Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 02.03.2015.
18:00
Dopisnici "Vesti" A

Kuda ideš, Srbijo?

Sadašnja međunarodna politika državnog rukovodstva Srbije izaziva dosta nedoumica, pa čak i čuđenja, jer Srbija se nalazi "razapeta" između puta u Evropsku uniju i okretanja Rusiji. To se veoma dobro oseća u ponašanju, izjavama i delovanju najvažnijih srpskih političara, a srpska dijaspora smatra da je politika daljeg nastavljanja puta k Evropskoj uniji pogubna i katastrofalna i za državu i narod!

Tanjug
Mnogo kritika: Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Branko Marušić iz Minhena kaže da sadašnje rukovodstvo vodi politiku koja je već nanela veliku štetu Srbiji i da će se stanje pogoršati ukoliko se nastavi put prema Evropskoj uniji!

Nebojša Pantić, Kasel, Nemačka

- Spoljna politika ove vlade vodi odvajanju Srbije od Rusije, a to je štetno jer predstavlja odvajanje od prirodnih saveznika i braće po veri. Bler je 1999. prosipao laži o Srbiji, a njegova predavanja u Srbiji sada su obično špijuniranje za račun stranih obaveštajnih službi. Mi izručujemo Hagu ljude koji su se borili za slobodu zemlje, dok po Srbiji se slobodno šetaju njihovi zločinci, a Vučić od njih još traži i savete.

Nerazumno pokoravanje

- Teško je razumeti toliko pokoravanje vlasti u Srbiji zahtevima Evropske unije i Amerike. Poljoprivredi je već naneta velika šteta jer je Srbija otvorila svoje tržište za robu iz zemalja EU, pa je ionako slabašna srpska poljoprivreda dovedena na rub propadanja - kaže Marušić.

On dodaje da nema iluziju o tome ko danas čini EU i šta u tom društvu može očekivati Srbija.

- Evropska unija je udruženje katoličkih i reformisanih katoličkih država sa izuzecima Grčke, Bugarske i Rumunije koje i nisu ravnopravni članovi EU. Amerika je protiv evra i zato Grčku tretira kao trojanskog konja za EU. Kada tako prolaze članice EU, možemo samo da pretpostavimo šta čeka Srbiju, pa zato mislim da su za Srbiju bolje opcije Rusija i Evroazija - ističe Marušić.

Zoran Krkljić iz Mozburga u Nemačkoj smatra da bi Srbija trebalo da traži partnere i na Istoku i na Zapadu.

- Srbija je mala, osiromašena zemlja sa sve manje stanovnika i ne može da ide u korak s jakim državama. Zato treba da se okrene sebi i da ojača iznutra. U prvom redu mislim na jačanje porodice, a zatim jačanje sela i poljoprivrede i iskorišćavanje svih prirodnih i društvenih potencijala. Kada država iznutra ojača, onda se može voditi i uspešna spoljna politika - kaže Krkljić.

Zoran Jovanović iz švajcarskog Soloturna kaže da bi bio srećan kada bi mogao da bude siguran da je spoljna politika Srbije u interesu njenih građana.

Milivoje Vasiljević, Kurbevoa, Francuska

- Smatram da je okretanje Britancima pogubno za Srbe, jer su nam kroz istoriju nanosili puno jada. Sa Rusijom smo prijatelji, ne samo zbog slovenskog porekla i bratstva, nego su nam i uvek bili na pomoći. Ne možemo potpuno da odbacimo Zapad i uvek ćemo biti zavisni od velikih sila, a i kad nas prihvate, to je da bi nas iskoristili za svoj vojno-strategijski interes ili da nam uvale industrijske proizvode.

- Dosad je izgledalo da naša Vlada plesom po žici vodi uravnoteženu i neutralnu politiku, međutim, ovo flertovanje s Tonijem Blerom, osvedočenim neprijateljem srpskog naroda, ne mogu da razumem! Da ima pravde Bler bi morao da odgovara za pretnju svetskom miru i genocidne namere prema srpskom narodu. Skandalozno je takvog čoveka pozivati u Srbiju da nas savetuje. Da je Karađorđe živ, sigurno bi rekao: "Koekude, odsecite im glave." Mislim da ovo sa Blerom definitivno znači okretanje Vlade Srbije, ali ne i Srba, od Rusije i Kine. Nadam se, ipak, da će na kraju o svemu odlučivati srpski narod i da će odgovor biti pravi srpski: "Glavu damo, Srbiju i Rusiju ne damo" - kaže Jovanović.

Prazne priče

Zoran Popadić iz Hanovera spoljnu politiku Srbije vidi kao politiku koja nije u interesu Srbije, ali se ona vodi pod pritiskom i ucenama Zapada. Problem je, smatra Popadić, još veći jer takvu politiku vode političari koji su i sami ucenjeni!

Slobodan Đekić, Pariz, Francuska

- Odluke srpskih političara daleko su od idealnih. Nas Zapad nikad nije uzimao za ozbiljno, stalno nas ucenjuju i nema zemlje na svetu kojoj su toliko obećavali, a nikad ništa ispunili. Uspeli su da nam uzmu dostojanstvo. Neshvatljivo je da Tonija Blera, našeg najvećeg neprijatelja, proglašavamo spasiocem. Kad se sve sabere, država nam ispada previše neozbiljna. Što bi rekao narod: "Jadna nam majka".

- Država koja nema jaku i samostalnu ekonomiju danas ne može ni da vodi samostalnu politiku. Srbiji bi svakako bilo bolje da se okrene Rusiji i Kini jer je to ogromno tržište i trgovina koja nije politički uslovljena, ali ne može da se "otkači" od EU i MMF jer od njih dobija novac. EU daje kredite i zemlju zadužuje do bankrota i onda od naroda pravi robove, a tipičan primer je Grčka. Vučić samo priča priče, a dosad nije uradio ništa osim što je dizao kredite i zemlju sistematski vodio u bankrot. Sasvim je jasno da je ogromna većina Srba za okretanje prema Moskvi, ali ko narod pita šta misli, važno je šta Vučić misli - kaže Popadić.

Niko kao Tito

Mladen Manojlović iz Berlina smatra da srpska vlada igra igru između dve vatre, ali i da je takvu igru mogao samo Tito uspešno da igra.
- Sada se nalazimo u jako opasnoj ulozi gde kao mala zemlja možemo da budemo satrveni u velikim internacionalnim konfliktima. Bez obzira na to što sam ubeđen da je Vučić patriota i dobar čovek, imam utisak da je on ili naivan ili sledi nekakav interes. Srbija ima mogućnost da svoj narod prehrani, zahvaljujući činjenici da imamo plodnu zemlju i narod koji se bavi zemljoradnjom. Međutim, šta će se desiti ako uđemo u EU? Preplaviće nas subvencionisanom robom, tako što će prvo sve biti jeftinije kako bi upropastili srpsku industriju i poljoprivredu, a onda će, naravno, sve poskupeti i malo ko će sebi moći nešto da priušti. Sve su to potencijalne opasnosti, a da ne govorim o opasnostima od Međunarodnog monetarnog fonda, što se najbolje vidi na primeru Grčke. Od tih milijardi koje su dali Grčkoj vrlo malo para je došlo do naroda, većina se preko određenih kanala ponovo vratilo u nemačke i francuske banke - ističe Manojlović.

Reuters
Savetnik: Toni Bler

Nelogično pozivanje Tonija Blera


Naše zemljake posebno čudi odluka srpskih vlasti da kao savetnika angažuju Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije i čoveka koji se zalagao za bombardovanje Srbije 1999. godine. Nedeljko Savić iz Beča kaže da se vlasti u Beogradu ponašaju kao da je Bler jedini stručnjak na svetu za reorganizaciju vlade, dok Marinko Vukalović iz Lucerna u Švajcarskoj smatra da srpska vlada pravi veliku grešku što se okreće onima koji su ubijali Srbe i trovali ih bombama, a sada ih ekonomski ubijaju.

Ethem Mrđenović, Pariz, Francuska

- Treba reći "ne" mešetarima iz redova predvodnika srpske politike. Sve je to jako loše za Srbiju i srpski narod, pogotovo imajući u vidu da je Toni Bler podržavao bombardovanje Srbije 1999. godine. Uopšte ne mogu da razumem ulizivičaku politiku srpske vlasti. Onima koji su nas šamarali, tukli i šutirali sada govorimo: "Oprostite", a ni to nam nije dovoljno, nego im još i nazdravljamo.

- Dosad nismo bili bezbedni od Zapada, a plašim se da zbog postupaka Vlade Srbije uskoro nećemo biti sigurni ni od bratske Rusije! Činjenica je da smo u poslednjim balkanskim dešavanjima toliko bili izigrani i prevareni od Zapada i tog istog Tonija Blera koji je nemilosrdno podržavao razaranje Srbije i učestvovao u njemu, da je nezamislivo da sada mu verujemo. Njemu ili bilo kom drugom zapadnom političaru! S druge strane, ako je premijer Vučić dobio poruku od Rusije da ne treba da očekujumo bilo kakvu pomoć od njih, onda je to trebalo javno reći - rekao je Marinko Vukalović.

Rade Ravnjak iz nemačkog Frajburga smatra da je Srbija izgubila kompas još od 2000. godine.

- Nažalost i na štetu srpskog naroda, plaćenička vlast dovršava posao za koji je angažovana. Ne vidim ja tu nikakvo okretanje ka Bleru i Zapadu, taj isti kurs je od 2000. naovamo. Dobar i pravi zaokret bi bio da se okrenemo pravoslavnoj Rusiji, ali nisam optimista po ovom pitanju - rekao je Ravnjak.

Tine Kintero Marone iz Vizbadena smatra da je Bler od Srbije tražio da se drži Zapada zbog evropskih integracija.

- Rusija se u teškim trenucima po Srbiju, kada je priznanje Kosova bilo na stolu svetskih moćnika i kada je NATO bombardovao Srbiju, pokazala više kao neutralna nego kao svetska sila koja bi podržala Srbiju - rekao je Tine Kintero Marone.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.03.2015. 18:05
Ti bi Vucicu mogao da ide u tri lepe pi,,,,zde mat,,,,,erine,ako nastavis ovako mogao bi stici i do Djindjica
Ponedeljak 02.03.2015. 18:09
"Kuda te vode Srbijo" bi bio odgovarajuci naslov teme. Gde nema zakona i pravde put je poznat.
Ponedeljak 02.03.2015. 19:37
Vucic piz/da, Srpski narod iz/da!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online