Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 30.03.2015.
09:37
b92.net A

Krompir bacaju u jaruge, neće ga niko

Umesto da nahrani pola Srbije, nekoliko hiljada tona krompira proizvedenog u opštini Nova Varoš biće bačeno u potoke i jaruge jer nema kupaca.

Reuters/H.R.
Ovog proleća biće za trećinu manje zasejanog krompira

Proizvođači tvrde da su građani primorani da zbog besparice umesto domaćeg kupuju jeftiniji krompir iz uvoza, mada je on nekvalitetniji. Zbog toga što su i prošle godine bacili veliki deo roda, poljoprivrednici će ovog proleća ostaviti neuzorane njive. Kažu da neće više da seju na sopstvenu štetu.

Samo u magacinima Branka Gujaničića (55) u Akmačićima na zalihama je preko 200 tona krompira. Cena je kao i jesenas 20 dinara za kilogram, ali kupaca nema.

- Dolazak posle snegova najavilo je svega njih nekoliko, ali i oni planiraju da kupe značajno manje krompira nego prošle godine. Oni koji su kupovali po 150-160 tona traže jedva dvadesetak, jer kažu da je na kvantašu i u prodavnicama pala prodaja. Srbiju je preplavio jeftiniji krompir iz uvoza, pa domaći niko neće iako je boljeg kvaliteta - jada se Gujaničić.

Petočlana porodica Branka Gujaničića krompir seje na oko 50 hektara i najveći su proizvođači u ovom delu Srbije. U sezoni kod njih u krompirištu radi i po tridesetak nadničara, ali za većinu njih ovog leta verovatno neće biti posla.

- I prošle godine sam bacio 40 tona krompira i štetovao 1,2 miliona dinara. Nekoliko poslednjih godina nas je potpuno finansijski iscrpilo, pa ću ovog proleća bar za 30 odsto smanjiti setvene površine. Na žalost, kod nas je poljoprivreda na izdisaju. Jesenas sam u ambare smestio i 60 tona raznih žita, od pšenice i raži do heljde, ali je i za njima slaba potražnja - kaže Gujaničić.

U opštini Nova Varoš, gde se seje na više od hiljadu hektara, krompir je jesenas rekordno rodio. Najviše proizvođača je u selima na padinama Javora, gde meštani kažu da za krompirom odavno nije bila slabija potražnja.

- Kupaca nema ni za lek, mada bi mnogi proizvođači dali krompir i po ceni nižoj od 20 dinara samo da ga ne bacaju. Zbog štete koju godinama trpimo, površine pod krompirom su u ovom delu Srbije smanjene za oko 40 odsto, a ovog proleća sejaće se još manje. Rad i ulaganja u proizvodnju su veliki, a cena ne pokriva ni osnovne troškove - kaže Dragan Ivanković iz Ljepojevića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.03.2015. 09:55
uvoznicki lobi.beograd je najvece zlo za srbe,on ce unistiti srbiju
Ponedeljak 30.03.2015. 09:48
Dajte ga Rusima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online