Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.03.2015.
18:00
B. Đokić - Vesti A

Da ne boli glava na granici

U vreme uskršnjih praznika carinska služba Uprave carina Srbije radiće neprekidno, što će pomoći našim ljudima iz dijaspore da do otadžbine stignu pre i bez nepotrebnog zadržavanja na granici. Carinici, uz to, obećavaju ljubaznost i toplu dobrodošlicu svim putnicima.

M. Karović
Brže do otadžbine: Carinici obećavaju da će raditi non-stop

Prilikom dolaska u otadžbinu, podsećaju carinici, naši ljudi iz dijaspore neretko nisu najbolje upućeni u propise Srbije koji se odnose na carinjenje robe, automobila i drugih stvari. Kako bi im olakšali ovaj proces, novinari "Vesti" su u Upravi carina potražili odgovore na neka od najaktuelnijih pitanja vezanih za carinjenje.

- Kada donosite robu, odnosno imovinu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina, morate odmah na carinskom prelazu prijaviti šta imate za carinjenje. Tada možete odlučiti da odmah ocarinite tu imovinu, po takozvanom skraćenom postupku, uz primenu jedinstvene carinske stope od 10 procenata vrednosti, plus PDV. To se odnosi na robu koja je namenjena korišćenju za sopstvene potrebe i čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti - objašnjavaju u carini.

Ukoliko se pak odlučite da uvezenu robu ili vozilo carinite u mestu gde živite, odnosno najbližoj carinarnici, nakon što je na graničnom prelazu prijavite, dobija se carinska deklaracija, a u roku od 72 sata treba da se pojavite u izabranoj carinarnici.

- Unos stranog novca u Srbiju je slobodan, uz obavezu da se na carini prijavi iznos veći od 10.000 evra. Sunarodnici koji žive u inostranstvu mogu iz Srbije da iznesu veću sumu od ove na osnovu potvrde koju su prilikom ulaska u zemlju dobili na carini, zatim na osnovu potvrde banke da je podigao taj novac u Srbiji ili na osnovu potvrde menjača da je novac koji se iznosi stečen kupovinom strane valute koristeći dinare podignute sa platne kartice u Srbiji - podsećaju u Upravi carina.

Uslovi za uvoz vozila

- Strani i domaći državljani koji imaju boravište u inostranstvu mogu doći u Srbiju sa vozilom registrovanim u inostranstvu i koristiti ga u privatne svrhe ali samo u toku trajanja njihovog boravka u Srbiji. Međutim, ako se odlučite za uvoz vozila, morate znati da postoji nekoliko uslova za to. Prvo da je vozilo proizvedeno u skladu sa normom euro 3, zatim se mora prijaviti carinarnici na samoj granici, a dalji postupak se sprovodi u nadležnoj carinarnici, obično u mestu gde boravite u Srbiji.

Svi putnici su oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na lični prtljag sa predmetima "nekomercijalnog karaktera". To su odeća, obuća, tehnički uređaji, lekovi, sportski rekviziti. Roba vrednosti iznad 100 evra podleže naplati carine u celosti, pošto su putnici oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje donose iz inostranstva namenjenim za sopstvene potrebe i potrebe članova porodice, čija vrednost ne prelazi 100 evra.

Šta je dozvoljeno uneti

Prilikom ulaska u zemlju, po putniku je dozvoljeno uneti izvesnu količinu predmeta. Količina zavisi i od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, pa čak i godišnjeg doba.
- U lični prtljag, koji se ne carini, spadaju jedan parfem i jedna toaletna voda, onda 200 cigareta, što je boks cigareta, litar žestokog alkoholnog pića, do dve litre vina, što se ne odnosi na putnike mlađe od 18 godina, koji ne mogu unositi ni alkohol ni cigarete - kažu u Upravi carina.

- Ono što treba da znaju putnici jeste da ukoliko unose na primer televizor, čija je vrednost 500 evra, od te vrednosti se neće odbiti tih 100 evra, već će se carina plaćati na svih 500 evra. Takođe, ne mogu se sabirati ove povlastice od više putnika, kako bi se uvezao jedan predmet. Tako da ukoliko je pet putnika u jednom vozilu, a da na primer televizor vredi 500 evra, oni neće biti oslobođeni plaćanja carine - objašnjavaju naši sagovornici.

Hrana i lekovi

Putnik sa sobom može unositi/iznositi hranu u količini namenjenoj za lične potrebe i potrebe članova porodice, a koja je fabrički upakovana i sa deklaracijom proizvođača.
Kao deo ličnog prtljaga putnik sa sobom može nositi i lekove, kao i lekove za svog kućnog ljubimca koji putuje s njim i to u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju. Posedovanje lekarskog recepta ili mišljenja lekara o potrebi korišćenja leka za uobičajenu terapiju nije potrebno. Izuzetak su psihoaktivne kontrolisane supstance za koje je putnik dužan da na zahtev carinskog radnika pokaže dokaz o neophodnosti korišćenja.
M. Karović
Prijavite robu za carinjenje: Horgoš, granični prelaz sa Mađarskom

Oružje samo uz dozvolu

Putnicima nije dozvoljeno da preko granice prenose oružje, osim u situacijama kada za to poseduju dozvolu nadležnog organa - Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Drugi slučaj kada je putnicima dozvoljeno da u našu zemlju privremeno unesu oružje i municiju je kada dolaze u organizovani lov i to u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašćene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji.

Pri unosu odgovarajuće količine oružja i municije putnici robu usmeno prijavljuju i prezentuju dokaz da se roba privremeno unosi u svrhe organizovanog lova (pozivno pismo organizatora lova), odnosno održavanja sportske manifestacije (dokaz o održavanju takve vrste manifestacije).

Radi lakšeg utvrđivanja istovetnosti robe pri izlasku iz zemlje, detalje o robi (oružju i municiji) putnik pri ulasku u zemlju upisuje u Obrazac za privremeni uvoz/izvoz, ovlašćeni carinski službenik proverava da li su u Obrazac uneti tačni podaci, potpisuje ga, overava i vraća putniku.

Kućni ljubimci

Putnicima je dozvoljeno da sa sobom vode do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju ili drugi vid prenosa trećim licima. Putovanje kućnih ljubimaca moguće je ako ih prati uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su zdravi, redovno vakcinisani, čipovani i sl. To uverenje se izdaje u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine ( Uprava za veterinu) na osnovu uredne dokumentacije dobijene od veterinara. Uz propisani sertifikat, psi, mačke i krznašice moraju biti i trajno obeleženi (čipovani).

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online