Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 27.03.2015.
14:49 >> 15:53h
Tanjug A

Odgovor iz EK: Da li je Kosovo suverena država?

"Pozicija Evropske unije o statusu Kosova se nije promenila a pitanje njegovog priznavanja je pitanje za države članice Unije", izjavila je danas portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

printscreen
Ketrin Rej: Stav EU o Kosovu ostao isti

Odgovarajući na novinarsko pitanje povodom jučerašnje izjave visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini u Prištini da su Srbija i Kosovo "suverene države" i da li to znači promenu stava EU, Rej je rekla:

- Mogerini je juče boravila u Prištini gde je glavna tema bio dijalog Beograda i Prištine, koji je obnovljen u februaru i da se dijalog vodi o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova i obe strane su tom dijalogu posvećene. Pitanje priznavanja je pitanje za države članice EU, navela je Rej.

Na insitiranje novinara da li je konkretno visoka predstavnica Mogerini promenila stav o KIM, Rej je ponovila da se stav EU nije promenio, a da je pitanje priznavanja pitanje za države članice.

Ona nije htela da dalje komentariše izjavu visoke predstavnice, ali je podsetila da je ona danas u Beogradu, gde razgovara sa predstavnicima državnog vrha.

Zvaničan stav EU je da je statusno neutralna, jer pet članica ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Mogerini je spornu izjavu dala juče, tokom boravka u Prištini, na jednoj tribini.

- Dijalog se odvija između dve ravnopravne strane. Dijalog se odvija između dve države, rekla je Mogerini na jednoj otvorenoj debati u Prištini, preneli su prištinski mediji.

Pored toga, ona je rekla da će proces integracije Kosova u EU biti podržan od pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

List "Koha ditore" navodi da je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost postala prva zvaničnica koja je otvoreno o Kosovu govorila kao o "suverenoj drzavi".

Tanjug
Pomenula sam i da Kosovo nisu priznale sve članice EU

Mogerini:Pomenula sam dve strane, nije na EU da ih definiše

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je u "kolokvijalnom razgovoru" juče sa studentima u Prištini pomenula dve strane i da je istakla da pet država EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

Mogerini je na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Aleksandrom Vučićem, u vezi sa njenom izjavom o tome da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dve suverene države, rekla da je imala iskrenu "kolokvijalnu razmenu" sa tamošnjim studentima, da je pomenula dve strane u pregovorima ali da nije na EU da definiše strane.

Navela je, međutim, da je istovremeno ekspilicitno rekla, a što su mediji uglavnom prečuli, da postoji pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što je, dodala je, odgovor na postavljeno pitanje.

Ona je rekla i da je danas o tome razgovarala sa sagovornicima,  ali da je ovo prilika da još jednom to ponovi.

Mogerini je navela da je prioritet otvaranje poglavlja i navela da to zavisi od zajedničkog rada.

Premijer Vučić je rekao da Srbija veoma ceni i poštuje iskren i otvoren stav Mogerini, da se sa njom razgovara o svemu na iskren način i da nema nikakve skrivene agende za Srbiju, ali je ponovio da za Srbiju i njeno rukovodstvo Kosovo nije nezavisna država.

POVEZANE VESTI

Petak 27.03.2015. 16:34
Odgovor iz EK:je..m li ga ako znam šta je Kosovo.
Petak 27.03.2015. 16:01
Вучић лаже, он је поклонио ћившама све. Него каква је ово блесава анкета о Путину? Некоме није било добро када је поставио ову будалаштину?
Petak 27.03.2015. 16:04
Значи шипта+р је овде недозвољена именица? Јесмо ли ми криви што им је то име народно а и ако је...:-)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online