Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.03.2015.
08:50
D. N. P. - Vesti A

Školstvo i zdravstvo pod kapu Kosova?

Već od danas Vlada Kosova mogla bi da blokira budžete opština Leposavić, Zvečan, Severna Kosovska Mitrovica i Zubin Potok, ali i da donese odluku o raspuštanju skupština opština, prinudnoj upravi i održavanju novih izbora.

AP
Nova neizvesnost za Severnu Kosovsku Mitrovicu

Na ovaj potez u Prištini bi mogli da se odluče iz razloga što nijedna od četiri srpske opštine nije do 28. februara, kada je bio krajnji rok, usvojila budžet za 2015. godinu. Ako se u Prištini odluče na ovako radikalne poteze, lista Srpska mogla bi da blokira rad Vlade Kosova.

Predsednik Opštine Leposavić Dragan Jablanović kaže da problem nije u raspodeli novca već u finansiranju prosvetnih i zdravstvenih radnika koji plate, dok se ne donese neka drugačija odluka, još primaju iz budžeta Republike Srbije i rade po zakonima Srbije što je, kako su objašnjavali srpski pregovarači, predviđeno i Briselskim sporazumom.

Po ovom sporazumu, finansiranje plata prosvetnih i zdravstvenih radnika na Severu Kosova trebalo bi da se prenese na Zajednicu srpskih opština (ZSO) čije formiranje još nije ni počelo, a koja, ako bude i formirana, prema tumačenju Prištine, treba da ima isti status kao udruženja pčelara, ribolovaca izviđača i sličnih organizacija.

- Naš stav je da se obrazovanje i zdravstvo ne ubacuju u budžet za ovu godinu dok se ne postigne neki dogovor u Briselu. Tako smo i "skrojili" budžet. Uneli smo stavke održavanja i sanacija školskih objekata, izgradnje škola i investiranja u obrazovanje i zdravstvo, ali u Prištini to ne prihvataju. Šta će se dalje događati - ne znam. Oni mogu da nas finansiraju privremeno tri meseca, to je još mart, a do tada nešto mora da se reši - kaže Jablanović.

Vučićeva garanica za rezervni fond

Kako ističe Dragan Jablanović, tada je, osim finansiranja plata prosvetnih i zdravstvenih radnika, iz budžeta izuzeto i finansiranje javnih komunalnih preduzeća i civilne zaštite uz dogovor da se za njih formira poseban "rezervni fond" od 10 miliona evra iz koga bi u naredne tri godine opštine na Severu Kosova iplaćivale plate zaposlenima. S ovim predlogom tada se složio i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je, nakon što je dobio pisano uveravanjee ambasadora SAD u Srbiji "dao garancije" da će ovaj fond biti formiran i da će se iz njega finansirati svi koji nisu obuhvaćeni budžetom opština. Da li će fond biti formiran i kada će početi da funkcioniše na Severu Kosova još niko ne zna.

On navodi da su gradonačelnici sa Severa Kosova dobili pisane garancije od šefice pregovaračkog tima za Kosovo Edite Tahiri da će imati prednost u pomoći kod svih ministarstava u Vladi Kosova.

- Mi imamo taj papir koji su nam poslali, to je lista ministarstava i iznos novca koliko će svako dati za ove četiri opštine. Imam ispred sebe taj list, to je ukupno 15 miliona i 170 000 evra - naglašava Jablanović.

Predloge budžeta za 2015. godinu srpske opštine na Severu Kosova usvojile su u septembru prošle godine, a 30. oktobra na sednicama skupština opština usvojeni su revidirani predlozi budžeta. Na insistiranje kosovskog ministarstva finansija planirani budžeti ove četiri srpske opštine tada su drastično smanjeni, pa je opština Leposavić, umesto planiranih 11,5 miliona evra dobila samo 2,25 miliona evra, opštini Zvečan, umesto planiranih 14,5 miliona evra, dodeljeno je 1,61 milion evra.

Opština Severna Kosovska Mitrovica planirala je budžet od 20 miliona evra, a dobila je samo 2,73 miliona evra. Umesto prvobitnih 21 milion evra, Zubinom Potoku odobren je budžet od 1,86 miliona evra.

Da zaborave na Srbiju

Zatezanjem oko budžeta, Priština vrši pritisak na Srbe na severu Kosova da "zaborave na Srbiju", da shvate da su Briselskim sporazumom predati državi Kosovo i da sve svoje institucije, pa i prosvetu i zdravstvo, stave pod kontrolu Republike Kosovo.
Skupština AP KiM koja ne priznaje Briselski sporazum, pozvala je nedavno srpski narod na Severu Kosova da počne potpisivanje peticije za podnošenje krivične prijave protiv Aleksandra Vučića i Ivice Dačića "zbog potpisivanja za Srbe pogubnih Briselskog sporazuma i Sporazuma o sudovima"i "zbog pokušaja da velike neuspehe na Kosovu prikažu kao uspehe". Od Srba je zatraženo da ove sporazume ne primenjuju i odbace.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.03.2015. 10:34
vaginaleta je odbacio juznu srpsku teritoriju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online