Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.03.2015.
11:19
J. L. Petković - Vesti A

SNF: Kosovo na korak do fizičkih obračuna

Politička situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno je dramatična i da preti da eskalira u fizičke obračune, posebno prema pripadnicima srpske zajednice, ocenjuje Srpski nacionalni forum. Oni pozivaju na zaustavljanje daljeg produbljivanja i "onako velikog jaza između kosovskih Albanaca i Srba, koji ne može da donese nikome dobro".

Reuters/A.C.
SNF traži smanjenje jaza između Srba i Albanaca

- Ogromne frustracije koje se u delu albanske populacije iskazuju kroz veliko nezadovoljstvo zbog teške socijalne situacije, masovan odlazak u zemlje zapadne Evrope u potrazi za poslom, nezadovoljstvo zbog pripreme zakona o specijalnom sudu za ratne zločine, neki albanski politički subjekti namerno usmeravaju prema Srbima. Koristeći neke izjave srpskih predstavnika u kosovskoj vlasti, podizanje optužnice protiv petnaestoro Srba iz Đakovice, bojkot Liste Srpska u kosovskom parlamentu, oni pojačavaju u ratnim sukobima nastalu netrpeljivost i, umesto da utiču na smirivanje, doprinose daljem zaoštravanju međunacionalnih odnosa i antagonizama - navode u SNF.

Srpski nacionalni forum ističe da pojedini "radikalni albanski subjekti i uticajni pojedinci za to ponovo koriste slučaj smenjenog ministra Aleksandra Jablanovića i kritički stav koji je u vezi s tim pre par dana izrekao predsednik opštine Ranilug Gradimir Mikić".

Sporna izjava

SNF podseća da je Mikić je u emisiji TV Puls niz Šilova, koja je u celosti bila posvećena srpsko-srpskim odnosima, rekao da u delu Jablanovićeve izjave kojom su grupe (a ne majke stradalih Đakovčana) okvalifikovane kao divljaci, ne vidi ništa sporno, ali da su ubrzo tu izjavu preneli svi relevantni albanski mediji, a Pokret Samopredeljenje je čak Listu Srpska proglasio fašističkom, rasističkom i nezakonitom tvorevinom koja "ne oseća nikakvo kajanje za genocid nad Albancima".

- Tako se u medijima na albanskom jeziku u Prištini, kako elektronskim tako i štampanim, pokrenula opšta haranga ne samo protiv Mikića, već je izuzetno negativno okvalifikovan i vodeći srpski politički subjekti, što nanovo stvara svojevrsnu atmosferu linča i osvete. Odlučno osuđujemo stvaranje takve atmosfere prema bilo kom pojedincu, narodu, etničkoj ili religioznoj grupi, kao i zloupotrebu bilo čije lične ili kolektivne nesreće u političke svrhe i za izazivanje opasnosti po šire sukobe, navode u SNF.

Oni pozivaju na zaustavljanje daljeg produbljivanja velikog jaza između kosovskih Albanaca i Srba.

- Naš zajednički razgovor i dijalog jedini su način prevazilaženja nesporazuma. I zato SNF predlaže albanskoj intelektualnoj, kulturnoj i političkoj eliti održavanje okruglog stola na kome ćemo u direktnom razgovoru pokušati da definišemo sve moguće nesporazume koje danas imamo i koji se mogu pojaviti u budućnosti, te da zajednički predložimo rešenja i cilju dobrobiti svih nas, zaključuju u SNF.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.03.2015. 13:12
Опасност над србима на Космету је стална, без обзира на КФОР или било ког другог! Довољан је миг са запада и етничко чишћење се наставња! Треба их чекати када крену на југ Србије, онда све повратити!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online