Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.03.2015.
07:51
D. N. Petrović - Vesti A

Pod skute Prištine ili u penziju

Poput srpskih policajaca, koji su od prošle godine integrisani u MUP Republike Kosovo, u kosovski pravosudni sistem moraće da se, do 1. septembra ove godine, integrišu i srpske sudije i srpski pravosudni činovnici na Kosovu i Metohiji. Radni odnos u Ministarstvu pravde Republike Srbije svima će prestati 25. marta.

Neizvesno šta će odlučiti srpske sudije: Jedan od rnijih protesta na severu Kosova

Srpskim sudijama koje su ostale da žive na Kosovu i Metohiji ili se još vode da žive u južnoj srpskoj pokrajini, iz Beograda je saopšteno da, ako žele da rade u kosovskom pravosuđu, treba da se jave na konkurs koji će, po svojim kriterijumima, raspisati Ministarstvo pravde Republike Kosovo.

Sudije koje dobiju zeleno svetlo, moraće da prođu rigoroznu proveru Prištine i biće zaposlene u jedinstvenim srpsko-albanskim sudovima i tužilaštvima u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice, čije formiranje je dogovoreno sporazumom o sudovima koji su u februaru u Briselu potpisali Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Cela procedura mora biti završena do 1. septembra.

One koji odbiju da se integrišu ili ne žele da sude po kosovskim zakonima čeka penzionisanje. Penzija će iznositi 60 odsto plate koju su primali u 2014. godini plus dva odsto za svaku godinu staža.
Na Kosovu, bar na papiru, trenutno živi oko 100 sudija i tužilaca srpske nacionalnosti i oko 200 administrativnih radnika. Organizacionom šemom budućeg jedinstvenog srpsko-albanskog Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, koji će imati odeljenja u južnom i severnom delu grada i sudske jedinice u Leposaviću i Zubinom Potoku, Apelacionog suda, koji će biti smešten u severnoj Kosovskoj Mitrovici i objedinjenog tužilaštva, čije sedište će najverovatnije biti u Bošnjačkoj mahali u severnom delu grada, predviđeno je da se angažuje 50 sudija i tužilaca srpske nacionalnosti. Još u Briselu, premijer Srbije je izrazio bojazan da li će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da obezbede dovoljno sudija.

I državljanstvo Kosova?!

Oni koji se budu prijavili za sudije na Kosovu, kad-tad će morati da se odreknu srpskog državljanstva i prihvate kosovsko, tvrdi Dragana Boljević, predsednik Društva sudija.
Ne može niko biti nateran da se integriše u neki drugi sistem koji nije pravosudni sitem Srbije, smatra Nikola Kabašić, v.d. predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici.

Kako će se opredeliti srpske sudije u ovom trenutku niko ne može da predvidi. Neke sudije tvrde da neće suditi i raditi po kosovskim zakonima, neke više ne žive na Kosovu i nemaju nameru da se vraćaju, pa će radije prihvatiti penziju koja može biti i veća od sudijske plate na Kosovu i Metohiji. Treba podsetiti da su se i mnogi srpski policajci "kleli" da neće služiti državi Kosovo, a sada, pošto od Beograda nisu dobili šta im je obećano, traže da ih integrišu u MUP Kosova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.03.2015. 08:24
prosecna starost sudija je minimum 50 godina.dakle svi imaju 20 godina staza ili vise.2 posto po godini je 40 posto.plus 60 jednako stotka.pa ko je lud da ne prihvati penziju koja ce mu biti ista kao i plata u 2014 !!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online