Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.03.2015.
12:37
Tanjug A

Odbija da plaća porez nesposobnoj vlasti

Meštanin Trbušana Čedomir Čutović odbija da plaća porez čačanskoj lokalnoj samoupravi, čiji predstavnici, kako je rekao, čitavu deceniju nisu rešili problem sa otpadnim vodama koje mu pričinjavaju veliku štetu.

wikimedia.com
Čačanska vlast hoće pare, ali ne i da ljudima reši probleme

- Stiglo mi je rešenje za pomenutu obavezu na 146.000 dinara, od čega je kamata 56.000. Redovno šalju rešenja, a ja ih čitavu deceniju molim da reše problem sa otpadnim vodama. Oni su, međutim, samo obećavali i ništa od toga nije bilo - rekao je Čutović.

On navodi da je kupio i armirane cevi koje koštaju više nego njegova obaveza za porez i dodaje da isti neće plaćati, dok njegova teškoća ne bude rešena. Zbog toga mu, kako je naglasio, trpi i domaćinstvo i radnja koja se nalazi pored kuće.

- Nadležnima sam nudio da finansiram 50 odsto poslova, ali ne vredi. Moraću da uputim pismo Vučiću i molim za pomoć. Moja porodica nikome nije ostala dužna, sve obaveze smo plaćali državi. Međutim, neodgovorni postupci čačanskih vlasti su prešli sve granice - smatra Čutović.

S druge strane, načelnik čačanske Gradske uprave za inspekcijski nadzor Milovan Erić kaže da je Čutović 5. jula 2005. godine podneo prijavu kojom traži obezbeđenje odvoda jer su okolni kanali zatrpani tako da posle obilnih kiša trpi šstetu. Erić nije želeo da komentariše neplaćanje poreza jer to, kako je istakao, nije u njegovoj nadležnosti.

- Postupajući po navedenoj prijavi, inspektor za lokalni prevoz i puteve izvršio je inspekcijski nadzor u Ulici 5 i konstatovao da pored nje ne postoje kanali niti postoje tragovi da su oni postojali, te da je kota kolovoza znatno niža od kolovoza ulice Vidosava Kolakovića - rekao je Erić.

Ko je nadležan, pitanje je sad

Prema njegovim rečima, konstatovano je, takođe, da do plavljenja dolazi zbog nepostojanja kanala pored regionalnog puta broj 276 odakle se voda sliva na Ulicu 5 čija je kota kolovooza znatno niža od kote kolovoza regionalnog puta.

On je dodao da prema izjavi stanovnika Ulice 5, posle većih padavina voda se sliva na ulicu i ulazi u dvorišta što nije bio slučaj dok su pored ulice Vidosava Kolakovića postojali kanali koji su, na mestima ulaza u svoja dvorišta, zatrpali građani, ili su to učinili i pojedini izvođači prilikom izgradnje trotoara i izvođenja drugih radova, za koje je angažovano čačansko JP "Gradac".

Kako se u konkretnom slučaju radilo o kanalima, odnosno o izgrađenim trotoarima pored ulice Vidosava Kolakovića koja je deo regionalnog puta 276, inspektor za lokalni prevoz i puteve doneo zaključak o obustavljanju postupka zbog nenadležnosti i isti dostavio Čutoviću koji, kako tvrdi, nije imao primedbu.

Istovremeno, zahtev Čutovića, sa informacijom inspektora o utvrđenom stanju, dostavljen je Republičkom inspektoru za javne puteve, kao nadležnom za inspekcijski nadzor magistralnih i regionalnih puteva od kojeg nije stigao odgovor.

On je dodao da je Zakonom propisana obaveza suseda da omogući slobodno oticanje vode sa javnog puta na njegovo zemljište, uz naknadu prouzrokovane štete.

- Komunalni inspektor je u septembru 2014. godine izvršio insepkcijski nadzor u Ulici 5 u Trbušanima i utvrdio da je Čutović izvržio raskopavanje dela te ulice od broja jedan do ulice Vidosava Kolakovića,  a u cilju, kako je izjavio, odvođenja atmosferskih voda iz ove ulice koja se zadržavaju u njegovom dvorištu. Kako je raskopavanje javne površine - dela ulice izvršeno bez odobrenja nadležnog organa, komunalni inspektor doneo je rešenje kojim se Čutoviću nalaže vraćanja raskopane javne površine u prvobitno stanje - zaključio je Erić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online