Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.03.2015.
09:38
M. Stanimirović - Vesti A

Mediji zamajavaju građane golim starletama

Toni Stanković je vlasnik u glavni urednik "Užičke nedelje". On u razgovoru za "Vesti" otkriva zašto se putem svog sajta obratio gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću, zašto političari više vole televiziju, te kakva je danas stanje u domaćim medijima.

M. Stanimirović
Toni Stanković

Zašto ste se na sajtu vašeg nedeljnika obratili gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću?
- Prilikom razgovora sa slučajnim prolaznikom o stanju u užičkim javnim preduzećima saznao sam da je konkurs o finansiranju medija objavljen u užičkom nedeljniku "Vesti". Bio sam u šoku. Gradska uprava po zakonu mora da traži najmanje dve ponude za oglas, a oni se već godinama oglašavaju u novinama koji imaju manji tiraž od moga lista. Ovakvo ponašanje Gradske uprave je bezobrazno i bahato i ono traje već 20 godina.

Da li je u pitanju slučajna ili namerna greška?
- Nepobitna je činjenica da moje novine imaju potpuno isti stav prema svakoj vlasti, što se za druge medije ne može reći. Pišemo kritički u interesu građana i ne zanima nas koja je koalicija na vlasti, ali zbog toga smo u poslednje tri godine, od kada učestvujemo na konkursu, konstantno na začelju po dobijenim sredstvima. Dok kriza nije uzela maha, nisam ni učestvovao na konkursu jer su sredstva skromna. Budžet grada za ovu godinu iznosi 2,4 milijarde dinara, a medijima će dati, kako čujem, šest miliona, odnosno samo 0,25 procenata. Novinarska udruženja UNS i NUNS traže da to bude dva procenta.

Zašto televizije dobijaju više sredstava?
- Političari vole da se slikaju, a i televizija je vrlo moćan medij. Njima daju najviše jer poslušni su uvek na ceni, na njih računaju u predizbornoj kampanji. Kad krene kampanja, oni će im se revanširati, tada im neće ništa platiti. Ovo što sada dobiju nije kapara. Tu je jednostavna matematika. U toj jednačini nema nepoznatih, a poreski obveznici sve plaćaju.

Kakva je medijska slika u Srbiji?
- Imamo bezbroj bulevarskih medija koji truju građane raznoraznim budalaštinama. Ako se nešto i ozbiljno objavi, to ostaje neprimećeno zbog poplave bezveznih informacija na prevelikom broju medija. Vest o dogovoru s MMF je prošla neprimećeno, ali zato je vrlo bitno za građane Srbije da li je neka starleta došla gola ili polugola na beogradski splav. Takvo informisanje je pogubno za mlade ljude koji ne znaju da razluče šta je bitno, a šta nebitno. Da su mediji kritičniji prema vlasti, bilo bi bolje i građanima, i nama novinarima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online