Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.03.2015.
14:42
Tanjug A

Federika iz Prištine stigla u Beograd: Otvaramo poglavlja ove godine

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas u Beogradu da EU vidi evropsku budućnost Srbije i da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

Tanjug
Mogerini na sastanku sa Tomislavom Nikolićem

- I moja glavna poruka ovde je ne samo da je Srbija čvrsto na putu ka Evropskoj uniji već i da je Unija spremna na otvaranju pregovaračkih poglavlja ove godine. To je od uzajamnog značaja, rekla je Mogerini na zajedničkoj konfernciji za novinare sa premijerom srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona se zahvalila Vučiću na liderstvu, posebno kada je reč o sprovođenju ekonomskih reformi, sprovođenja dogovora iz Brisela , kao i na napornom radu na polju evropskih inetegracija.

- Budite uvereni da sam ja lično spremna i da je EU spremna da pređemo kilometre koji su pred nama zajedno, naglasila je visoka predstavnica.

Ona se zahvalila Srbiji na načinu na koji predsedava OEBS-u, kao i i na učešću u misijama EU širom sveta.

- Predsedavanje OEBS-u je veoma važno za EU, imamo dobru saradnju, a vlada je pokazala spremnost da pojača tu saradnju, rekla je Mogerini.

Prvo sa predsednikom Nikolićem

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini otpočela je danas posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ona je, takođe, imala odvojen sastanak sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković koja je prenela Mogerinijevoj da je Srbija posvećena evropskom putu i da je uloga Narodne skupštine u tom procesu veoma značajna.

- Svesni smo da put ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju nije ni lak ni brz, ali parlamentarci su posvećeni tome, rekla je Gojković.

- Narodna skupština u proteklom periodu usvojila je mnoge refomske zakone i kontinuirano radi na usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim.

Mogerini se složila da je uloga Narodne skupštine veoma značajna u procesu evropskih integracija.

Visoka predstavnica je istakla da računa na zajednički rad Srbije i EU u mesecima i godinama koje dolaze u procesu evropskih integracija ocenjujući da je rukovodstvo Srbije posvećeno ovom cilju.

Ona je takođe rekla da EU ceni ulogu Srbije u regionu i naglasila da su u prethodnom periodu učinjeni veliki, čak istorijski koraci, u oblasti regionalne saradnje.

Mogerini je navela i da Srbija igra značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, imajući u vidu predsedavanje OEBS-om, navedeno je u saopštenju.

Mogerinijeva, koja boravi u Beogradu prvi put otkako novembra prošle godine stupila na dužnost, razgovaraće i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Glavne teme su dijalog Beograda i Prištine i primena dogovorenog.

Ne gledamo Srbiji kroz prste

Mogerinijeva je u intervjuu za "Danas" odbacila tvrdnje da EU "gleda kroz prste" Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova.

- Srbija bi trebalo da ostvaruje svoju reformsku agendu. To je jasna obaveza i doprinos Srbije. To je važno u kontekstu napredovanja ka Evropskoj uniji, ali pre svega - za samu zemlju. Vlada je bila jasna u pogledu svoje ambicije da unapredi ekonomsku situaciju. Ekonomske, socijalne i političke reforme se moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja. Tako da nema "gledanja kroz prste, rekla je visoka predstavnica EU.

Vučić: To je smešna teza

Premijer Srbije Aleksandar Vučih izjavio je danas da Srbiji niko ne gleda kroz prste ni domaća javnost ni Evropska unija i da sve što planiramo da postignemo, uradićemo težim putem - odgovornim radom.

Vučić je, nakon sastanka sa potpredsednicom Evropske komisije i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, naglasio da je teza da se Srbiji gleda kroz prste smešna.

- I Federika Mogerini je danas rekla, odgovarajući na pitanja, da se Srbiji ne gleda kroz prste. To je smešna teza. Ako nesto mislimo da postignemo, to ćemo uraditi teškim radom i odgovornim pristupom, rekao je premijer.

On je istakao da Srbija rezultate mora da postigne težim putem i odgovornim radom.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, Vučić je rekao da je danas, sa Mogerinijevom iskreno o tome razgovarao i da postoji još obaveza koje Srbija mora da ispuni.

- Ona je pokazala volju i želju da će ove godine biti neka poglavlja otvorena, kako bi pokazala da se poštuje naš rad i evropsko opredeljenje, rekao je Vučić i naglasio da je na Srbiji da ispunjava svoje obaveze.

Tanjug
Dačić i Mogerini

Dačić razgovarao sa Mogerinijevom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini danas su zajednički konstatovali napredak Srbije u evropskim integracijama i izrazili očekivanje da će uskoro biti otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Glavne teme razgovora tokom posete Mogerinijeve Beogradu bile su evropske integracije Srbije, dijalog Beograda i Prištine, predsedavanje Srbije OEBS-u kao i aktuelna situacija u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo.

Nedavni završetak procesa skrininga i pozitivna i izbalansirana rezolucija Evropskog parlamenta o evropskim integracijama Srbije 2014. godine samo su neki od pokazatelja uspešnosti ovog procesa, ocenjeno je u razgovoru.

Takođe, afirmativno je ocenjena uloga Srbije u regionu, naročito na bilateralnom planu.

Visoka predstavnica EU Mogerini ocenila je dosadašnje predsedavanje OEBS-u kao veoma uspešno i izrazila je spremnost da se nastavi dobra saradnja EU i OEBS, navedeno je u saopštenju.

Tanjug
Mogerini: Pozitivna ocena za srpski parlament

Mogerini pohvalila parlament za doprinos putu ka EU

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali su sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini koja je u tim razgovorima pohvalila napore koje Skupština ulaže u proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravom EU, ali i ulogu koju Srbija ima u procesu integracija celog regiona Zapadnog Balkana.

Mogerini je, navodi se u saopštenju parlamenta, izrazila uverenje da će tokom ove godine biti otvorena pojedina pregovaračka poglavlja i istovremeno se interesovala za stav javnog mnjenja po pitanju procesa evropskih integracija.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksadra Đurović i predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić upoznali su Mogerini sa ulogom koju Narodna skupština i odbori kojima predsedavaju imaju u procesu evropskih integracija, ističući da u parlamentu postoji konsenzus svih političkih partija po pitanju pristupanja EU.

Predsednici dva skupštinska odbora naglasili su i opredeljenost Srbije za očuvanje stabilnosti regiona i negovanje dobrosusedskih odnosa i istakli da će Narodna skupština nastaviti da daje aktivan doprinos procesu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U razgovoru sa Mogerini zajednički je konstatovano da je uključenost civilnog društva u proces razmatranja pregovaračkih poglavlja veoma značajan, kako bi građani bili potpuno upoznati sa svim prednostima koje pruža članstvo u EU.

Govoreći o primeni Briselskog sporazuma, Mogerini je navela da su pomaci u njegovoj implementaciji očigledni, ali da treba nastaviti intenzivan politički dijalog Beograda i Prištine kako bi se omogućio normalan život za sve građane na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Petak 27.03.2015. 19:50
Znaci stigo vam Gazda da vam hebe Ma/ter!!hahahhahaha jeste bedni!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online