Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 18.03.2015.
05:17
D. Dekić - Vesti A

Vučić minira istragu pogibije

Poruku srpskog premijera Aleksandra Vučića da neće da da ministre odbrane i zdravlja Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara čiju ostavku traži opozicija, stručna javnost vidi kao amnestiju pre okončanja istrage o helikopterskoj nesreći koja je ugasila sedam života, ali i premijerovo postavljanje iznad i izvan institucija države. Na Vučićev račun iz opozicionih redova stižu i teške optužbe da se u nesreći postavio "u ulogu tužioca i sudije".

Tanjug
Šta će pokazati istraga: Vojna policija obezbeđuje prilaz mestu pada helikoptera

Da premijer davanjem svog suda o odgovornosti, unapred isključuje grešku ministara pre završetka istrage komisija koje je formirala Vojska Srbije, ukazuje ustavno-pravni stručnjak Bogoljub Milosavljević.

Poput istrage u Topčideru

- Premijerova publika njega dobro prati, ali ostalima koji malo više brinu gde je tu demokratija, sve to više liči na samovolju i ukidanje institucija i njihovih nadležnosti. Vojska Srbije je formirala sopstvene komisije da obaveste javnost o nesreći, pa nastup pre kraja njihove istrage zvuči zlokobno, kao da neće biti neutralnog stava. Slično je bilo i posle stradanja dvojice vojnika u kasarni u Topčideru, kada je posle više godina neutralna komisija utvrdila da nije reč o samoubistvu, već da su ubijeni, pa ni od toga nije bilo ništa - pojašnjava Miroslav Šutić.

- To je već njegov obrazac ponašanja da govori kako greške nema, odstranjujući svaku mogućnost o krivici bilo koga iz Vlade Srbije, čime hoće da pokaže da je vlast monolitna i dobra - ocenio je Milosavljević za "Vesti", ističući da nije dobro štititi ministre od svake odgovornosti.

Premijer, prema mišljenju istraživača javnog mnjenja Miroslava Šutića, sledi "matricu totalnog gospodara svega i svačega", prema, "sindromu Vladimira Putina".

- Ovaj nastup pre kraja istrage deluje kao samovolja bez obaziranja na institucije, već samo na sopstvene pratioce. Emotivnom pričom ja i moji dobri drugovi neprimerena je, kada su oni ministri. Time se približio modelu pravednog gospodara poput Putina i njegovi sledbenici mogu da mu viču "bravo majstore", ali se ostali pitaju gde je tu država kada se drugarsko i neformalno uvodi u instance - objašnjava Šutić, kako kaže, kako tu nema garancije ni za šta, bez obzira na to da li je povodom ministara u pravu ili ne.

Za ulazak ove tragedije u parlament zalaže se vojni analitičar Aleksandar Radić koji smatra da bi istragu o helikopterskoj nesreći trebalo da sprovede posebna skupštinska komisija.

- Aleksandar Vučić zna šta radi, jer zna da ima težinu svoje visoke pozicije u zemlji, a nema drugog izbora nego da mora u ovoj situaciji da brani kolege i sopstvenu stranku - protumačio je Radić za naš list.

On smatra da je premijer i pored činjenice da će ljudi iz vojske profesionalno raditi na slučaju koji je odneo sedam života, krenuo drugim stilom, političkim, tipa "ja sam odlučio".

- Vojsci su bitni događaji poletanja helikoptera i da li je pri izdavanju odluke poštovan komandni lanac, a javnost traži odgovor o tome šta su uradili političari, pa joj ga treba dati u Skupštini Srbije, raspravom na komisiji čije bi se formiranje obavilo u te svrhe - kaže Radić.

Po njegovom mišljenju takva komisija mora da radi profesionalno i bez ikakvih pritisaka kako bi se saznalo šta se događalo pre angažovanja vojnog helikoptera.

- Treba da se utvrdi ko je i kako došao na ideju da se obrati vojsci, pošto se čulo da policija nije htela da se uključi u akciju spasavanja bebe, i koja je tu bila uloga ministra odbrane Bratislava Gašića - predlaže Radić i poziva srpske medije da idu do kraja u razotkrivanju čitavog događaja.

Četiri opcije za Vladu

Najave Aleksandra Vučića o rekonstrukciji Vlade Srbije nisu novost od đurđevdanskih izbora 2012. Već aprila 2013. najavljene su ovakve promene, da bi do njih i došlo krajem avgusta te godine. Ista priča zavrtela se i nepunih devet meseci posle prošlogodišnjih martovskih izbora, a Vučić je krajem prošle godine rekao da o rekonstrukciji neće razmišljati do januara ove godine. Sada je izašao sa četiri opcije od kojih je jedna da rekonstrukcije neće biti do kraja godine.

Od momenta nesreće deo parlamentarne opozicije, i vanparlamentarni milje traži utvrđivanje odgovornosti za helikoptersku nesreću. Nova stranka Zorana Živkivića zahteva ostavku Gašića kao jedini moralno i politički prihvatljiv čin, a LDP Čedomira Jovanovića uz zahtev da se utvrdi odgovornost za tragediju poručuje da je pozivanje na višu silu u ovom trenutku neprihvatljivo. SDU Žarka Koraća uz smenu ministara odbrane i zdravlja traži i pokretanje istrage koja bi utvrdila da li su pogrešnim odlukama doprineli nesreći.

DSS: Neće da se sazna istina

Aleksandar Vučić je, prema oceni Demokratske stranke Srbije, izjavom u maniru "samoproglašenog gospodara života i smrti, tužioca i sudije", dao potpuno novu dimenziju tragičnom padu vojnog helikoptera.
- Usklikom "Gašića i Lončara neću da dam" i pokušajem zamene teza lažnom tvrdnjom da oni koji traže da se ispitaju sve okolnosti nesreće osporavaju odluku da se organizuje spasavanje deteta, zapravo je rekao da neće da dopusti potpuno rasvetljenje istine o tragičnom događaju i utvrđivanje eventualne odgovornosti. Tokom istog obraćanja Vučić je rekao i da će "princip odgovornosti, ozbiljnosti i posvećenosti radu biti osnovni princip rada SNS", ali je odnosom prema utvrđivanju odgovornosti za nesreću i sedam žrtava demantovao je sam sebe - ističe DSS.
Tanjug
I tužilac i sudija: Aleksandar Vučić

Mišković mi radi o glavi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je juče da ima dokaze da biznismen Miroslav Mišković stoji iza kampanje koja se vodi protiv njega i poručio da Srbija više nije tajkunska država, te da će njemu zapovedati samo narod na izborima.

- Širok je i značajan Miškovićev uticaj u finansijskom i medijskom smislu i mnogo je ozbiljniji nego što sam mogao da sanjam - rekao je Vučić.

Tvrdnje premijera da se tajkunsko-mafijaški lobi bori da se ništa ne promeni, kako bi mogli da nastave sa pljačkom Srbije, Miroslav Šutić vidi kao staru priču o tome kako ga najbogatiji Srbin ruši i tumači da pošto je pomenuo, ali ne i naveo dokaze, ta stvar zvuči kao priča iz privatnog miljea.

- Bez dokaza to zvuči kao intiman stav, hipoteza ili teorija zavere, pa je pomalo neumesno. Ako je istina da ga ruši sa vlasti, onda treba da smeni nadležne ministre koji ne rade dobro svoj posao, a ukoliko je to spontano rekao, onda je reč o ljutnji čoveka koji ima pravo da bude ljut, ali ne sme tako da nastupa javno i da kao premijer privatizuje državni aparat, tipa "gazda je gazda i tačka". Srbija od takvih grupa, kako ih zove mafijaško tajkunskih mora da bude očišćena, a ne da ovakva izjava zazvuči kao privatizovanje koncepta vlasti - ocenio je Šutić.

Priča da Mišković radi na promeni vlasti, prvi put se zavrtela kada je Vučić u oktobru 2012. obelodanio da ovaj biznismen zbog borbe protiv kriminala hoće da ga izbaci iz Vlade u kojoj je bio potpredsednik. U decembru 2013. i Vučić je kazao da očekuje "žestok napad tajkuna na njega i SNS".

Februara 2014. uoči poslednjih izbora, Vučićev bliski saradnik Nebojša Stefanović govorio da postoji plan "60 plus" za slabljenje lidera SNS na izborima, dok je ministarka Zorana Mihajlović građanima kazala da na izborima biraju između Vučića i Miškovića.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.03.2015. 07:33
koliko još ''dobra'' treba da nas snađe da bi ovi otišli sa vlasti
Sreda 18.03.2015. 06:01
Od darm-osera se ništa drugo i nije moglo očekivati. Počinje da priča kako je Mišković protiv njega , kako ima dokaze,tajkuni hoće da ga smene.Sebe poistovećuje sa Srbijom ako mi njega mrzimo znači da mrzimo i Srbiju. Mi mrzimo ono što on radi Srbiji to je istina. Neda nesposobne ministre , pa neka ih vodi kući da čuvaju ovce zajedno.
Sreda 18.03.2015. 05:48
Sta se dize tolka prasina kada se zna da im nije bilo spasa, cim super Vucko nije mogao da ih spasi. Sutra ce da izjavi kako je poslednja rec pilota bila: "Vucicu pomagaj".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online