Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.02.2015.
06:48
J. Arsenović - Vesti A

Roditeljima jedna muka manje

Samo dan nakon što su mediji objavili da je Vlada Srbije odbacila predlog da se roditeljima čija su deca obolela od raka omogući bolovanje u dužini trajanja lečenja deteta i da za to vreme primaju punu platu, kabinet premijera Aleksandra Vučića se predomislio. I to javno, na otvorenoj sednici Vlade Srbije koju je juče direktno prenosila i televizija.

A. Čukić
Velika pomoć: Da bolovanje roditelja traje koliko i lečenje deteta

Pred očima nacije, premijer je rekao da Ministarstvo zdravlja treba da formira radnu grupu koja će analizirati koliko je to izvodljivo i koliko bi koštalo, kako bi vlada već na sledećoj sednici donela zaključak da li "može i do koje mere može da se pomogne".

- To što neki nisu, mi ćemo ukoliko možemo, ako imamo novac mi to hoćemo, ako nemamo novac ne možemo. To ljudi u Srbiji moraju da razumeju. Svaki dinar koji mi isplaćujemo vide i MMF i drugi i ne verujem da su to visoki troškovi i mislim da je moguće da se to obezbedi - ponovo je premijer preuzeo ulogu glasnika sa dobrim vestima.

U Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), koje je i inicijator izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kažu da je ova promena stava "pozitivan iskorak ali da još uvek ništa ne mora da znači".

- I prethodnom skupštinskom sazivu smo takođe predložili identičnu izmenu zakona koja bi podrazumevala da roditelji mogu da budu na bolovanju sve dok traje lečenje njihovog deteta i da za to vreme primaju punu zaradu, ali nismo naišli na razumevanje. Tadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nije imala sluha, pa predlog nije ni uzet u razmatranje, niti se Vlada o njemu izjašnjavala - kaže za "Vesti" predsednik Upravnog odbora NURBOR Todor Mančić.

U to vreme na čelu skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu bio je dr Dušan Milisavljević iz Demokratske stranke koji je svesrdno podržao inicijativu.

Milisavljević se sada pojavljuje kao poslanik preko kojeg je NURBOR ponovo aktuelizovao svoju inicijativu. Iako su u načelu podržali plemenite namere predloga, iz vladajuće Srpske napredne stranke se pitaju zašto Milisavljević sada izlazi sa zakonskim izmenama, a to nije učinio u vreme kada je DS bila na vlasti. Prema citiranju jednog beogradskog dnevnog lista, ministar Lončar (SNS) se upitao da li na ovaj način "neko želi da skuplja političke poene".

Od sledeće godine po novom

Ministar Zlatibor Lončar juče je rekao da će realizacija predloga, kroz prethodnu zakonsku izmenu, moći da bude ostvarena početkom naredne godine. Samo nekoliko dana ranije, u mišljenju dostavljenom Skupštini, Vlada je zauzela stav da se u načelu odbaci izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, navodeći da sredstva koja su potrebna za stopostotno plaćeno bolovanje roditeljima u ovom momentu "ne mogu obezbediti ni organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, ni poslodavci".

Milisavljević juče nije želeo da komentariše opasku resornog ministra, već je ponovio da je u prethodnim razgovorima sa Lončarom i direktorkom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Vericom Lazić naišao na razumevanje.

- Očekujem da ćemo kao lekari i roditelji nastupati, a ovaj predlog je dobar i životni i ne tiče se politike, niti ubiranja političkih poena. Mene je sramota što taj predlog nije ranije zaživeo. Sa ministrom sam imao korektan razgovor i razumevanje za inicijativu, a direktorka Fonda ga je takođe podržala. Rekla je da želi da dobije jasan uvid u to koliko je roditelja prethodnih godina po ovom osnovu u proseku izostajalo sa posla i koliko bi to koštalo - kaže Milisavljević za "Vesti".
U Srbiji je trenutno prema važećim zakonskim propisima maksimalno odsustvovanje sa posla roditelja dece obolele od raka do četiri meseca.

U Hrvatskoj roditeljima i dnevnice

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdi da Vlada Srbije nije prvobitno odbila predlog, već da on u ovom trenutku nije mogao da prođe zakonodavstvo jer " takvog primera nema ni u regionu, ni u Evropi".
Todor Mančić iz NURDOR, međutim, navodi primer Hrvatske u kojoj, kako kaže, lekar koji leči dete ima pravo da od Fonda traži da bolovanje roditelja traje koliko i traje lečenje deteta. Fond, ne samo što taj zahtev ordinirajućeg lekara prihvata, već roditelju koji ne može da prespava pored deteta u bolnici, a lečenje se obavlja van mesta stanovanja, isplaćuje nadoknadu u iznosu od 20 do 25 evra po danu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online