Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.02.2015.
16:12
Beta A

EP: Napredak Srbije ka EU

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravlja u ponedeljak o nacrtu rezolucije o Srbiji u kojoj se ukazuje na napredak i odlučnost srpske vlade da se uhvati u koštac sa strukturnim društvenim i privrednim reformama na putu ka članstvu u EU i predočava nužnost napretka u najvažnijoj reformi-vladavini prava.

Fonet/TV Fonet
Za napredak Srbije ka EU najvažnija vladavina prava

Temeljito sprovođenje pravne tekovine EU, evropskih zakona i politika je za Srbiju i dalje ključni pokazatelj uspešnosti procesa evropske integracije, navodi se u nacrtu rezolucije koju bi Evropski parlament trebalo da usvoji u martu na plenarnoj sednici.
 

U nacrtu rezolucije, koju je pripremio izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister, ističe se da bi poglavlje 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, kao i poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost trebalo otvoriti u ranoj fazi pregovora o članstvu EU i Srbije.

Dijalog sa Prištinom

Pravna nesigurnost

Evropski parlament napominje da je "pravna nesigurnost prisutna u privatnom sektoru i posle usvojenih zakonskih izmena" i otud "ponovo izražava zabrinutost zbog odredbi novog člana 234. o zloupotrebi položaja i ovlašćenja koji se i dalje mogu proizvoljno tumačiti". U nacrtu rezolicije se dodaje da Srbija treba da usaglasi zakonodavsto s pravnom tekovinom Unije kako bi što brže sprovela razdvajanje i restrukturaciju javnog preduzeća za gas.

Takođe se podstiču Beograd i Priština da nastave dijalog i primenu postignutih dogovora i podvlači da je okvirom za pregovore o članstvu Srbija-EU "utvrđeno da se uporedo s opštim napretkom pregovora mora ostvarivati pomak u normalizaciji odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35".

Poglavlje 35 treba otvoriti na početku pregovora, navodi se u nacrtu rezolucije EP.

Evropski parlamentarci isto tako pozivaju Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući svoju politiku prema Rusiji.

U dokumentu se izražava "žaljenje što Srbija, kada je to od nje bilo zatraženo, nije uskladila svoje odluke s odlukama Saveta ministara EU kojima se uvode restriktivne mere protiv Rusije".

Prema nacrtu rezolucije EP, reforma pravosuđa mora se dovršiti kako bi se zajamčila potpuna nezavisnost i nepristranost sudija i tužilaca, a za to je potrebna i dopuna ustava.

Parlamentarci EU pozdravljaju "snažan politički podstrek" koji se u Srbiji daje bitki protiv korupcije i primeni preporuka Grupe država za suzbijanje korupcije (GRECO).

Uz navođenje da je pokrenuto nekoliko istraga o korupciji na visokoj ravni, primećuje se da "treba pospešiti i potpuno primeniti pravni okvir za borbu protiv korupcije".

Takođe se upozorava da su slučajevi "odavanja informacija medijima o istragama u toku, čime se krši pretpostavka nevinosti, ozbiljan razlog za zabrinutost i trebalo bi ih istražiti i pokrenuti sudski postupak u skladu sa zakonom".

Rad regulatornih tela

Evropski parlament "pohvaljuje rad nezavisnih regulatornih tela i njihov doprinos poboljšanju pravnog okvira i većem stupnju odgovornosti državnih institucija", uz napomenu da se "preporuke nezavisnih regulatornih tela moraju slediti, a njihova nezavisnost poštovati".

Odnosi sa susedima

Evropski parlament takođe "ceni konstruktivan pristup srpske vlade u odnosima sa susednim zemljama jer je time omogućen znatan napredak u ostvarivanju i regionalne sradnje i bližih odnosa s EU".

U nacrtu rezolucije se pozdravlja i traži sprovođenje usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim radiodifuzionim uslugama i poziva na njihovo sprovođenje.

Parlamentarci EU navode da su "zabrinuti zbog pretnji novinarima... i sve gorih uslova za potpuno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji i naglašavaju potrebe potpune transparentnosti medijskog vlasništva".

Prema dokumentu Evropskog parlamenta, "poplave u Srbiji u maju 2014. su ozbiljno pogodile stanovništvo i nepovoljno uticale na privredu", ali je srpskim vlastima upućen "podstrek da sprovedu strukturne privredne reforme kako bi se poboljšao ambijent za investicije, smanjio visoki stepen nezaposlenosti i siromaštva, kao i da se sprovede konsolidacija budžeta".

"Za pospešenje uslova poslovanja su nužne planirane strukturne reforme, uz jačanje pravnog ustrojsva i ravnopravne primene zakona", a "hitno treba ukinuti administrativne prepreka za poslovanje i brzo sprovesti restrukturaciju javnih poduzeć", navodi se u nacrtu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online