Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 06.03.2015.
08:42
J. L. Petković - Vesti A

Mrak preti severu Kosova

Prvi put posle šest godina građanima na severu Kosova je isečena struja. Tada, 2009. godine struju im je ukinula Priština, a sada to čini elektrodistribucija koja je deo srpskog distributivnog sistema. Razlog su nagomilani dugovi od 1. decembra 2012. godine, koje većina građana nije plaćala.

A. Čukić
Novi udar na sirotinju: Kosovska Mitrovica

Stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice i Leposavića za "Vesti" ističu da struju treba plaćati, ali da ne žele da im se naplaćaju astronomski računi koji neredovno stižu.

Dug 12 miliona evra

Procenjuje se da Sever za struju duguje oko 12 miliona evra. Kosovska policija Elektrodistribuciji u Kosovskoj Mitrovici duguje oko 4,6 miliona dinara, oko pet miliona dinara duguje sud u ovom gradu, a Pritvorni centar je dužan oko šest miliona dinara.

- Spreman sam da ispunim svoju građansku dužnost, ali da ima pravičnosti, a ne da država nekome bude majka, a nekome maćeha. Kako je moguće da jedno domaćinstvo mesečno ima račun za struju veći nego što ima jedan hotel ili restoran? Nemoguće da ugostiteljski objekat koji se u zimskim danima greje uz pomoć električne energije dobije račun za struju koji iznosi manje od 5.000 dinara, a da nekom građaninu koji se greje na drva stigne račun veći od 10.000 dinara. Gde to ima? - pita Mitrovčanin S. R.

On i još troje njegovih sugrađana sa kojima smo pričali ističu da se skoro šest godina računi plaćaju gotovinom, i da, ako će već plaćati struju, žele da znaju gde njihov novac ide. Pitaju i zašto na računu za struju nema broja tekućeg računa ove institucije.

- Kada je počela naplata struje 2012. godine procenat plaćanja je bio oko 50 odsto, ali je on rapidno opao zbog činjenice da strujometri nisu proveravani. Računi nisu stizali redovno, pa onda stignu i obuhvate dva meseca, pa ispada da smo sve vreme bili u crvenoj zoni. Drugi razlog je što niko ne zna gde novac ide. Računi se plaćaju u kešu, novac se daje na ruke i za to se dobije priznanica. Takve račune mi više ne pada na pamet da platim. Hoćemo da znamo kome je taj novac usmeren jer sumnjamo da je deo našeg novca završio po privatnim džepovima - dodaje M. R.

Pre nego što su u sredu počela tročasovna isključenja struje po trafo-zonama u četiri opštine na severu KiM, građanima je uz poslednji račun za struju stiglo upozorenje u kome se kaže da će ako u narednih 15 dana ne izmire svoja dugovanja biti isključeni sa električne mreže. Na upozorenju koje su nalazili na kućnom pragu ili ostavljeno u poštanskim sandučićima zadebljanim slovima pisalo je "Pokažimo da poštujemo institucije Republike Srbije na ovim prostorima izvršavajući svoje obaveze".

Đurić: Ne dolazi struja s neba!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nedavno je upozorio da struja na severu Kosova "ne dolazi s neba" i da mora da se plaća. On je kazao da očekuje da će u ovoj godini biti formirana kompanija za proizvodnju, distribuciju i snabdevanje električnom energijom koja će biti u potpunosti pod kontrolom srpske zajednice na KiM.
- Videćemo ko će formalno da bude njen osnivač, da li će to biti EPS i Zajednica srpskih opština i kako će to formalno da izgleda. To je predmet razgovora i dogovora, a ono što je veoma bitno jeste da srpski elektroenergetski sistem u srpskim sredinama bude u srpskim rukama - kazao je Đurić.

- Dakle, nema ovde više Srbije, osim kada treba nešto da platimo - ogorčen je još jedan Mitrovčanin poručujući ljudima iz Elektrodistribucije Srbije da "kada se već pozivaju na zakone Srbije vide da dug za struju zastareva za godinu dana".

Kaže i da je, za svaki slučaj, dobro proučio obaveze za plaćanje električne energije, pa ističe da "ako bi se našao i pred kosovskim pravosudnim sistemom, na koji se upravo prelazi, dug bi takođe već bio otpisan, jer je zastareo". Njegov komšija dodaje da je čitav grad u konfuziji.

- Prema ovim računima koji su nam stigli ne znamo da li se odnose i na ranija dugovanja ili ne. Druga stvar je što se koriste neke političke metode. Istina je da struje iz Srbije na severu ima, da je kvalitetna, ali cela ova priča je došla u periodu pregovora i sporazuma u Briselu o kome građani nisu informisani. I većina nas ovo što se dešava sa strujom povezuje sa nekim političkim dešavanjima. I sve to nam Srbija na računima poručuje "ako hoćete da budete uz Srbiju, vi plaćajte struju".

Isporuka električne energije na Severu se ukida parcijalno, sa očiglednom namerom da građane prisile ili "motivišu" da plate struju. Međutim, naši sagovornici tvrde da, ako se slučaj problematičnih računa ne reši, većina njihovih sugrađana ni dinara neće dati za dospele račune. Pa ako bi se zbog toga struja isključila, dodaju, to bi morali da učine svima "što bi bila socijalna katastrofa".

Nećemo ugroziti živote ljudi!

Koordinator naplate električne energije na Severu Kosova Radojica Marković izjavio je da električna energija neće biti isključena kupcima čiji bi prekid rada doveo do "opasnosti po život i zdravlje ljudi".
- Obustava električne energije se neće primenjivati za kupce čiji bi prekid rada doveo do opasnosti po život i zdravlje ljudi, kao što su zdravstvene ustanove, objekti vodovoda i kanalizacije, objekti policije, vatrogasne službe, Zavod za izdržavanje sankcija i gradske toplane - kazao je Marković za lokalni Kontakt plus radio.

- Ako se to desi, sigurno će doći do ozbiljnih problema i nekih nemira. Pa, ljudi danas bez struje ne mogu ništa. Kada već nameravaju da isključuju električnu energiju, zašto ne krenu s naplatom u zgradi kosovske policije u severnoj Mitrovici, zatim zgradi suda, Euleksa, Evropske unije ili Trepče, pa neka njima isključe energiju. Ne, oni tamo ne smeju da zakorače, a nama bi da naplate struju. Ako radnici Elektrodistribucije žele da rade svoj posao neka rade po propisu, a ne da nekom oprašta i smanjuju računi, a nekome da se naplaćuje, zaključuju naši sagovornici.

A imaju za stanove u Beogradu

- Struju treba da plaćaju određene grupe građana. Oni koji imaju prihode i iz Srbije i sa Kosova treba da izmiruju svoje obaveze, a ne da štede za stanove u Beogradu. Za socijalne kategorije, čiji broj nije mali kod nas, vlast trebalo da preuzme obavezu plaćanja električne energije - kaže meštanin Leposavića.

Južno od Ibra svi plaćaju

Godinama unazad, Srbima južno od Ibra stižu računi za struju iz Prištine. U početku je dogovoreno da plaćaju paušal od 25 evra mesečno, koje od tada uglavnom redovno plaćaju. Danas, međutim, nije redak slučaj da su i njihovi računi za utrošenu električnu energiju neobjašnjivo visoki.

POVEZANE VESTI

Petak 06.03.2015. 12:17
Sečemo struju Srbima, ali zato Albance na jugu Srbije ne dira niko, a oni duguju deset puta više. Pa šta Me gledate, ipak su oni Moja braća...po ocu.
Petak 06.03.2015. 13:24
косово је у мрак одкад га ја слободан продо на американци и шипптари. данас срби на косово у мрак а жена и ја уживамо у русиу са милиарде покрадене на срби.
Petak 06.03.2015. 09:02
Imam rodjake u tom kraju i znam da se struja trosi nemilice , greju se plastenici , stale a oni koji su dalje od trafo stanice ne mogu ni sijalicu da upale .Tako je bilo i sa fiksnim telefonima dok ih Telekom nije naplacivao .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online