Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 28.02.2015.
20:42
Blic A

Koliko će Srbiju da košta Vučićevo "njet" Putinu?

Podrška oko Kosova, povlašćeni status na ruskom tržištu, moguće učešće u najavljenom gasovodu “Turski tok”, neke su od stvari koje bi Beograd mogao da izgubi ukoliko bi okrenuo leđa Moskvi .

Reuters
Uključenje Srbije u projekat Turski tok bi mogao da bude ugrožen zbog okretanja Zapadu

- Očekivao sam od dolaska na vlast Nikolića i Vučića u Srbiji da će Beograd okrenuti leđa Rusiji i to neće biti bez posledica. Ako Srbija pristaje na ustupke oko kosovskog pitanja koje je za nju veoma važno, onda treba očekivati i da će u pitanjima koja nisu tako osetljiva po nju, poput odnosa sa Rusijom, učiniti Zapadu još više ustupaka -kaže za “Blic” Pavel Kandelj, šef Sektora za etnopolitičke sukobe Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka.

On podseća da Srbija i Rusija imaju ugovor o slobodnoj trgovini koji važi i za teritoriju Belorusije i Kazahstana, ali ako Srbija, na primer, uvede sankciji Rusiji na preporuku EU, Rusija će konstatovati da taj ugovor više nema smisla i da ne može da se primenjuje.

-Nije važno šta srpski političari pričaju u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi, već su važna njihova dela, a od konkretnih mera koje će Beograd biti “prinuđen” da primeni protiv Rusije zavisi i odgovor Moskve -smatra Kandelj

- Ima i drugih privrednih veza između naših zemalja koje sigurno neće biti bolje ako Srbija uvede sankcije. Iako je plan “Turskog toka” kroz Srbiju do Mađarske tek na nivou ideje, taj potencijalni gasovod će sigurno biti ugrožen zbog zaokreta u politici Beograda prema Moskvi - zaključuje Kandelj.

Nema mesta priči o kažnjavanju Beograda iz Moskve

Dušan Lazić, bivši ambasador Srbije u Ukrajini, smatra da “kažnjavanje” Beograda od Moskve i ruskog predsednika Vladimira Putina nije na dnevnom redu jer se s jednim delom naše politike ne slaže Moskva, ali se ne slaže ni Vašington, te nema prostora ni da se spekuliše o posledicama.

  - Nadmetanje velikih za uticaj u Srbiji jača i ja bih to doveo u vezu sa našim predsedavanjem OEBS-u i pokušajima da se u Ukrajini smiri situacija i nađe zajednički jezik. Mi se nalazimo, hteli to ili ne, usred konfrontriranja SAD i Rusije, čiji odnosi nisu bili gori od hladnog rata. Sam Džozef Bajden nedavno je pominjao Srbiju, ali i druge bivše jugoslovenske republike, baltičke zemlje, Gruziju i Moldaviju... Praktično u isto vreme stigle su kritike Srbiji i to personifikovane u ličnosti Aleksandra Vučića zbog saradnje sa Tonijem Blerom. Mi imamo kao strateški prioritet ulazak u EU i okretaćemo se tamo gde su naši vitalni interesi, ali leđa u klasičnom smisu ne treba nikome da okrećemo - kaže Lazić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović, međutim, smatra da ni dosad nismo trpeli nikakve posledice niti pritiske, iako je srpska politika uveliko okrenuta Zapadu i EU i jedino u čemu odstupa od politike Brisela jeste neuvođenje sankcija Rusijii, koje bi ionako više pogodilo nas.

- Kad bismo i tu legli na briselsku rudu, ne znam šta bismo time dobili jer bi to više pogodilo nas nego Rusiju. Svrstali bismo se u neprijatelje Rusije i to bez opravdanja koje imaju zemlje članice EU, jer mi to nismo. Da ne govorimo o tradicionalnim vezama dve zemlje, izgubili bismo podršku Rusije oko Kosova, povlašćeni status na ruskom tržištu, šanse da povećamo izvoz, a da ne spominjem cenu gasa. Ipak, uvođenje sankcija niko ozbiljno ni ne traži od nas jer bi takav ultimativni zahtev u stvari više gurao Srbiju ka Moskvi, nego što bi je odbijao - kaže Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Subota 28.02.2015. 20:52
Šta je ovo ? Kreće spin - a "bljic" kao ovan-predvodnik ? Koliko će srbiju koštati okretanje leđa Rusiji ? Koštaće je - "sitnicu" - samo nestanka sa istorijske i geo-političke scene, ništa "više" ? Mada - kad se malo bolje razmisli - možda je i vreme da nestane....
Subota 28.02.2015. 21:03
ne bi se cudio kad u beograd dolazi zlocinac toni
Subota 28.02.2015. 21:11
Što će izgub,iti Beograd,ni po jada-al izgubiće zemlja Srbija zbog beogradskih mazgova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online