Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.03.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Posle ubijanja, ispiranje mozga

Nisu se još čestito ni primirili strahovi građana Srbije da sadašnja vlast u tajnosti priprema teren za učlanjenje u NATO, a već od sutra pa sve do 2. aprila, Narodna skupština Srbije biće domaćin 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine (PS) zapadne vojne alijanse. Tema seminara je "Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica", a u uvodnom obraćanju govoriće Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije.

Tanjug
Pristalice DSS ispred Ministarstva spoljnih poslova povodom godišnjice početka bombardovanja

Poznavaoci nemaju dilemu da je najavljeni skup tek delić inteziviranja Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) čija je primena ozvaničena pre desetak dana u Briselu, kada su u sedište NATO otputovali srpski šef diplomatije i ministar odbrane.

Iako su Ivica Dačić i Bratislav Gašić uveravali domaću javnost da je IPAP samo najviši stepen saradnje jedne države nečlanice i da vojna neutralnost Srbije nije ugrožena, zadaci na koje se ovim akcionim planom Beograd obavezao to demantuju. Između ostalog, Srbija se obavezala da sarađuje sa NATO na polju javne diplomatije i podizanja "javne svesti" o značaju saradnje sa Alijansom.

Potpisano odavno

Po povratku iz Brisela Ivica Dačić je na Javnom servisu nonšalantno odgovorio da je SOFA sporazum odavno potpisan i da to nije ništa novo.

Ostaje nedorečeno da li je šef diplomatije mislio na Sporazum o statusu vojnih snaga SAD u Srbiji, koji je septembra 2006. godine sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs potpisao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Ili, na dokument o tranzitu NATO snaga koji je 2005. ratifikovala tadašnja skupština SCG, a zbog kojeg je najviše kritika od javnosti pobrao tadašnji šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković.
 

Pored ovog propagandnog ubeđivanja srpskog stanovništva,  uspomene na 1999. godinu, kada je isti vojni savez Srbiju "čašćavao" bombama sa osiromašenim uranijumom, još su postale bolnije saznanjem da se Beograd obavezao i na to da će NATO vojnicima garantovati eksteritorijalnost i diplomatski status na svakom pedlju države Srbije.

IPAP,  preciznije SOFA sporazum, omogućava NATO vojnicima slobodan prolaz kroz Srbiju, odsustvo gonjenja za počinjena krivična dela, kao i pristup domaćim vojnim objektima.

Poznati publicista Muharem Bazdulj smatra da će Srbija faktički ući u NATO na način koji podseća na "kuvanje žabe" - postepeno i da se ne primeti.

- A NATO će u Srbiju ulaziti kao i dosad, skriven iza lažnih imena. Pa će tako važno mesto u IPAP da dobiju pitanja rodne ravnopravnosti i jačanje multikulturalnog dijaloga - primećuje Bazdulj u autorskom tekstu u listu "Politika".

Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da je potpisivanjem IPAP Srbija došla na korak do članstva i da bi svakom daljem iskoraku u tom pravcu morao da prethodi referendum.

- Rusija je jasno rekla da njoj ne smeta sporazum o Partnerstvu za mir, ali oko IPAP-a se još nije odredila. Rusi gledaju šta će biti dalje i mi smo sada došli do Rubikona, a to je punopravno članstvo u NATO - analizira Lazanski kakve su moguće posledice IPAP po srpsko-ruske odnose.

Na kakvoj je klackalici zvanično vojno neutralni Beograd govori podatak da će od 24 međunarodne vojne vežbe u ovoj godini srpska vojska čak 22 odraditi sa NATO snagama, a svega dve sa ruskim kolegama.

Uostalom, kako stvari zaista stoje može se videti i u Aktu o prevenciji ruske agresije 2014. koji je usvojio američki Kongres, a u kojem se navode planovi NATO u periodu od 2015-2017. U dokumentu se Srbija navodi kao jedna od zemalja sa čijim armijama mora da se "suštinski poveća interakcija", odnosno da se ojačaju "zajednički odbrambeni sporazumi". I sve to u okviru dokumenta "o prevenciji ruske agresije"!

Guraju nas protiv Rusije?

Srbija se obavezala i da regionalni centar za obuku "Jug", kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da usklađuje svoje sa standardima NATO, kao i da uništava viškove naoružanja.

- Srbija na ovakav način dobrovoljno pristaje da ustupa svoju teritoriju i vazdušni prostor snagama NATO, u trenutku zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije. Postoji mogućnost da naše nebo i teritorija budu ustupljeni NATO snagama za neke buduće intervencije u Crnomorskom basenu protiv Rusije - smatra predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Srbije Dušan Proroković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.03.2015. 18:43
Narodna skipština!Pitam se dali je uopšte narodna kad radi protiv osećanja i interesa svog naroda.To je skupština nekog naroda-srpskog u svkom slučaju ne.
Ponedeljak 30.03.2015. 20:41
Је-баћемо вам фамилију сатанистичку за ово! Запамтите то добро!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online