Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.03.2015.
13:20
24sata.rs A

Šta ne sme da se radi u BG ZOO vrtu (a mnogi rade)?

Table pravila ponašanja na srpskom, ruskom i engleskom jeziku postavljene su na ulazu u Zoološki vrt, kao i kod životnja koje posetioci najčešće hrane ili pokušavaju da stupe u nedozvoljeni kontakt sa njima. Lepo piše šta sve ne sme da se radi, ali...

Reuters
Da, mnogo je slatko hraniti životinje, pogotovo "bebice", ali...zabranjeno je!

Kako objašnjava zaposlena u Zoološkom vrtu Nađa Radović, pravila nisu nova, ali table jesu. Postavljene su na ulazu, kod slonice Tvigi i aligatora Muje, kod foka, u Baby Zoo-u, a u izradi je i tabla za nilske konje. Akcija je pokrenuta kako bi se sprečilo hranjenje životinja od strane posetilaca jer je to jedan od načina da se stanovnici vrta zaštite.

- Pokušavali smo preko medija i pri živom kontaktu sa posetiocima da ih upozorimo kako da se ponašaju kada su kod nas, međutim, neki od njih se ipak ne drže tih pravila i često na svoju ruku hrane životninje neadekvatnom hranom mileći da im čine dobro. Zato smo se odlučili da okačimo table i nadamo se da će kod ljudi taj vizuelni efekat imati uticaj - kaže Nađa.

Ljudima je, kako govori Nađa, teško objasniti da životinje nisu gladne, da svoje zdrave obroke dobijaju onoliko puta dnevno koliko treba i da im nikako ne ide u prilog to što ih hrane svim i svačim. Iako su to divlje životinje, one su navikle na svoje čuvare i na to da hranu dobijaju samo od njih.

- Naše životinje jedu najkvalitetniju hranu koja je njima namenjena i nema potrebe za ubacivanjem hrane od strane posetilaca vrta. Tako foke ne jedu kese, hleb i kokice, štaviše, one su jako osetljive i to samo može da im naškodi. Imali smo i neprijatne situacije u kojima smo zaticali ljude kako aligatora Muju gađaju teškim objektima ili kako iznad ograde sa nilskim konjima podižu decu kako bi ih fotografisali. To je u isto vreme i opasno ali i iskazuje nepoštovanje prema našim životinjama - priča Nađa.

Zaposleni u Zoološkom vrtu svesni su da ljubitelji životinja koji ih posećuju imaju potrebu i želju da sa životinjama ostvare bliži kontakt, te su im zbog toga i omogućili da pojedine životinje smeju da dodiruju, maze i hrane.

- Na mini farmi dozvoljeno je dodirivanje i hranjenje kozica, ali isključivo u za to predviđenom i obezbeđenom prostoru. Na taj način smo obezbedili kontakt koji prija i ljudima ali i našim životinjama - objašnjava Nađa.

U Zoološkom vrtu se nadaju da će ove table sa pravilima ponašanja smanjiti broj onih koji se nedisciplinovano ponašaju u kontaktu sa životinjama i najavljuju da će uskoro biti postavljene dve mape vrta kao i table sa pravcima kretanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online