Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.03.2015.
14:34 >> 16:17h
Tanjug A

Izlili se potoci i rečice, Ibar preti kod Kraljeva, nose se džakovi sa peskom

Kiša koja od petka pada dovela je do porasta nivoa pojedinih tokova i manjih problema na području Ljiga. Štab za vanredne situacije u Kraljevu odlučio je da se uvede vanredna odbrana od polava na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalazi jedan broj bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom.

Tanjug
Nabujala reka Ribnica u Kraljevu potkopala most

Arilje - U opštini Arilje na pojedinim mestima došlo je do izlivanja reke Moravice, ali nema ugroženih objekata, niti većih količina zemljišta pod vodom. Brzom reakcijom vatrogasaca i meštana koji podižu odbrambene nasipe sprečeno je veće izlivanje Moravice u Arilju, Virovu i Mirosaljcima.

Požega - Usled izlivanja Zapadne Morave i Moravice nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega je pod vodom. U selima Gorobilju i Prijanovići voda ugrožava osam domaćinstava, ali nema potrebe za njihovom evakuacijom. Poplavljeno je i zemljište u nebranjenom području u Prilipcu, Prijanovićima, Guglju, Tučkovu i Jelen dolu.
Jagodina - Rečica Osaonica, u selu Bagrdanu, oko 12 kilometara od Jagodine, izlila se iz korita i preplavila ulice. Na terenu su ekipe ljudi i mehanizacija lokalne samouporave Jagodine i intervenišu, nema ugroženih građana. U svim drugim rekama, uključujući i Crnicu u Paraćinu, Resavu u Svilajncu, Lugomir i Belicu u Jagodini, koje su prošle godine izavale katrastrofalne poplave u ovim gradovima, vodostaj je porastao, ali su one još u koritima. Tako je i kada je reč o Velikoj Moravi.

Prema rečima načelnika Opštinske uprave Ljiga, Steva Vraneševića, u Lalincima, gde se gradi trasa autoputa, bilo je određenih teškoća, ali su ih rešili izvođači radova.

- Građevinci iz preduzeća Azvirt su omogućili slobodan protok vode, domaćinstvo Milenka Arsovića je bilo u opasnosti, ali sada nema ugroženih kuća - rekao je Vranešević.

Tanjug
Kraljevčani postavljaju džakove sa peskom da bi zaštitili kuće od vode koja nadolazi

Načelnik kaže da su morali da intervenišu i u Banjanima, kako voda ne bi tekla gradilištem, tamošnji žitelji su bili odsečeni, ali mogu da koriste deonicu autoputa koja nije u funkciji.

- Nema većeg porasta nivoa reke Ljig, ali su se izlile neke njene manje pritoke, u Jajčiću i Latkoviću i poplavile nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta. Put Latković-Dudovica je pod vodom dubine 30 centimetara u dužini od 70 metara, a policija će ustanoviti da li saobraćaj treba da bude obustavljen, pošto sada nije bezbedno - zaključio je Vranešević.

Obustava puta zbog odrona

Na deonici državnog puta Ljubovija - Osečina u mestu Pecka zbog odrona danas će biti obustavljen saobraćaj, saopštili su Putevi Srbije. Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju, kao i da koriste zimske gume.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je da se u Kraljevu priprema postavljanje džakova sa peskom kako voda ne bi probila bedem.

- Štab je doneo odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke reke i Ibra, u koji se ona uliva. Džakovi sa peskom će biti postavljeni u toku dana. Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare - rekao je Kočović.

Ranko Đekić, direktor kraljevačkog Vodovoda, rekao je da Ibar treba da naraste još pola metra da bi prodro u bunare.

- Pa čak i ako se to desi, preventive radi, isključićemo nekoliko bunara koji se nalaze tik uz bedem, kako bi sprečili zamućivanje vode - rekao je Đekić.

Inače, Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih reka je poplavljeno. Ali, najveće probleme prave male reke, kao što su Ribnica, Musina i Lađevačka reka. Reka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu.

Musina reka u selu Adrani kod Kraljeva preti da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čačak. Meštani u tom delu već postavljaju džakove sa peskom, kako bi sprečili da reka pređe preko bedema i poplavi domaćinstva.

Lađevačka reka je u selu Obrva ušla u nekoliko domaćonstava, ali su stradala samo dvorišta, a slična situacija je i sa rečicom u selu Vrdila kod Kraljeva. U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosferske kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online