Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.03.2015.
05:14
J. Arsenović - Vesti A

Fotelje brane nad grobovima

Bivši zamenik komandanta Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, brigadni general u penziji Sreto Malinović kaže da bi valjalo formirati još jednu komisiju, pored one dve koje su već formirane, ukoliko se želi u potpunosti otkloniti spekulacije o odgovornosti pada vojnog helikoptera i pogibije sedmoro osoba u njemu.

Tanjug
Bez preživelih: Mesto nesreće

- Predložio bih da predsednik i premijer formiraju komisiju koja bi ustanovila eventualnu odgovornost onih nivoa koji nisu obuhvaćeni radom predmetnih komisija - kaže za "Vesti" general Malinović.

Na pitanje koji su to nivoi, bivši zamenik komandanta Vazduhoplovstva kaže da se iz podatka ko je formirao postojeće komisije za istragu može zaključiti da one neće biti u mogućnosti da analiziraju evenutalnu odgovornost ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

U svakom slučaju, nastavlja naš sagovornik, ne može se osuđivati unapred niti prejudicirati konačan ishod istrage.

Dok se čekaju nalazi dve istražne komisije, javnost sve više oseća ogorčenje prema pojedinicima iz vlasti koji su, procenjuju se, bili spremni da akciju spasavanja bebe stare pet dana iskoriste za ličnu promociju.

Socijaldemokratska unija zatražila je juče smenu ministara odbrane i zdravlja Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara i pokretanje istrage koja će utvrditi da li su oni svojim odlukama na bilo koji način doprineli tragediji koja se desila padom vojnog helikoptera.

Ta stranka pita i ko je prosledio u javnost informaciju da je helikopter uspešno sleteo, da ga je na aerodromu dočekao ministar Lončar i da je bolesna beba bezbedno stigla u Institut za majku i dete.

Presija od krugova izvan Vojske

General Malinović kaže da je očigledno da je posada procenila da su uslovi, od meteo do tehničkih, bili takvi da mogu da se odazovu zadatku, ali i da je postojala presija "u nekim krugovima van vojske da se uradi nešto da bi bila pozitivna konotacija za nekoga".
- Posadu niko ne može da pošalje na zadatak ako ona kaže da postojeći uslovi nisu takvi da se zadatak može izvršiti. Pa i da su nakon poletanja ustanovili da ga nije moguće izvršiti, oni mogu da se vrate na sletanje i da izveste da je meteo situacija mnogo gora i da nije bezbedno, i niko to ne može da dovede u pitanje. To su pravila koja važe u našoj profesiji i u slučaju ako uređaji nisu ispravni, možete da ne idete na zadatak bez ikakvih konsekvenci - objašnjava bivši pilot.

"Na osnovu navedenih nepoznanica, stiče se utisak da su, zarad javne promocije, po ko zna koji put, državni funkcioneri ugrozili bezbednost ljudi, s tim da je neodgovornost ovoga puta plaćena na najskuplji mogući način - gubitkom sedam ljudskih života", navodi SDU.

Ministar Lončar je juče ironično rekao da se "izvinjava što su krenuli da pomognu bebi."

- Naše je bilo da organizujemo kada se nadležni dogovore gde će biti sletanje, da sačeka medicinska ekipa i sanitet. Da li bi to bio Niš, Kragujevac ili Beograd odluka je koja zavisi od više faktora. Njihova procena je bila da je dete, koje je staro pet dana i teško tri kilograma, životno ugroženo i da pomoć mora da mu se pruži u većem centru gde ima adekvatnih uslova i kadra za takvo oboljenje - rekao je Lončar.

Stojadinović: Država marginalizuje vojsku

Vojni analitičar i nekadašnji portparol Vojske Jugoslavije Ljubodrag Stojadinović kaže da tragediju treba posmatrati i u širem kontekstu.
"Ključna odgovornost za ovaj događaj, ako izuzmemo konkretni sticaj okolnosti, jeste na državi. Ona mora da da da odgovor šta se dogodilo. Pre svega je država u poslednjih 20 godina marginalizovala Vojsku - u koncepcijskom, kadrovskom i tehnološkom smislu, ali i u smislu vrednosnog odnosa prema njoj", rekao je Stojadinović.


 

POVEZANE VESTI

Utorak 17.03.2015. 06:31
Ajde Malinovicu tico , kako Niko ne postavi pitanje kakvo je bilo vrijeme po polijetanju i davanju naredbe !!? Ne branim nikog ali sam misljenja da je sve po propisima uradjeno , rizik postoji u svakom poslu !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online