su najavili saopštenje kada utvrde šta se sve tačno dešavalo i ko je odgovoran za ovaj, kako su kazali, vandalski čin.


Irina Gudeljević, portparol EULEKS-a, za RTS je demantovala da je ta organizacija na bilo koji način povezana sa ovom akcijom.

Predsednik opštin Ranilug Gradimir Nikić kaže da je razlog za akciju dug mobilnih operatera i to što većina od njih nema licencu koju izdaje kosovska Agencija za telekomunikacije.

Na teritoriji centralnog Kosova i Metohije, usluge mobilne telefonije Srbije koristi oko 20.000 Srba, a nije mali broj Albanaca koji tvrde da provajderi mobilne telefonije iz Srbije pružaju bolje uslove.
 

Fiksna telefonija radi na relaciji Mitrovica Gračanica, a radnici Telekoma Srbije trenutno pokušavaju da osposobe fiksnu telefoniju u selima oko Gračanice. Mobilna telefonija 064 mreže trenutno radi samo u Gračanici, i to sa veoma slabim signalom. Mala bazna stanica mobilne telefonije u Gračanici jutros nije dirana.

Situacija je alarmantna, jer uglavnom staračka domaćinstva se područja Kosovskog pomoravlja, posebno iz opština Novo Brdo i Kosovska Kamenica, sada nemaju mogućnosti kontakta medicinskih ekipa, niti policijskih stanica kako bi prijavili hitne slučajeve.
 

Demontažom predajnika bez signala fiksne i mobilne telefonije ostalo je oko 3.000 Srba u opštini Kosovska Vitina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online