Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 26.02.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbija u unakrsnoj paljbi

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se niz evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, nalazi "na liniji vatre" u kontekstu aktuelnih zaoštrenih odnosa Moskve i Vašingtona. Keri je to izjavio tokom saslušanja u Senatu, a odgovarajući na pitanje o rastućem uticaju Rusije u Evropi.

Tanjug/AP
Jasna poruka Beogradu: Džon Keri, američki državni sekretar

- Ako je reč o Srbiji, Kosovu, Crnog Gori, Makedoniji i drugim mestima - Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju - oni su na "liniji vatre" - rekao je državni sekretar.

Šta znači kada prvi čovek američke diplomatije izjavi da se Srbija nalazi na "liniji vatre" iako je oružani sukob u Ukrajini daleko od balkanskih zemalja, a njihovi uticaj na rešenje najveće krize u posleratnoj Evropi ravan nuli? Da li rat u Ukrajini može da se prelije i na ove male države, koje su konstantno izložene pritiscima, a pogotovu Srbija kao jedna od malobrojnih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini?

Kako su ocrnili Vučića

Televizija Rusija danas, inače bliska vlastima u Kremlju, dovela je sagovornike koji nisu štedeli reči govoreći o predsedniku Vlade Srbije. Između ostalog, moglo se čuti da je "saradnja sa Blerom poslednji korak u diskreditaciji Aleksandra Vučića", da je to "pokušaj političkog samoubistva srpskog premijera" i da se nadaju da će mu uspeti, pa sve do zaključka da je Vlada Srbije - marionetska vlada.

Za Miroslava Lazanskog, vojnog analitičara i komentatora lista "Politika" , Kerijeva izjava je samo deo "političko-propagandno-psihološkog pritiska na Srbiju".

- Nismo mi ni na kakvoj liniji vatre. Srbija je neutralna i daleko od konflikta, a gospodin Keri "loži vatru" da bi celu Evropu gurnuo u požar - komentariše Lazanski za "Vesti".

Ni profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ne veruje da bi aktuelni sukob između SAD i EU s jedne, i Rusije s druge strane, mogao eskalirati do njihovog neposrednog oružanog sukoba.

- Za nas moglo biti jako opasno da počnemo da izigravamo nekog ruskog saveznika, a Rusima je to potrebno. Moskvi je potrebno da pokaže da nije usamljena. Zato je Putin i išao kod Orbana, da pokaže da ima saveznike, da Moskva nije usamljena. Ali ih nema, čak ni Belorusija nije podržala akcije Rusije u Ukrajini - tvrdi Dragišić.

Nije tajna da Beograd proteklih meseci trpi žestoke pritiske Brisela i Vašingtona da se pridruži njihovom antiruskom bloku, ali ni Moskva nije najzadovoljnija balansiranom politikom Srbije koja priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne želi da uvede sankcije Rusiji protiv koje nikada nije ratovala, dok dva naroda vezuju mnogobrojna istorijska savezništva i pripadnost pravoslavnoj crkvi.

Nedavnu emisiju kanala "Rusija danas" (RT), kada je žestoko kritikovan premijer Aleksandar Vučić, beogradski mediji su videli kao izraz nezadovoljstva Kremlja politikom srpske vlade, samo što je umesto zvanične note poruka poslata preko državne televizije.

U Nemanjinoj 11 smatraju da se Moskva plaši da se Beograd okreće Zapadu, i u tom kontekstu se doživljavaju i nedavni razgovori Vučića sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o snabdevanju Srbije američkim gasom.

U pomenutom prilogu ruska državna televizija je kritikovala Beograd zbog angažovanja konsultantske kuće Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije i jednog od najvećih zagovornika bombardovanja SRJ 1999. godine.

U proceni čvrstine prijateljstva sa Srbijom, Moskvu može da pokoleba i činjenica da je Blerov nekadašnji spin doktor Alister Kembel, poznat po mnogobrojnim plasiranim lažima, pa i onim o potrebi za NATO intervencijom u SRJ, nedavno boravio u Beogradu, podučavajući poslu portparole srpskih ministarstava.

Moskvi otud nije strana logika da ako kao savetnike Beograd angažuje one koji su mu do juče radili o glavi, ne bi bilo iznenađenje i da srpska vlada okrene leđa ruskoj braći u nevolji.

Beograd iritira Zapad!

Zoran Dragišić smatra da će Beogradu biti sve teže da balansira između Zapada i Rusije.
- Tim pre što se u Srbiji ističe prijateljstvo sa Rusijom i nekakve "bratske " veze, a to sve iritira zapadne saveznike, tako da će Srbija, ako se u dogledno vreme ne poprave odnosi između SAD i EU s jedne, i Rusije s druge strane, biti u situaciji da se opredeli. Nadam se da će premijer uspeti da proceni kada je taj trenutak kada će poslati potpuno jasne signale i preduzeti neophodne mere da nas Zapad ne kazni. Drugim rečima, u jednom trenutku ćemo morati najdirektnije da se opredelimo, ali da to bude uz garancije, uzimajući u obzir i Republiku Srpsku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.02.2015. 18:09
Putine care, spasi narod Srbije od ovakvih nato-gmizavaca kao sto su Dragisic i ostali, ali prije svega izdaj`nicke vlasti Srbije!!!
Četvrtak 26.02.2015. 19:45
србија ће падне од паљбу кад је брани вућић министар на информацие издаице слободана
Četvrtak 26.02.2015. 21:10
Ovaj tip lici na zivu mumiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online