Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.02.2015.
09:11
Srna A

"Izjava o Srbiji između dve vatre otkriva američku agresiju"

Izjava državnog sekretara SAD Džona Kerija da se Srbija nalazi na "liniji vatre" otkriva "agresivne namere koje Amerika ima prema Rusiji, želeći da na tom putu skloni sve države koje su neutralne prema njoj, smatra nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Reuters/Pool
Džon Keri u američkom vojnom avionu putuje po svetu

- Iznenadio sam se jednom nediplomatskom izjavom upućenoj zemlji koja je neutralna i ne predstavlja nikakvu pretnju ni njegovoj zemlji niti bilo kome drugom - rekao je Jovanović za beogradski dnevnik "Danas".

On je dodao da je očigledno da je Amerika nezadovoljna trenutnim smirivanjem situacije u Ukrajini, odnosno samostalnim evropskim pristupom tom problemu. Jovanović smatra da je "cilj od početka bio da se Putin ukloni i da se Rusija vrati iz globalnih ambicija u regionalni okvir".

- Iza ovoga se nalazi dugoročna, agresivna ambicija Amerike da suzi ruski uticaj i ukloni Putina, kao i da vrati Rusiju na vreme kada je ta država bila nemoćna da se suprotstavlja američkim ambicijama - zaključio je Jovanović.

Beogradski dnevnik navodi da će se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas sastati u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom, dan posle Kerijevih riječi da se Srbija nalazi na "liniji vatre".

Dačić u SAD boravi u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, a posle niza sastanaka, kruna njegove posete je sastanak sa Kerijem, koji će, kako se tvrdi, biti u četiri oka i ticaće se krize u Ukrajini i uloge OEBS-a.

Kerijeva izjava o "liniji vatre" kada je reč o odnosima Vašingtona i Moskve pokrenula je različita reagovanja u Beogradu, a data je tako što se Keri složio sa ocenom američkog senatora Kristofera Marfija da Rusija "maršira u Srbiji sa većim uticajem nego ikada ranije".

Američki senator je istakao da postoji zabrinutost da debata o eventualnom slanju oružja u Ukrajinu baca senku na "daleko veći projekat", a to je širenje uticaja Rusije".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.02.2015. 16:18
Džon Du.kac ne mora srpskom narodu da objašnjava šta nam misli i želi-mi to znamo.Nek se obrati našim vlastodršcima,ako i njima nije stalo do nas kao i tom Džu,kcu.
Četvrtak 26.02.2015. 19:37
Кери своју пицу опери ће дојде путко што ти га тутко
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online