Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.03.2015.
15:30
Tanjug A

Peć: Direktori, menadžeri i dekani fakulteta (njih 503) sa lažnim diplomama

Tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu povodom afere sa izdavanjem lažnih diploma javnim službenicima, profesorima univerziteta i menadžerima javnih i privatnih kompanija na Fakultetu primenjenih nauka i biznisa u tom gradu .

en.wikipedia.org
Peć - grad za štancovanje lažnih diploma

Kako piše prištinski list "Zeri", na tom fakultetu izdate su 503 diplome osobama koje nikada nisu bili studenti te naučne ustanove.    Prema podacima tužilaštva u Peći, do kojih je došao "Zeri", visoki zvaničnici Agencije za privatizaciju, profesori univerziteta, menadžeri javnih i privatnih kompanija su na listi 503 diplomiranih a da nisu uopšte bili studenti ovog fakulteta.

Prema podacima iz dekanata, od 505 studenata njih 503 se ne nalaze u arhivama fakulteta, odnosno uopšte nisu bili studenti. Fakultet primenjenih nauka i biznisa u Peći je ranije funkcionisao u okviru Univerziteta u Prištini, koji je pre nekoliko godina je postao nezavistan i dobio je ime Univerzitet Hadži Zeka - Peć.

"Zeri" piše da je opštinski sud u Peći optužio 35 predstavnika Fakulteta primenjenih nauka i biznisa u Peći da su uključeni u izdavanje falsifikovanih diploma u periodu od 1999-2004. godine Nekoliko osoba koje se nalaze na listi tužilaštva a koje je "Zeri" kontaktirao odbacili su da su ikada bili studenti na tom fakultetu.

U dosijeu tužilaštva iz Peći na 13 stranica "Zeri" je uspeo da identifikuje nekoliko osoba koje obavljaju visoke funkcije u kosovskim institucijama a koji poseduju diplomu ovog fakulteta a da nikada nisu bili njegovi studenti.

Tužilaštvo sumnja da je direktor revizije u kosovskoj Agenciji za privatizaciju Ujkani Cazimi 2002. godine dobio diplomu ovog fakulteta ali u arhivama fakulteta pronađena je samo njegova diploma srednje škole. Međutim, Cazimi kaže da nikada nije bio student tog fakulteta. Na spisku tužilaštva je i ime Dževata Nurboje, prorektora univerziteta "Hadži Zeka“, koji je za "Zeri" rekao da prvi put čuje za tako nešto i da je on magistrirao u Engleskoj.

Takođe, na spisku tužilaštva se nalazi i nedavno imenovan direktor Pošte Telekoma Kosova Agron Mustafa, kao i dekan Pravnog fakulteta Kol Krasnici.

Pravni zastupnik univerziteta je rekao za „Zeri“ da je pre nekoliko nedelja video dokumenat u kome figurira više od 500 imena koji su uzeli diplome, a da nisu bili registrovani niti su pohađali studije. On je kazao da je odmah otisao u inspektorat i pdodao da među tih 500 lica ima ljudi koji su veoma snažni politički.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online