Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.04.2010.
10:39 >> 22:16h
RTS A

Počeo Sabor Srpske pravoslavne crkve

Počinjemo Sabor sa molitvom da u svemu bude kako to Gospod želi i blagosilja, u slavu Božju i na dobro naše Crkve i celog pravoslavnog naroda, rekao je danas u Sabornoj crkvi patrijarh srpski Irinej. Očekuje se da će se a daašjem Saboru raspravljati o stanju u Eparhiji raško-prizrenskoj, a branitelji vladike Artemija najavili su mirno okupljanje ispred Patrijaršije za vreme Sabora.

Liturgija u Sabornoj crkvi
 

"Neka Gospod blagoslovi naš rad i da bude u svemu po volji Božjoj i oca našeg duhovnog svetog Save", rekao je patrijarh posle saborne liturgije učesnika arhijerejskog Sabora i molitve priziva Svetog duha kojom se uobičajeno označava početak zasedanja najvišeg tela SPC.

Poglavar SPC patrijarh Irinej, koji je prvi put predvodio molitveni deo Sabora i koji će u Srpskoj patrijaršiji predsedavati zasedanjem, naglasio je u besedi da je početak skupa označen zajedničkom duhovnom svečanošću u crkvi Svetog arhangela Mihajla i zajedničkom molitvom arhijereja, sveštenstva i vernog naroda.

Sa patrijarhom je služilo 34 arhijereja u prisustvu još pet vladika članova Sabora, što predstavlja veliku većinu, od ukupno 45 vladika, kojom počinje ovogodišnje redovno prolećno zasedanje. 

Vladike SPC ulaze u Patrijaršijski dvor u Beogradu

Među vladikama su bili i svi predstavnici Eparhije raško-prizrenske i kosovsko metohijske, episkop Artemije, vikarni episkop lipljanski Teodosije i privremeni administrator umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Očekuje se da radni deo Sabora u kome će učestvovati i predstavnici svih eparhija SPC iz zemlje, uključujući i predstavnike dve arhiepiskopije SPC, Cetinjske i Ohridske, treba da počne u poslepodnevnim časovima utvrđivanjem dnevnog reda koji predlaže Sinod, a usvajaju učesnici zasedanja.

Predlozi utvrđeni prošle srede, na poslednjoj sednici Sinoda pred zasedanje Sabora, nisu poznati javnosti, ali se očekuje da će glavna tačka biti situacija u Eparhiji raško-prizrenskoj zbog finansijskih prekršaja u poslovanju zbog čega je podignuta optužnica protiv zamenika vladike Artemija i igumana manastira Banjska arhimandrita Simeona (Vilovskog).

Očekuje se izveštaj finansijske komisije koja je zadužena da ispita visinu finansijskih pronevera i drugih prekršaja navedenih u optužnici. Sabor će raspravljtati i o kanonskoj odgovornosti episkopa Artemija koji, prema zvaničnim saopštenjima Sinoda, nije poštovao neke odluke Sabora.

Branitelji vladike Artemija okupiće se danas u 15 časova ispred Srpske patrijaršije sa peticijom Saboru koju će predati patrijaršijskoj prijavnici. Potpisnici peticije najavili su mirno okupljanje.

Redovno prolećno zasedanje Sabora SPC održava se obično u maju, ali je ove godine pomereno zbog najave da će se postavljenje na tron SPC patrijarha Irineja obaviti 25. aprila u Pećkoj patrijaršiji.

Svečano ustoličenje je naknadno odloženo za jesen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online