Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.04.2010.
18:15
Tanjug A

Bogdanović: Sprečiti eskalaciju sukoba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je da postoji opasnost od sukoba ako predstavnici kosovskih institucija pokušaju na severu Kosova da ugase signal srpskih operatera mobilne telefonije. "Mi ne želimo da dođe do tog sukoba i učinićemo sve da do njega ne dođe, ali učinićemo i sve da se ne dozvoli da se, kao što je to bio slučaj južno od reke Ibar, ugasi mobilna ili fiksna telefonija. Ne možemo dozvoliti da nemamo nikakvu međusobnu komunikaciju sa centralnom Srbijom i ostatkom sveta", rekao je Bogdanović.

Goran Bogdanović

On je istakao da međunarodna zajednica mora ozbiljno sagledati situaciju u pokrajini koja esklira poslednjih dana, pozvavši kosovske Srbe da ostanu u pokrajini.


Ministar Bogdanović je u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa predstavnicima srpske zajednice sa centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Metohije o nasilnim aktima predstavnika kosovskih institucija usmerenih na suzbijanje srpskih operatera mobilne telefonije u pokrajini.

Kako je nakon sastanka izjavio, zajednička ocena svih jeste da su nasilni akti u minula dva dana na Kosovu i Metohiji još jedan vid pritisaka kosovskih institucija usmerenih u pravcu iseljavanja srske zajednice sa Kosmeta i izolacije Srba koji žive ovde.


Poražavajuće je što međunarodna zajednica ćuti, rekao je ministar Bogdanović uz konstataciju da iako su u stalnom kontaktu sa predstavnicima Euleksa od njih još ne dobijaju odgovor.


Bogdanović se zapitao kako će teći razgovori o tehničkim pitanjima, pre svega oko otvaranja Suda u Kosovskoj Mitrovici i carini na severu Kosova posle ovakvih nasilnih akata i nametnutih rešenja, izražavajući bojazan da će do rešavanja pomenutih pitanja teško doći.


"Ne možemo prihvatiti da samo Beograd bude konstruktivan i pragmatičan a da sa druge strane imate Prištinu i međunarodnu zajednicu koja svojim nečinjenjem želi da na neki način uslovljava Srbe u pokrajini", rekao je on.


Činićemo sve u dogovoru sa međunarodnom zajednicom kako bi pre svega fiksna ali i mobilna telefonija zaživela na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije gde Srbi žive i gde već danas imamo ogromnih problema, pre svega sa ljudima kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, kazao je Bogdanović.


"Danas smo u Gračanici videli domove zdravlja koji su prazni jer pacijenti ne mogu da pozovu Hitnu pomoć, ali bez obzira na sve to moj savet srpskoj zajednici jeste da ostane na ovim prostorima", rekao je Bogdanović.


On je istakao da, iako je teško, moramo biti trezveni i moramo razmišljati hladnim glavama a da će država Srbija biti tu kako bi pomogla svom narodu na Kosovu i Metohiji.

Poruka predstavnicima međunarodne zajednice je da ozbiljno moraju sagledati situaciju koja u poslednjih nekoliko nedelja, a naročito dana, eskalira, upozorio je Bogdanović naglašavajući da Srbi ne mogu biti izolovani i da im ne smeju biti uskraćena osnovna ljudska prava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online